mail.google.comEheeej, Kremašice, pa sad će Uskrs! Mi se baš radujemo Uskrsu i farbanju jaja (ne karminom… Lakovima za nokte :lol: ). Mislili ste da nećemo napisati nikakav tekst koji ima veze sa Uskrsom i kozmetikom, ali grdno ste se prevarili! Jaja život znače i do jaja su. Stvarno! Ako nam ne verujete, pročitajte šta smo za vas spremili u nastavku. Svim vernicima čestitamo ovaj jajasti praznik i usput prilažemo tekst o 5 kozmetičkih činjenica o jajima.

 

1. Oprezno sa Botoksom

Najpopularniji paralizirajući tretman protiv bora, Botoks, pakuje se u albumin (Latin. albus – belo), glavni sastojak belanca. Albuminom se nazivaju sve vrste proteina koji su rastvorljivi u vodi i zgušnjavaju se zagrevanjem. Stoga, ukoliko ste alergični na jaja, Botoks može biti izuzetno opasan po vas!

jaje na poljupce2. Francuska jaja

Francuska kompanija, L’Avenir, izbacila je liniju kozmetičkih proizvoda koristeći specijalnu tehnologiju koja im omogućava da u preparate ubace ceo sadržaj jajeta. Sve do tada, u kozmetičkim preparatima se nisu mogla naći žumanca, jer su ona znatno doprinosila kvarljivosti proizvoda i njegovom prekratkom roku trajanja.

3. Masna jaja

Da li ste znali da se može dobiti ulje iz jajeta? Jedan od sastojaka uljanog tretmana Fito Fitonektar je zapravo ulje dobijeno iz jaja. Ovaj Fito Fitonektar tretman se koristi kao dodatak mnogim šamponima za negu i regeneraciju kose. Jaja su bogata holesterolskim jedinjenjima koja se mogu ekstrahovati iz njih da bi se dobila veoma bogata i omekšavajuća ulja.

EasterEggsGetty460

4. Ne bacamo ni ljuske

Sada su izuzetno moderni i veoma zastupljeni prirodni i mineralni kozmetički preparati, a veliki deo njih u sebi sadrži kalcijum karbonat kao bazu. Da li ste znali da su ljuske od jaja 95% kalcijum karbonata? Niste? E sada, da znate. Mlevene ljuske od jaja se veoma često upotrebljavaju kao sirovina za mineralne kozmetičke preparate.

šampon5. Šampon od jaja

Poslednja i najfamoznija činjenica o jajima – ona su savršeni šampon! Osim šampona koje pravimo u kućnoj radinosti, jedan od najboljih je Mario Badescu’s Egg Shampoo, koji u listi svojih sastojaka ima samo 4 stavke: dejonizovanu vodu, Amonijum Lauril Sulfat, Natrijum hlorid (kuhinjsku so), i jaje. Taj garant dobro miriše!   :roll:

Hristos voskrese svima!