Paula BegounPaula Begoun, autor knjige „Don’t Go To The Cosmetics Counter Without Me“ ili u slobodnom prevodu „Ne idi u parfimeriju bez mene“ koja je doživela svoje sedmo izdanje, daje po njenom mišljenju 5 mitova i činjenica o kozmetičkim proizvodima. Paula je jedna fina gospođa koja je zaradila dosta keša od prodaje svojih knjiga, a kozmetika i šminka su u centru njenog interesovanja. Zato, nema sumnje da je isprobala na tone krema i mackalica, jeftinijih i skupljih, pa nema razloga da joj ne verujemo. Ona kaže ovako:

  1. Mit: Postoji proizvod koji stvarno eliminiše bore.

Činjenica: Nažalost, ne postoji mačični napitak ili bilo kakva dobitna kombinacija proizvoda, ma koliko oni skupi bili, koji zaista i do kraja ukljanjaju bore sa lica.

  1. Mit: Postoje proizvodi za negu kože koji zaista bolje deluju nego Botoks.

Činjenica: Nijedan proizvod za negu kože ne deluje kao Botoks, bez obzira na sve sastojke i tvrdnje odrugim proizvodima. Čak ni sam Botoks ne radi kao Botoks ako ga nanesete samo površinski i ne ubrizgate ga direktno u mišiće lica.

  1. Mit: Svakome je potrebna dnevna i noćna krema: Koža zahteva posebnu negu u toku noći.

Činjenica: JEDINA razlika između dnevne i noćne kreme za hidrataciju je ta što dnevna krema u sebi sadrži dodatno i neku dobro uklopljenu zaštitu od sunca.

  1. Mit: Mineralna ulja su veoma loš sastojak kozmetičkih proizvoda za kožu jer nastaju od sirovih ulja i „guše“ i opterećuju kožu.

Činjenica: Ovo je jedna blesava dezinformacija o mineralnim uljima i derivatima nafte kao sastojcima proizvoda za negu kože. Na kraju krajeva, sirovo ulje je prirodni proizvod koliko i svaka druga supstanca dobijena iz Zemljine kore. Mineralna ulja i derivati nafte se smatraju najbezbednijim, najneiritantnijim sastojcima za hidrataciju ikada pronađenim.

  1. Mit: Kreme za „oko očiju“ su specijalno formulisane za nežnu kožu kapaka.

Činjenica: Ne postoji nijedan dokaz, istraživanje ili dokument koji bi potvrdio da koža oko očiju zahteva kremu sa različitim sastojcima od onih za lice, vrat ili dekolte.