Rozi brijac miluje nogeIstorija depilacije potiče još iz Egipta

Ljudi, a naročito žene još od davnina posvećuju pažnju nezi tela, zbog estetskih, higijenskih ali takođe i zdravstenih razloga. Ukljanjanje malja oduvek je imalo veliku ulogu u proceni nege, a u drevnim kulturama maljavo telo se smatralo nečistim.

U drevnom Egiptu glatka ženska koža i telo bez dlaka je predstavljalo lepotu, mladost i nevinost. Koristili su krem za depilaciju koji su pravili od ulja i meda. Postoje neki dokazi i da su za spravljanje paste za depilaciju koristili mlevene kosti ptica, gumu, sok Fikusa i esencijalna ulja. Pincete za čupanje dlaka su takođe postojale u starom predinastijskom Egiptu, ali su bile i sasvim redovna pojava u Mesopotamiji i Indiji 3000 godina PNE.

Takođe su i Grci prihvatili ideju o glatkoj koži. O tome nam govore grčke skulpture žena koje su ispolirane i sjajne bez dlaka na svim delovima tela, dok su muške skulpture prikazivane mestimično maljavo.

Srednji vek

U srednjem veku, higijena pomalo gubi na značaju. Prestaje ta potreba za redovnom depilacijom svih delova tela. Izuzetak je bilo tursko carstvo, gde su žene u haremu, sem kose i trepavica, odstranjivale svaku dlačicu sa tela. Javna kupatila su bila mesta gde se žene sređuju i depiliraju. U Tunisu i dan danas postoji običaj da žene pre venčanja odstrane sve dlačice sa tela. Za depilaciju tela u starom veku, a kasnije u zemljama sa stanovništvom muslimanske vere, korišćen je sirup koji je pravljen kao smesa šećera, soka od limuna i vode. Sa tim zagrejanim sirupom mazan je deo kože sa dlakama, i nakon hlađena, jednostavno je skidan sirup i tako počupane dlake. Ovaj recept je bio jednostavan, pogodan za kućno korišćenje i potpuno prirodan.

Dlake su se odstranjivale i brijanjem, ali je oštrica sekla dlaku samo iznad površine kože. Na ovaj način, dlake vremenom jačaju zbog čestog brijanja.

20. vek

Renesansa depilacije je nastala u Americi početkom 20. veka, a moda glatke kože zahvatila je i Evropu. Što su suknje postajale kraće, a kupaći kostimi otvoreniji, potreba za ostranjivanjem dlaka je rasla.

Metode uklanjanja dlaka

Najrasprostranjeniji način uklanjanja malja je korišćenje voska koji se proizvodi od pčelinjeg voska, od voska bora sa dodatkom terpentina (razređivača). Zagrejani vosak se nanosi na telo u smeru rasta dlačica, a skida čupanjem u smeru suprotnom od rasta. Ovaj način depilacije se vremenom razvijao, pa sad imamo i takozvana roll-on pomagala, a i depilaciju sa trakicama.

Epilacija obrvaHemijske metode odstranjivanja dlaka se zasnivaju na keratolizi, rastvaranju keratina, sastavnog dela dlaka. Ova metoda može biti i opasna, pošto koriste kiseline koje stvaraju efekat nagrizanja. Tako sada imamo veliki izbor krema, sprejeva i pena za depilaciju.

Jedan od najsavremenijih načina depilacije je električna depilacija (epilacija) pomoću mikrotalasa ili diatermije. Ovo je ugodan način otklanjanja dlaka. Suština metode je da se u koren dlake ubode igla i pomoću nje se koaguliraju belančevine iz korena dlake. Ako je ubod igle precizan, dlaka neće ponovo rasti. Ovaj metod zahteva puno vremena.

Danas se i muškarci depiliraju i uklanjaju dlake sa svih delova tela. Verovatno danas postoje muškarci koji na svom telu imaju manje dlaka nego neke žene. :lol:  Ih šta ti je evolucija!