0422-earth-day_bdNedavno je bio Dan planete Zemlje, 22. aprila, pa su se svi mediji pomamili da adekvatno proprate prosvetljavanje širokih narodnih masa o ekološkoj svesti i očuvanju životne sredine. Kremašica odavno već piše o prirodnoj, tj. organskoj šminci, kozmetici i ambalaži, i savetuje o očuvanju prirode i naše okoline.

Evo još jednog ovakvog teksta. Amerikancima je prvima palo na pamet, a mi, ako je imamo, možemo se povesti ovim primerom.

Sudeći prema sajtu Cape Cod Times, lokalni frizerski salon donira svoje otpatke od šišanja kose jednoj neprofitabilnoj organizaciji pod nazivom Matter of Trust iz San Franciska, koja daljom preradom i pletnjem pravi neke vrste tepiha, odnosno strunjača koje se koriste za upijanje naftnih mrlja iz mora.

Sudeći prema sajtu organizacije Matter of Trust, prosečan frizerski salon proizvede oko funtu (453.6 grama) odsečene kose dnevno. Od ukupno 370,000 salona u Americi, oko 10,000 trenutno donira svoje otpatke od kose.

scissors-pic-bl-bgr

Koje je to uopšte smislio? Ne pitajte se više. U pitanju je jedan frizer iz Alabame, po imenu Phil McCrory, kome je ovakva ideja sinula dok je gledao TV reportažu o neslavnom izlivanju nafte Exxon Valdez 1989. Dugogodišnje iskustvo šamponiranja tuđih glava, bilo mu je dovoljno da razume koliko kosa može da upije masnoća. Povezao je to sa jednom od ekoloških katastrofa i … voilà! Izumeo je dlakave upijače nafte.

soil_hairmat01

Inače, ovi upijači se mogu praviti od ljudske ili životinjske dlake, vunenih otpadaka i sl. Osim za sakupljanje nafte i masnoća iz vode i vazduha, prostirke od dlaka imaju osobinu da, prilikom raspadanja, iz svog sastava lagano ispuštaju proteine, pa su odlični i kao prirodno đubrivo za bašte i zemljišta za setvu.