Kraj godine, kada u glavi zazvone zvončići i krene potraga za poklonima, vreme je i za tradicionalne novogodišnje odluke. To je idealna prilika da na spisak uvrstimo i nekoliko beauty zaveta. Između ostalog, da ćemo ubuduće više pažnje posvetiti svojoj koži. Da bi bila lepa i zdrava, nega joj je potrebna tokom cele godine, što najbolje znaju oni koji imaju problema sa suvom kožom. Hladan i suv vazduh znaju dodatno da je isuše, tako da postoji čak i izraz „zimski svrab“, koji opisuje dobro poznati neprijatni osećaj zatezanja i peckanja ispod odeće, ponekad praćen perutanjem.

Kod većine ljudi iza suve kože ne stoji ozbiljniji zdravstveni problem, već je ona samo odgovor na spoljašnje faktore, neodgovarajuću negu, ali i prolazak godina. Kako starimo, ona prirodno postaje suvlja. U osnovi problema je narušena zaštitna funkcija kože usled gubitka ceramida. Ako ste lekciju o njima propustili na času biologije, vreme je da obnovite gradivo jer su ovi lipidi ključ dobro hidrirane kože.

Evo tri saveta kako da brinete o suvoj koži, ne samo u zimskom periodu:

KORISTITE EFIKASNE PROIZVODE ZA HIDRATACIJU

Primena ceramida direktno na koži pomaže u obnavljanju barijere kože i zadržavanju vlage. Pronaći ćete ih u CeraVe Hidratantnoj kremi i Hidratantnom losionu iz linije za negu tela. Oba proizvoda sadrže tri esencijalna ceramida koji se i prirodno nalaze u našoj koži, a razvili su ih dermatolozi. Zahvaljujući patentiranoj MVE® tehnologiji faznog otpuštanja aktivnih sastojaka, krema i losion proizvodi pružaju 24-satnu hidrataciju, bez neprijatnog „masnog filma“. Posebno su formulisani za osetljivu kožu koja je suva i sklona ekcemima, a sadrže i hijaluronsku kiselinu kao drugi važan sastojak za zadržavanje vlage.

CeraVe_Hidratantna-krema

IZBACITE „JAKE“ SAPUNE I KUPKE

Jedan od najčešćih uzroka suve kože je svakodnevno kupanje sapunima ili gelovima neodgovarajuće pH vrednosti, što dovodi do gubljenja masnih komponenti zaštitnog sloja. Ukoliko nakon tuširanja osećate da koža zateže, znači da ste uklonili prirodna ulja. Zato skratite vreme tuširanja, izbegavajte pretoplu vodu i koristite blage preparate za čišćenje. Kad smo već kod CeraVe linije, negu možete upotpuniti njihovom uljanom kupkom. Hidratantno ulje za čišćenje je nežna penasta formula sa glicerinom, trigliceridima i skvalanom, za normalnu do vrlo suvu kožu, koja pruža temeljno čišćenje bez neprijatnog zatezanja, a prednost je da se može koristiti i za lice.

CeraVe_Hidratantni-losion_

 

NOSITE ODGOVARAJUĆU ODEĆU

Suva koža je naročito osetljiva, a gruba odeća može dodatno pogoršati stanje. Umesto sintetike i vune koji znaju da „peckaju“, odlučite za komotnu odeću od laganijih materijala kao što je pamuk. Za osetljivu kožu preporučuje se i upotreba deterdženata bez parfema i izbegavanje omekšivača.