Što nisi mazala kremu!?Evo nekih od najčešćih pitanja u vezi krema za oko očiju i odgovori na njih. Ako imate još nerazjašnjenih dilema i pitanja za nas u vezi ove tematike, komentarišite!

Da li mi je zaista potrebna krema za područje oko očiju?

Kratko rečeno – DA! Da biste zaštitili nežnu kožu oko oka, potrebno je nanositi neku hidratantnu kremu svaki dan.

Mogu li jednostavno da koristim svoju regularnu kremu za lice?

Naravno — to zavisi samo od vas. Koža oko očiju nije mnogo drugačija od one koju imate na, recimo, obrazima. Ako vam neka hidratantna krema sasvim odgovara, nema razloga da je ne nanosite i na kapke i podočnjake. U zavisnosti od vašeg tipa kože, možda će vam ipak odgovarati (kao i meni) da koristite poseban namenski proizvod za područje oko očiju. Ako imate, na primer, masnu kožu, možda bi bilo bolje da koristite hidrirajuću kremu za oči, a za lice neki losion za matiranje kože ili neki sličan odgovarajući proizvod. Ne postoji nikakav poseban razlog da ne koristite jednu kremu za sve delove lica.

Kreme za područje oko očiju eliminišu bore, zar ne?

Ne. Zapravo, nijedna krema ne može da eliminiše već postojeće bore. Da je tako, ljudi ne bi ni pokušavali sa stvarima kao što je Botox.

Bezveze. Pa čemu one onda služe?

Dobra krema za predele oko oka održava kožu vlažnom, što ustvari minimizira vidljivost bora i hidrira kožu, a to doprinosi da delovi oko očiju budu manje naduti i i da se na njima ne stvaraju bore u budućnosti. Krema za oko očiju sa glikolnom kiselinom (to je jedna od onih AHA kiselina) može pomoći u blagom pilingu kože, što čini vaše borice manje dubokim, pa samim tim i manje vidljivim. Kreme sa omekšivačima ili emolijentima koje sadrže silikon ili glicerin stvaraju na koži glatku površinu, pa se i time doprinosi smanjenju vidljivosti nabora.

Šta još treba da znam?

Dnevna krema ili bilo koji dnevni preparat za hidrataciju kože lica neće značiti ništa ukoliko ne sadrži zaštitne filtere od sunčevih zraka, i to i od UVA i od UVB zraka. Najbolji način za prevenciju pojave bora oko očiju je da preko dana imate na ovom delu kože kremu za zaštitnim faktorom SPF 15 ili 30. Čak iako na noćnu kremu date pola svoje plate, ako nemate preko dana adekvatnu zaštitu od sunca, novac je uludo bačen.