david bowieDa li je i vama poznat osećaj kada devojku o kojoj ste toliko maštali odvede neko drugi? Kada vam, dok ste klinac, govore: “Budi muškarčina, pij pivo iz flaše, psuj po opredeljenju i ostani džentlmen u svakoj situaciji !” A onda dođe neki našminkani tupson visok metar i žilet, glasića a la David Beckam (“upravo sam greškom cugn’o malo helijuma”) i privede u svoju gajbu od sto pedeset kvadrata ribu iz vaših snova. E, ali nije to slučajno! Sindrom popularnih pop-rok zvezda sa kilo šminke na sebi i buljukom riba sa naslovnica kojih oni imaju koliko i vi flaša soka od paradajza u špajzu, doseže daleko, daleko u prošlost, skoro do Mozarta.

Ovde ćemo se malo pozabaviti takvim likovima, bar onim najuticajnijim. Od njih je kasnije krenula manija zvana MTV – sveopšte šminkanje i lake note. Na njih je i Google oguglao! Oni su sve zakuvali, sada je red na VAS!!!

Čovek institucija. Sinhronizovan rad kako na kozmetičkom, tako i na muzičkom planu. Zato se valjda i održava na velikoj sceni sve ove godine. Šminka mu je pomogla da postane Ziggy Stardust. A Ziggy mu je pomogao da postane ono što je sada. Pop-rok ikona čije su pesme obradili i Nirvana, Silver, Rokeri s Moravu … i sa ostalih reka.

Šta je koristio: A šta nije? Sve moguće egzotične šminke i pudere koje jedan italijanski butik može da dobavi iz Indije. Zatim, njegova omiljena tamna senka za oči kupljena u jednom njujorškom šopu, pa onda razna ćudesa u bočicama koja daju zlatnu boju koju je Dejvid koristio na svom licu kad god je stigao, pa onda krema za njegovu viktorijansku, bledopegavu kožu…

Ribolovačka priča: Njegovoj šminki i šarmu nisu odoleli ni afrička lepotica Iman (njegova bračna druuuga), mnoge druge lepotice pre nje, a bogami ni Mick Jagger.

Preporuka: Ako volite paukove sa Marsa, Mick Jaggera za cimera a svoju ženu za švalerku, onda se šminkajte kao David Bowie. Možda će baš neko od vas imati priliku da igra Teslu u filmu u kojem glumi i Scarlett Johansson.

Još jedno maskirano momče srednjih godina koje nam dolazi iz Engleske. Poznat u narodu kao pevač grupe The Cure. Skromno stvorenje koje baš voli da se šminka. Zaljubljuje se petkom i voli paukove, kao i David Bowie. Za Mick Jaggera već nisam siguran. Svoju karijeru maskiranog punck-rockera započeo je početkom 80-ih kada je prvi put koristio ruž za usne nakon obilnog konzumiranja opijuma. Tada mu je sinula sjajna ideja o gothic šminkanju…
U njegovom muzičko-scenskom stilu provlači se taj gothic fazon i nesumnjivi uticaj na današnje devojčice koje načinom šminkanja žele da kažu “ Juhu, ja sam čudna!” Ako zaista tako misle, teško vama sa njima. Doslednost nekad i nije vrlina.

Šta je koristio: Mnogo toga! A, mislite na šminku? Mnogo toga… Priča se da je na jednom koncertu obojio oči flomasterom i kasnije zaradio tešku infekciju zbog koje su prekinuli turneju.

Ribolovačka priča: Nije toliko posvećen grupi-devojkama, a žutoj štampi je verovatno nezanimljiv jer je oženio svoju devojku iz osnovne škole.

KISS bendPreporuka: Ako želiš da budeš dosledan u svojoj mističnosti, da te žena smatra za dobrog muža, komšija za vampira a komšinica za nakazu koja je opasna po njenu decu, šminkaj se kao Robert. Uz to, napisao si pesmu Sex-Eye-Make Up a imaš šansu da glumiš samog sebe u seriji South Park i još da pritom pobediš Barbaru Streisand u fer dvoboju. Treba li ti šta više?

Hm, ovde imamo čitavu armiju našminkanih rokera koji su češće menjali muzički pravac nego šminku. Šta je nateralo ovu njujoršku nevladinu organizaciju da potegne za šminkom, pitete se vi?
Odgovor leži u činjenici da članovi benda vole stripove i vole da budu u centru pažnje. Svoje ideale su pretočili svako u svoju masku, pa tako imamo:

– Paul Stanley (pevač) je “Starchild” – čova kaže da je nepopravljivi romantik i “starry-eyed lover”. Veoma dobro, Pol, dva minus za originalnost. Možeš da sedneš.
– Gene Simmons (basista koji se stalno plazi i vrti svoju bas gitaru koja liči na sekiru) je “Demon”. Baš čudno!
– Ace Frahley (solo gitarista) je “Spaceman”- oduvek je želeo da proputuje svemirom u svemirskom brodu. Srećan put Ajs, i pazi na asteroide!
– Peter Criss (bubnjar) je “Catman”- rano je upoznao zakon ulice u Bronksu, pa se misli da ima devet života.

Preporuka: Probaj da se našminkaš u stilu nekog od Kissovaca. Ako budeš pametan ići ćeš na lude žurke sa Plejbojevim zečicama. Ako budeš glup, oženićeš neku od njih. A ukoliko imaš 39$ za potrošiti, možeš da priuštiš sebi “KISS Him Cologne” i “KISS Her Perfume” – to su proizvodi iz njihove kozmetičke linije koje reklamira Gene Simmons lično, glavom i jezikom.

Vrlo ženstveni muškarci. I vrlo uticajni na ostale pop sledbenike… Osim što su bendovi ove dvojice pevača (Culture Club i Dead or Alive) bili veoma popularni sredinom 80-ih, Boy George je svojevremeno smatran za najbolje našminkanu osobu u apsolutnoj konkurenciji, dakle i sa ženama u opticaju, a i Pete Burns nije zaostajao mnogo za njim.

Boy GeorgeŠta su koristili: Boy George je imao toliko razrađen sistem šminkanja, da postoji i knjiga koja se zove “Boy George – Fashion & Make-up Book”. One koje ovakve stvari zanimaju, mogu je pročitati, pa nek puste ovde neki komentar. Za to vreme, ja ću čitati nešto od Bukovskog, pa ćemo uporediti ko je bolje prolazio kod žena. Šta se Pita tiče, fotka govori dovoljno.

Preporuka: Šta god da preporučim, neću te ubediti ako ti zaista želiš da se šminkaš kao ova dvojica. Zato, srećno! Ako, kao Pit, zaglaviš u nekom od serijala mučenja zvanom Big Brother sam si kriv!

Aaaaa, horror-punk!!! Punk, i to još pod maskama! Kada je Vivienne Westwood smišljala kakva će da bude punk moda, sumnjam da je imala na umu baš ove “veseljake”. Bez obzira na to, mlade pankerke će neki glupi sajt preplaviti pitanjima o tome kakav treba da bude eyeline, eyeshadow, lipstick i slično, ukoliko požele da budu “prave horor pankerke”… Muškarci u tom slučaju ne bi trebalo da imaju problem sa Hamletovskim dilemama poput: “Kojim pićem treba da je ponudim? Hoće li hteti da ide u šutku sa mnom? Da li je i ona jedna od onih devojaka koje ne vole seks na jednu noć? …”

Odgovori za devojke: malo crnog i dosta šarenila svuda po sebi, i nema da brinete – bićete primećene a da to nećete ni znati. E, da, i nemojte preterivati sa crnom šminkom, nekad zna da odbije, časna reč! Za ostale stvari pitaj supermoderatora ovog sajta, ona će da te dokrajči totalno.
Odgovori za muškarca: A šta se ti to tako puno premišljaš? Pije pivo isto kao i ti, voli seks isto kao i ti (nadaj se), a za šutku nemoj ni da je pitaš… Ispadni frajer i spasi je besnila :-)
Prema tome, svako je našao odgovor na svoje pitanje, svi zadovolj(e)ni, idemo dalje…

Preporuka: Omiljena pesma biće ti “Die, die, die my darling”, omiljano doba dana noć, a omiljeni bend – pa Misfits, naravno. Ako sve ovo ispuniš, a uz to mrziš lažnu brigu o globalnom zagrevanju, studije o broju gladnih na Zemlji i psihologe koji se prave pametni, tebi će zaista pristajati crno-belo lice, crno-crvena kosa i šarena pankerka koja ide uz sve to. Uživaj, čoveče!

Misfits