Covek se znoji

Svi ste se verovatno susreli sa problemom žutih fleka na odeći od znoja. Da li ste se zapitali kako one nastaju? Kako ih sprečiti i otarasiti ih se? Ako ste nekad pomislili da je vaš znoj takav pod uticajem pojačanog lučenja hormona ili možda nezdrave ishrane, odmah ću vam reći da nije problem u tome. Radi se o antiperspirantu koji koristite. Već sam pisala o razlici između antiperspiranata i dezodoranasa, možete pogledati na ovom linku. Uglavnom, da rezimiramo, antiperspiranti sprečavaju znojenje dok dezodoransi ne sprečavaju, nego ubijaju bakterije koje izazivaju neprijatne mirise pod pazuhom.

Antiperspiranti sadrže soli aluminijuma koje pomažu u sprečavanju znojenja pazuha, ali one stvaraju sloj na koži koji čini da na majicama ostaju žute fleke. Ove žute fleke se najčešće uočavaju na pamučnim belim majicama koje najbolje upijaju ostatke od antiperspiranata.

Da biste sprečili stvaranje fleka možete jednostavno prestati da koristite antiperspirante i preći na dezodoranse. Sa dezodoransima ćete se više znojiti, ali ćete sprečiti stvaranje fleka na odeći. Ukoliko ipak preferirate da vam pazuh bude suv, koristićete antiperspirant. Onda je potrebno razmisliti o formi antiperspiranta koji koristite.

Gelovi i kreme obično čine da se osećate vlažnije pod pazuhom, pa ih stoga materijali bolje apsorbuju i oni ostavljaju više fleka. Stikovi su malo suvlje forme i izazivaju manje žutih fleka. Sprej ume da ostavi prah na koži koji se lako prenosi na odeću i takođe često ostavlja fleke. Ovih fleka sa odeće se možete otarasiti tako što ćete najpre potopiti odeću u hladnoj vodi, pre redovnog pranja. Pranje, pogotovo u vrućoj vodi mogu učiniti da ove fleke izgledaju još gore. Stavite i malo soda bikarbone u hladnu vodu pre redovnog pranja.

Ukoliko ipak imate problem sa prekomernim znojenjem pogledajte članak o operaciji protiv prekomernog znojenja.

slike sa askanddiscuss.com

Zlata Veličković

Zlata
Veličković
je objavila na Kremašici

Kremašica iz IT sveta, programer i konstantna tehnička podrška. Redovno prati vesti iz sveta i informiše nas o najnovijim trendovima u svetu kozmetike. Ako Kremašicu zapratite na tviteru, našli ste Goldie. Ne šminka se svaki dan, ali zato smatra da je zdrava, negovana i čista kosa ogledalo prave kremašice.

Garnier Neo dezodorans i antiperspirant

Svideo mi se zbog gumenog aplikatora koji je vrlo praktičan. Kada sam u parfimeriji htela da odaberem jedan od od…

Balea Young Love is battle field dezodorans

Balea Young kolekcija se poprilično igra sa različitim mirisima i kombinacijama ekstrakata. Tako kada odete u DM prodavnicu možete na…

Nivea Stress Protect antiperspirant

Možda se sećate, početkom ove godine sam vam pisala o Niveinoj reklami za Stress protect antiperspirant, možete videti na ovom…

Odgovori

Budite prvi koji će ostaviti komentar

Obavesti me o
avatar

wpDiscuz