Meryl-Streep-as-Margaret--007Ako redovno pratite izlazak novih filmova i uživate u dobroj glumi, scenariju, scenografiji, efektima, a naročito kostimima i šminci kao ja, dopašće vam se ova lista 10 najboljih transformacija koje su šminkeri uradili u filmovima koji su izašli  u toku protekle godine. Bliži se dodela Oskara, a ja se na vreme pripremam i prikupljam informacije kao pravi filmofil. Doduše, sa akcentom na šminku i frizure. Bilo je ove godine odličnih glumačkih transformacija, a neke od sledećih će se sigurno naći među nominacijama za najbolji mejkap i kostim.

1. Mišel Vilijams (Michelle Williams) kao Merilin Monro (Marilyn Monroe)

Mišel Vilijams je doživela transformaciju od indi oštre devojke iz Bruklina do holivudske seks bombe. Film u kojem glumi glavnu ulogu je još jedna ekranizovana priča o životu poznate holivudske starlete Merilin Monro. Ovaj filmski preobražaj je ostao upamćen iako je u protekloj godini bilo dosta biografskih filmova sa veoma uspešnim šminkerskim zahvatima. To je zato što je veoma dobro odrađen. Pogledajte na slici ispod.

Mišel Vilijams kao Merilin Monro

 

2. Glen Klouz (Glenn Close) kao Albert Nobs (Albert Nobbs)

Glen Klouz kao muškarac?! Zapravo, Glen Klouz kao žena kao muškarac. ;-) Glen je već 5 puta nominovana za Oskara, a ovoga puta tumači lik žene iz 19. veka u Irskoj koja se pretvara da je muškarac. Ja jedva čekam da pogledam ovaj film kada stigne kod nas, a američka premijera je najavljena za 27. januar. Osim fotke, obavezno pogledajte i klip sa snimanja gde možete videti ceo proces stvaranja novog izgleda glumice.

movie_Glenn_Close

[youtube eB9bA9BYq4w]

 

3. Leonardo Dikaprio (Leonardo DiCaprio) kao predsednik Džej Edgar Huver (J. Edgar Hoover)

Ovaj veteran u nominacijama za nagradu Oskar, mogao bi baš ove godine dobiti svoju zlatnu statuu zahvaljujući novom filmu o američkom predsedniku Edgaru Huveru u režiji Klinta Istvuda. Film u trajajnju od 2 ½ sata obuhvata nekoliko decenija života bivšeg američkog predsenika, prilikom kojih Leonardo Dikaprio prolazi kroz nekoliko starosnih transformacija. Glumi čoveka koji je na početku student prava od dvadeset i nešto, pa sve do zrelog muškarca koji je prvi direktor u FBI-u. Kažu da je njegova gluma odlična, a šminkeri koji su angažovani na filmu su sigurno majstori svog zanata.

J. EDGAR

 

4. Meril Strip (Meryl Streep) kao Margaret Tačer (Margaret Thatcher)

Najgora noćna mora svake glumice je da bude nominovana za Oskara u istoj kategoriji sa Meril Strip, jer se do sada nekoliko puta dešavalo da baš ona bude dobitnica ove nagrade. Na narednoj dodeli ona ulazi u trku tumačeći ulogu „čelične dame“, Margaret Tačer. Još jedanput je preuzela na sebe da iznese lik veoma ostvarene žene, kulturološke ikone, na zadovoljstvo filmskih kritičara iz celog sveta. Pretpostavljamo da je gluma sjajna kao i uvek, a za šminku prosudite sami. Pogledajte fotku.

movie_Meryl_Streep Margaret

 

5. Runi Mara (Rooney Mara) kao Lizbet Selender (Lisbeth Salander)

Ako pričamo o metodološkoj glumi, evo primera – Runi Mara živi sa svojom zagasito crnom krestom i pirsingom na bradavici, što je od nje zahtevala uloga Lizbet Selender u filmu Devojka sa tetovažom zmaja (The Girl With The Dragon Tattoo). Ona je za ovu ulogu dobila prvu nominaciju za Zlatni globus i postala muza inspiracije reditelja Dejvida Finčera (David Fincher). Verujemo da će biti idol mnogim mladim got ribama.

movie_Rooney_Mara

 

6. Melisa Mekarti (Melissa McCarthy) u filmu Deveruše (Bridesmaids)

Već smo ranije viđali glumice koje su dobile nagrade za filmske transformacije u ružnije od sebe, kao što su dobitnice Oskara: Clarlize Theron (Monster), Salma Hayek (Frida), Nicole Kidman (The Hours), ali nijedna nije bila toliko komična kao lik koji tumači Melisa Mekarti. Ona glumi muškobanjastu punačku deverušu, grubog stava i opsednutu seksom. Ako niste gledali film, pogledajte na slici ispod kako izgleda njena transformacija, jer je već pokupila pozitivne kritike.

movie_Melissa_McCarthy

 

7. Džozef Gordon Levit (Joseph Gordon Levitt) u filmu 50/50

Džozef je onaj simpatični tinejdžer – vanzemaljac iz popularnog sitkoma Treći kamen od Sunca (3rd Rock From The Sun) i jedan od glumaca iz filma Inception, ali njegova popularnost dostiže vrhunac ulogom u filmu iz 2011. godine 50/50 gde uspeva da učini duhovitom čak i bolest kao što je kancer. On igra dvadesetsedmogodišnjeg novinara kojem je dijagnostifikovan redak oblik raka. Obrijane glave i u pratnji Set Rogena (Seth Rogan) uspeva da pruži dirljivo tragičnu, a opet urnebesnu predstavu. Pogledajte njegovu transformaciju.

movie_JGL

 

8. Džesika Čestejn (Jessica Chastain) kao Silia Fut (Celia Foote)

Džesika Čestejn se pridružila glumačkoj ekipi na filmu The Help glumeći Siliju Fut južnjakinju autsajderku iz Džeksona u Misisipiju. Kao zanosna plavuša na ovom filmu, osigurala je mesto u jednom od najvećih blokbastera u 2011. godini i ravnopravnog pretendenta na prestižnu nagradu u filmskom svetu. Film je odlično ocenjen na internetu, pa preporučujem da ga pogledate.

movie_Jessica_Chastain

 

9. Vigo Mortensen (Viggo Mortensen) kao Sigmung Frojd (Sigmund Freud)

Ovaj glumac je veći deo svoje karijere igrao vodeće uloge seksi i opasnih muškaraca. Na dodeli Zlatnih globusa 2012. pojavljuje se kao lik koji je pre interektualac nego grubijan. U filmu A Dangerous Method, Mortensenova gluma je zasenila talenat oskarovske kandidatkinje Kire Najtli (Keira Knightley) dok je igrao Sigmunda Frojda, oca psihoanalize. Iako se na doktora Frojda uglavnom pomišlja kao na starijeg i krhkog gospodina, reditelj Dejvid Kronenberg je ipak tražio pedesetogodišnjeg „zgodnog, muževnog i duhovitog“ Frojda. Dobar izbor reditelja.

movie_Viggo_Mortenssen Freud

 

10. Ema Stoun (Emma Stone) kao Skiter Felan (Skeeter Phelan)

Još jedan lik iz filma The Help. Ema Stoun je tokom svoje karijere privatno bila u različitim stilovima, od riđokose nespretne srednjoškolke do plavokose zavodnice. Kao glavna zvezda filma The Help, prikazala još jednom ovu svoju prirodnu sklonost ka ekscentričnosti. Pege, valovita riđa kosa i njen poseban dubok i hrapav glas čine je zanimljivom i privlačnom. Sviđala vam se ona ili ne, sigurna sam da će mlađa publika gledajući je kao Skiter Felan naučiti da cene male osobene nesavršenosti na sebi, ali i na drugima.

movie_Emma_Stone The Help

 

izvor/fotke: dailymakeover