Sociva u bojiJednog dana tinejdžerka izgubi jedno kontaktno sočivo. I tako ga je ona tražila i tražila i nikako da ga pronađe. Napokon je odustala i zamolila svoju majku da ona potraži umesto nje – možda će imati više sreće. Majka, kako je došla, pronašla je sočivo u roku od 5 minuta. Kada ju je ćerka pitala kako je našla sočivo tako brzo, majka je odgovorila: „Mi nismo tražile istu stvar. Ti si tražila malo parče plastike, a ja sam tražila 100 eura. “

Tako počinje priča o kontaktnim sočivima, tim plastičnim „tačkicama“ koje nekog oduševljavaju, nekog zamaraju, nekog frustriraju, a nekog i ulepšavaju. Kada se ljudi opredeljuju za kontaktna sočiva umesto naočara, neki će se opredeliti za sočiva u boji, ukoliko im je sama ideja zabavna i ako im finansijska situacija to dozvoljava. Tako mogu da kupe više različitih boja sočiva i da menjaju boju svojih očiju iz dana u dan. Jedan dan možete imati plave, a sledeći dan mačije, zelene oči. Nećete sa sočivima uvek dobiti prirodne boje oka – nekada će to biti teget plava boja, nekad siva ili ljubičasta, a ume da se javi i žuta boja.

U Americi su dekorativna sočiva izuzetno popularna, kako ona koja samo menjaju boju oka, tako i ona koja menjaju sam izgled celog oka, povećavaju zenice ili menjaju zenicu, u recimo mačije oko ili u oko nekog izmišljenog stvorenja. Žurka u noći veštica u Americi je idealan povod za kupovinu dekorativnih kontaktnih sočiva. Kontaktna sočiva nimalo nisu naivna zabava, ipak je to strano telo u oku. Sočiva mogu oštetiti rožnjaču, mogu izazvati infekciju oka, a može se i potpuno izgubiti vid na taj način. Ukoliko imate nameru da se igrate sa dekorativnim sočivima, budite pažljivi i pridržavajte se uputstava oftamologa i optičara. Ovako uvrnuta kontaktna sočiva, za zabavu, prodaju se na internetu pod nazivom Halloween contact lens.

Sociva Manga riba

Azijati dekorativna kontaktna sočiva koriste svakodnevno, a ne samo na žurkama kao Amerikanci. Težnja Azijata da se razlikuju jedni od drugih i da više liče na Evropljane je neverovatna. Promene na njihovom izgledu počinju od kose, pa prelaze na ten, a treća stavka je boja očiju. Često Azijati teže i ka japanskom, Manga izgledu. Devojke stavljaju sočiva koja im povećavaju dužicu (iris) oka i samo oko deluje krupnije. Tako deluju mlađe, nalik devojčicama od 12 godina ili Manga likovima u crtaćima. U Aziji su veoma popularna takozvana Naruto kontaktna sočiva – Naruto je popularni Manga crtani film. Veoma popularna po Aziji, Hello Kitty, je doprla i do kontaktnih sočiva. (Na slikama možete videti Naruto i Hello Kitty oko)

Naruto SocivaHello Kitty contact lens

Možete birati između dve vrste kontaktnih sočiva u boji:

-možete kupiti kontaktna sočiva u boji koja samo pojačavaju vašu prirodnu boju očiju (enhancement tint). Ukoliko već imate plave ili zelene oči sa ovim sočivima ćete ih učiniti samo dubljim i zanimljivijim.

 -ili možete izabrati sočiva u boji koja baš drastično menjaju boju vaših očiju (color tint)
 Jedini problem sa sočivima u boji je ukoliko se samo sočivo pomeri i zenica zahvati obojeni deo sočiva. To može smetati vašem vidu. Uveče, kad ste umorni, u mraku, zenice se rašire, i u tom slučaju mogu zahvatiti obojeni deo sočiva. To opet može izazvati iritaciju.
 Kontaktna sočiva u boji možete nabaviti u svakoj bolje opremljenoj optičarskoj radnji. Ukoliko uzimate sočiva u boji bez dioptrije proći ćete jeftinije. Cena kontaktnih sočiva u boji se kreću od 30 do 100 eura.

Kostimska dekorativna sočiva

Luda Sociva Black Sclera sociva

Možete kupiti razna blesava i luda sočiva. Zamislite svoje oči sa zenicama mačke, ili crvene vampirske ili oči sa plamenom umesto zenice, zebraste oči, gremlinske oči ili neke drečave zelene, vanzemaljske.  Veoma popularna sočiva su Black sclera sočiva koja spadaju u vrstu Scleral sočiva. (Black Scleral sočivo možete videti na maloj slici iznad ovog pasusa). Scleral kontaktna sočiva ne prekrivaju samo dužicu i zenicu, nego celo oko. Tako da i beonjača menja boju. Ovakva sočiva se koriste u industriji filmova. Sclera sočiva su korišćena u filmu Underworld i u drugom delu Underworld: Evolution.

Luda socivaLuda Sociva

5 stvari koje bi ste trebali znati u vezi dekorativnih kontaktnih sočiva:

-Ko može da nosi kostimska dekorativna kontaktna sočiva?

Ukoliko imate zdravo oko, možete nositi bilo koje dekorativno sočivo. Ukoliko imate astigmatizam možete kupiti korektivna kostimska kontaktna sočiva.

-Da li može gledati kroz dekorativna kontaktna sočiva?

Da, centralni deo sočiva je napravljen tako da možete gledati kroz njih. Izuzetak su bela kostimska sočiva (efekat slepe osobe).

-Da li su ovakva sočiva opasna?

Nisu opasna ako ih kupujete u proverenim optikama i prodavnicama. Potrebno je samo ih pravilno održavati i nikako ih pozajmljivati drugim ljudima.

-Koliko mogu da traju ovakva sočiva?

Obično kostimska sočiva nisu za jednokratnu upotrebu. Traju godinu dana. Kostimska sočiva se teže proizvode od običnih sočiva u boji.

-Da li mi je potreban lekarski recept za kupovinu ovih sočiva?

Ukoliko nosite manju dioptriju i želite dekorativna sočiva sa dioptrijom, onda je potrebno obratiti se lekaru. Ukoliko imate veliku dioptriju ne možete kupiti sočiva u boji.

 

goldie

Zlata
Milošević
je objavila na Kremašici

Kremašica iz IT sveta, programer i konstantna tehnička podrška. Redovno prati vesti iz sveta i informiše nas o najnovijim trendovima u svetu kozmetike. Ako Kremašicu zapratite na tviteru, našli ste Goldie. Ne šminka se svaki dan, ali zato smatra da je zdrava, negovana i čista kosa ogledalo prave kremašice.

Ako vam se svideo ovaj tekst, možda će vam se svideti i ovi:

29 komentara na “Dekorativna kontaktna sočiva”

 1. Marina - interesuje me koliko su sociva gore na slici,dekorativna,treci red,druga slika,i dole treci skup slika,treci red,prva slika,koja je cena j kako doci do njih??
 2. Sociopata - Brate gde mogu da se nabave ova black scleral sociva?? i koliko to kosta??
 3. ;P - mogu li da se naruce ova sociva :)
 4. nikola - zdravo. ima lii neko kontakc telefon da mi da da pozovem da naruzim neka sociva. pozz
 5. Petar Lapcevic - Dali se sociva mogu poruciti , i kolika je cena tamno plavih ? :)
 6. Asusiana - Ovakva sociva ce uskoro moci da se poruce u Srbiji, jeeeee
 7. rade - jel mogu da dobijem broj da se informisem zanimaju me neka sociva treba da kupim neka ????
 8. Skazi - Zanima me koja je cena skroz crnih sociva. . .
 9. Dzoni - Koliko kostaju sociva Sharingan???? i koliko kostaju???? Da li je sve provereno?????
 10. Mladen - Da li mogu da dobijem kontakt telefon ili adresu ako ima u Beogradu? Unapred hvala.
 11. Vampir - Koliko kostaju vampirsko crvena?
 12. FicZla - gde mogu da see kuupeeeeeeee!!?!?!?!?!!?!?
 13. Nata - Postoji i mogucnost da mi kazete gde mogu da kupim crvena vampirska sociva i obicna crna, da li ima u Beogradu i koliko bi otprilike kostalo ? Unapred hvala :)
 14. Marijana - Moje pitanje ce zvucati malo cudno ... u vezi sa socivima u boji, da li postoje neka kod kojih je uska rupica u sredini, gde je otvor za zenicu, tako da obojeni deo sociva prekriva celu sarenicu? jer je kod mnogih siroka rupa pa se vidi deo prirodne boje oka ..
 15. Marijana - zna neko???
 16. dejomir KRSTICI - ZNAM JA....ALI NECU DA VAM KAZEM. HAHAHA :p
 17. Bapet - Probaj ovde da pitas: https://www.naocareonline.com/prodavnica?page=shop.browse&category_id=89&vmcchk=1 Vidim da prodaju sociva...
 18. Nemanja - Dali sociva u boji mogu da nose muskarci, dali plavo socivo moze da se stavi na braon oci radi boljeg izgleda,jer mi je vid u redu...sta mi vi preporucujete ??
 19. Katarina - Zanima me kako da poručim bela sočiva,hitno mi trebaju. Trebaju mi do 13. februara!
 20. saringan - Da li mogu da narucim neko od ludih sociva i koja je cena?
 21. Nenad - Kako doci do Vas?Ili videti detaljne i vece slike svih dekorativnih sociva,odabrati i kupiti?
 22. goldie - Cao Nenade, ne bavimo se prodajom sočiva.
 23. petar - Da li imate crna sociva...
 24. Joca - Da bi nosili kontaktna sociva - mora oftalmolog da vam ih proba zbog zakrivljenosti roznjace, da se ne bi guzvala i iritirala svaki put kada trepnete; mora neko da vam objasni kako se socivo stavlja, a kako skida; morate to da uvezbate i naucite; takodje morate da naucite kako se ciste i odrzavaju da ne bi navukli infekciju koja moze biti prilicno gadna (cak toliko da nepovratno osteti vid); itd. Hajde malo razmislite svojom glavom ljudi, pa nije u pitanju par patika koje se navuku i skinu za pet sekundi ...
 25. Aleksandar - Samo hocu da znam koliko kostaju vampirsko crvena sociva,dali su lekarski ispirana i dali ne bole???
 26. Aleksandar - Kako mogu naruciti socivana drugoj slici, poslednji red, druga to jest vampirska??? I koliko kostaju?
  • cherry - Mi se ne bavimo prodajom. Možeš izguglati ova sočiva kucajući "decorative contact lenses" u pretragu, pa pronaći da poručiš sa nekog od stranih sajtova koji isporučuju u Srbiju. Cena takvih sočiva je oko 40$ pa naviše. Na tu cenu treba uračunati i cenu dostave.
 27. Milena - Gde mogu kupiti kostimska sociva?

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.