[Saopštenje] Sunce, pesak, morska voda, hlor – podsećaju na letovanje i odmor, međutim svi ti faktori utiču na odrasle i decu koja imaju kožna oboljenja poput atopijskog dermatitisa i ekcema. Brojke nisu zanemarljive, atopijski dermatitis je danas verovatno najčešće oboljenje dečjeg uzrasta, te oko 20 – 25% dece ima neki njegov oblik. Dermokozmetički brend La Roche-Posay razvio je Lipikar liniju proizvoda sa formulama koji ublažavju simptome oboljenja, koji su neiritirajući. Zašto je to važno, otkriva specijalista dermatologije, profesor dr Dušanom Škiljević sa kojim razgovaramo o nezi, tuširanju i tome da li morska voda poboljšava ili pogoršava kožu sklonoj oboljenjima.

„Sasvim mala deca se kupaju, jer ne mogu da stoje, a kasnije mogu i da se tuširaju. Ono što je važnije je da to kupanje – tuširanje bude kratko, pet do deset minuta, vodom odgovarajuće temperature (oko 30 stepeni), adekvatnim proizvodima, ali i temeljno i pažljivo. Za kupanje treba koristiti proizvode po tipu sindeta, neiritirajuće i nealergogene. Osim toga, ukoliko je koža i dalje suva, poželjno je uključiti i uljane kupke. Nakon kupanja, na vlažnu kožu se nanose emolijentna sredstva”, preporuka je prof. dr Škiljevića.

Iako se može pomisliti da će slana voda peckati nadraženu kožu, dr Škiljević pojašnjava da je boravak na moru blagotvoran za decu sa atopijskim dermatitisom, dok ona jedino ne prija deci sa aktivnim, upaljenim, vlažnim ekcemom, jer može dodatno da iritira kožu.
Kada govorimo o posetama bazenu, hlor može da iritira kožu, posebno ukoliko postoje zone akutnog ekcema. Međutim, kupanje u bazenu nije zabranjeno, već se savetuje pojačana nega nakon kupanja. Takođe, nikako ne treba zaboraviti i proizvode sa zaštitnim faktorom.

„Dete čija je koža sklona atopiji sme i mora da koristi kremove za zaštitu u periodu dana kada boravi napolju, odnosno kada je izloženo suncu. Postoje posebne formulacije kremova za visokim faktorom zaštite koje su prilagođene deci sa atopijskom konstitucijom i dermatitisom“, savetuje dr Škiljević.

Stranice tatinog dnevnika preporučuju lipikar proizvode

Budući da se roditelji vrlo često oslanjaju na savete drugih roditelja, u pomoć nam priskače Strahinja Ćalović, autor profila Tatin dnevnik, čija se kćerka Višnja suočila sa blažim oblikom ekcema po rođenju. Zahvaljujući supruzi Mariji, koja je po struci farmaceut, nisu dugo tražili proizvode, znali su da izbor treba budu Lipikar proizvodi brenda La Roche-Posay.

„Poučeni primerom starijeg deteta relativno brzo smo primetili da i mlađe, ćerka Višnja, ima povremenih problema sa suvom kožom. Opet, poučeni ranijim primerom i iskustvom moje supruge koja je inače farmaceut, nismo mnogo vremena proveli tražeći rešenje za taj problem, već smo se odmah okrenuli Lipikar proizvodima koje koristimo redovno skoro od njenog rođenja. Nedavno je Višnja napunila tri godine i sada već i sama zna koja je obavezna procedura nakon kupanja pa i sama traži da joj se donese, kako ona kaže Va Voš“, ističe ponosni otac Vukana i Višnje.

 

Reč autora Goldie:

Svakako je preporuka ako imate vi ili vaše dete suvu kožu i sklonu atopiji da koristite Lipikar Syndet AP+ i Lipikar Baume AP+M. Izuzetno su blagi i nežni na koži. Inače sam o ovim proizvodima napisala recenziju pre tri godine kada se mojoj bebi pojavilo crvenilo na koži. Pogledajte recenziju na linku. I dan danas kada se ona i sama kupa i trlja gelom u kadi koristimo Lipikar Syndet za tuširanje. U međuvremenu smo svašta isprobali ali nam je ovo i dalje top proizvod. U posledjne vreme možete ih uvek naći na nekoj akciji u apotekama.

La-Roche-Posay_Lipikar-linija-proizvoda