Samo se opusti i misli pozitivno, sve je to normalan deo odrastanja.“ Koliko mladih osoba se požalilo bliskim ljudima na osećaj tuge, straha ili odbačenosti i dobilo baš ovakav odgovor? Tada se najčešće povlače u sebe, a to je najgori izbor koji mogu da naprave za svoje mentalno zdravlje, jer je prvi korak ka rešenju nekog problema upravo priča o njemu.
Da li je to što osećaju depresija ili tuga? Kako da se suoče sa sopstvenim identitetom? Kako da ponovo zavole život i onda kada se čini nepodnošljivim? Odgovore na ova i slična pitanja pronaći će na platformi ,,Sve je ok’’ i, što je još važnije, na istom mestu mogu besplatno i potpuno anonimno dobiti pomoć psihologa, putem četa ili telefona.

Evo kratkog vodiča kroz ovu platformu, koju je 2021. godine pokrenuo UNICEF sa partnerima i koju je podržao Maybelline sa incijativom Brave Together.

Kampanja Sve je ok

TVOJ PRVI BOLJI DAN MOŽDA JE BAŠ DANAS

Edukativni tekstovi u sekciji Mladi pokrivaju razne teme – od straha od neuspeha, preko nesnalaženja u školi ili na fakultetu, sve do ozbiljnijih osećanja poput anksioznosti i depresije. Adolescenti će iz njih naučiti i kako da prepoznaju i prijave nasilje, pobede osećaj usamljenosti i izgrade zdrave emotivne veze. Pročitaće i lične ispovesti hrabrih mladih ljudi koji su se usudili da se suoče sa svojim problemima i svi imaju istu poruku: okej je i da nije sve okej, odvaži se da pričaš o tome i tvoj prvi bolji dan možda je baš danas.

BESPLATAN I ANONIMAN ČET ILI RAZGOVOR SA PSIHOLOGOM

Šta ako neko sazna da sam bio kod psihijatra/psihologa?“ Ovo pitanje često muči adolescente zbog stigme koja i dalje vlada u vezi sa mentalnim zdravljem. Klikom na narandžastu traku u donjem desnom uglu na platformi se otvara prozor za anonimni čet sa psihologom u realnom vremenu, dok sekcija SOS centar vodi do brojeva telefona za psihološku podršku, takođe anonimnu. U oba slučaja, sa druge strane veze je stručna osoba, spremna da strpljivo sasluša i što pre pruži adekvatnu podršku u borbi protiv neprijatnih misli i osećanja.

RODITELJI, UPOZNAJTE SE SA PROBLEMIMA SVOG DETETA

Posebna sekcija platforme namenjena je roditeljima, sa mnoštvom stručnih tekstova koji će im pomoći da se bolje upoznaju sa problemima koji muče njihove tinejdžere i adolescente. Saznaće kako da im budu podrška u slučaju gubitka drage osobe ili prilikom razvoda, na koji način mogu da im pomognu da prebrode osećaj zabrinutosti i slično.

I NASTAVNICI MOGU DA POMOGNU

Zbog olakog odbacivanja njihovih briga kao trivijalnih i prolaznih, veliki broj adolescenata nerado se poverava bliskim ljudima iz okruženja. Važna karika u lancu podrške mogu da budu i nastavnici, kao i školski psiholozi i pedagozi. Oni će u sekciji Saradnici pronaći korisne savete kako da ovladaju efikasnijim načinima za komunikaciju sa ovom „zahtevnom” grupom. Dobra komunikacija sa odraslima omogućava mladima da se osete sigurnije i stavlja im do znanja da uvek imaju kome da se obrate ukoliko im zatreba pomoć. Ako si u periodu prelaska u odraslo doba i čini ti se da problemi s kojima se suočavaš nadilaze tvoje snage, ako ste zabrinuti roditelj ili nastavnik koji nikako ne može da prevaziđe trenutnu nezgodnu situaciju, znajte da je prvi korak ka njihovom prevazilaženju razgovor, a stručnjaci sa platforme ,,Sve je ok’’ tu su da saslušaju i pomognu.

Prvi bolji dan i zaista može biti danas ako priteknemo jedni drugima u pomoć koliko već danas.