Pošto se bliži EXIT festival odlučile smo da obradimo temu u vezi punk frizura, jer je EXIT08 najviše posvećen punk muzici. Pošto sve Kremašice vole EXIT :-P  malo informacija o poznatoj frizuri Mohikana iliti Kresta.

Mohawk ime potiče od Američkog domorodačkog plemena Mohawk (Mohawk indijanci – Mohikancima). Mohikanci su živeli na prostorima od New York-a uzduž reka Hudson i Mohawk. U našem narodu ova frizura je poznata i pod nazivom Čirokana što je potpuno pogrešno. Indijansko pleme Cherokee je živelo na prostorima Južne Karoline sve do Kanzansa. Što naravno nema nikakve veze sa plemenom Mohawk po kojem je ova frizura dobila ime. Adekvatan naziv za ovu frizuru može biti Kresta.

mohawk-haircut

Punk subkultura je izvorište punk frizura i trendova. Ima direktan uticaj na stilove u oblačenju, kozmetici, frizurama, plastičnoj hirurgiji, pa čak i nakitu. Postoji širok spektar modnih pravaca od Vivienne Westwood stilova do stilova koji furaju bendovi kao što je Explioted. Punk moda vuče korene i iz mnogih drugih kultura i umetničkih pokreta kao što su skinheads-i, rudeboys-i, glam rock, greasers-i …

Postoje različiti tipovi uvrnutih stilova u punk-u i prihvaćeni su od svakog ko želi da bude primećen u društvu. Postoje različiti tipovi punk frizura koji mogu biti postignuti sa više aspekata kao što je boja, stil i šišanje.

  1. Boja je poznata kao najvažniji faktor u određivanju egzaktnog punk izgleda. Punk frizura se sastoji od malog broja boja. Ove boje su napadne, drečave i upadljive. Najčešće boje na punk frizuri su narandžasta, plava, ljubičasta, roza, zelena i mnoge druge. Obično su sve ove boje u drečavim atraktivnim nijansama. Boja igra glavnu ulogu, tako što je nanesena na samo jednom delu ili na celoj frizuri. Oba slučaja vode do fenomenalnog izgleda. Posvetljeni vrhovi pramenova ili pramenovi na specifičnom delu kose izvanredno stilizuju frizuru, čineći je eksplozivnom. Radikalno bojenje kose je izabrano kao prepoznatljiv deo punk frizure. Primer može biti platinasto-plavi vrhovi na crnoj kosi, tako da posvetljeni vrhovi odaju lud izgled. Zasigurno je da će ljudi to primetiti.
  2. Šišanje je još jedan faktor koji definiše frizuru da bude punk. Postoji više različitih načina šišanja koji dominiraju u punk frizurama. Jedan stil je dugačak shaggy izgled sa dužom kosom na vrhu koji je nasuprot kratko šišanom donjem delu. Druga poznata punk frizura je nepravilno, asimetrično šišanje, kao što je dugačka kosa na jednoj strani glave, i kraći deo na drugoj. Sledeći veoma čest izgled je obrijan dizajn, ili šare na zadnjem delu glave, koje obično šalju različite poruke. Tinejdžeri uglavnom nose ovakve frizure u znaku protesta.
  3. Stil je još jedna opcija koja dominira u punk frizurama, najčešći primer je poznata Mohikana iliti Čiroki (Čirokana). Ovo je stil gde je napravljena vertikalna linija od lica do vrata preko glave. Najpreciznija frizura ovog tipa je ako su obrijane obe strane iznad ušiju. Druga slična punk frizura je „frizura na juriš“ gde frizura nije stilizovana nego deluje neuredno. Ovu frizuru preferiraju rock zvezde. Postoje i drugi stilovi za koje se smatra da su patentirale različite osobe. Za pravljenje punk frizure uglavnom se koriste šiljci, repovi, lokne, kike itd. Sa ovim detaljima frizura može biti još bolja i fantastičnija. Treba da bude shvaćena kao kreacija punk stila sa tvojom maštom i dizajnom, a da pritom i dalje izgleda jednostavno odvratno.

Najbitnija stvar koju treba imati na umu u vezi punk frizure je otkačenost i raznolikost boja. Druga važna stvar je misliti o tome (Pall Mall) da je frizura Čirokana odolela trendovima već dvadeset godina. Ranije je to bilo mnogo napadnije nego danas.

Varijacije na temu Čirokana :)

Liberty Spikes: Šiljci koji su ovako nazvani zbog svoje kreativnosti koja podseća na krunu kipa slobode (Statue Of Liberty).

liberty-spikes-hairstyle-long-hair-blue-color

Dread Hawk: U ovom stilu frizura je raščupana, umesto dignuta u dredove. Elem, ova frizura se može vezati, zalizati, pustiti na stranu …

Na slici je prikazana varijanta ove frizure sa dredovima.

James Reese

 

 

Fanned: Kao što ime govori, ova frizura se fenira. Kosa koja nije obrijana se formira u linije u smeru na gore, oblika vetra i prostire se od početka rasta ka potiljku. Ovo je inače poznata varijacija frizure Čirokana. Popularna je i često se koristi zato što se lako pravi i ne zahteva brijanje glave, pritom odlično izgleda.

kesha-hair-up

Slant Hawk: Ova frizura je usvojena od Kanađanina, poznatog kao R&B umetnika Shawn Desman. Ovo je dijagonalni stil od jedne strane početka vrata, preko sredine glave, do druge strane čela.

slant-mohawk

Chelsea Hawk: Ovo je ženska verzija Čirokane gde su šiške dugačke i zabačene na jednu stranu preko lica. Ovo je preuzeto od Chelsea frizure.

chelseamohawk

 

Pompadour Mohawk: Ovo je veoma moderna frizura nastala kombinacijom frizure Pompadour (ili zalizane unazad sa natapiranim šiškama) i Mohawk čirokane.

32

Beaver: Ova frizura se odlikuje obrijanim stranama glave, sa srednjim širokim delom po sredini glave. Preferiraju je sportisti, a kod nas je poznata kao Majmunka (kladionica fazon).

majmunka2

Bi Hawk i Tri Hawk: Razlikuje se od standardne Čirokane po tome što umesto jedne središnje linije, ima dve ili tri, između kojih je obrijani deo.

bihawk

Reverse Hawk: Samo ime sugeriše da je ovo inverzni stil Čirokane. Ostavlja se obrijana linija po središnjem delu glave od čela do vrata. Dok je ostatak s kosom.

inverse

Side Hawk: Ova frizure se odlikuje time što se kosa ostavlja umesto uzdužno, popreko, od uveta do uveta. Zaista ova frizura odaje šepuren izgled (paunski).

Harajuku-Punks-Mohawk

 

Side braided Hawk: Ova frizure se odlikuje time što se kosa sa strane plete, umesto da se brije ili zalizuje. Popularna kod ženskog dela ljubitelja čirokane. Odlična za one koji ne žele da gube na volumenu kose nakon što je vrate „u normalu“.

braid_mohawk_side_braid_large

Death Hawk: Ova frizura je raščupana dugačka Čirokana, koja odaje izgled neurednosti. Povezuje se sa Goth stilom i Death Metalom. Drugo ime za ovu frizuru je Goth Hawk, ova frizura se preferira u modi i više je ludačka.

goth

Mollet: Dugačka kosa koja forima obrnuto slovo V. Gde je pri čelu spojeno, a ka temenu se razdvaja. Ovu frizuru je jedino furao Maynard James Keenan iz grupe Tool.

maynard_ebay

 

Mini Mo: Kraća varijanta Čirokane, koja počinje na čelu, a završava se na temenu.

mini mo

 

Glow Hawk: Ovo je Čirokana farbana u više boja.

glow

 

Neki od Čirokanaca koje vredi pomenuti su: Wattie Buchan, Mr. T, Robert De Niro, Sascha Konietzko, Tim Armstrong i mnogi drugi.