max factor make up

 

Maks Faktor, čovek koji je načinio pionirske korake u kozmetičkoj industiji, je rođen u Poljskoj 1872. godine. Još kao osmogodišnjak pohadja zanat u zubarsko-apotekarskoj radnji. Nakon dugogodišnjeg mešanje mikstura, postao je pravi ekspert i u izradi proizvoda za šminkanje. U moskovskom predgrađu otvorio je radnju u kojoj je prodavao ručno izrađene ruževe, kreme, mirise i perike. Postao je zvanični šminker ruskog carskog pozorišta i oficijelni kozmetički ekspert carske porodice.
1904. godine je emigrirao u Ameriku i ustoličio svoje umeće i veliko znanje. Za svoje kozmetičke proizvode je dobio i zvanične nagrade. U to vreme je počeo napredak filmske industrije, sto je postao novi izazov.

Max Factor je 1909. godine registrovao svoju firmu ‘Max Factor&Co’. To je bio prvi čovek koji je proizvodio šminku specijalno namenjenu filmskoj industriji.

1916. godine Maks Faktor lansira svoju kolekciju, koja se sastojala od pudera, ruža, senke i rumenila – to je bila prva kolekcija harmonizovanih boja u istoriji kozmetike. Distribucija je prvo počela na teritoriji SAD, da bi se već 1930. godine maloprodajna mreža proširila na čak 81 zemlju, pod nazivom “Max Factor – šminka zvezda“.

max-factor-image
1928. godine Maks Faktor je otvorio svoj prvi holivudski studio za šminku.
1932. registrovan je prvi specijalno načinjen tečni puder, namenjen isključivo TV produkciji. Time je i promovisan novi naziv kompanije – Max Factor Junior.
1937. godine je promovisan Pan Cake, prethodnik svih kasnije kompakt pudera. To je ubrzo postao najpopularniji deo šminke svih dama.

Maks Faktor je umro 1938. godine ali su njegovu zaostavstinu preuzela njegova četiri sina. Tokom 40-tih i 50-tih godina oni su predano radili na širenju asortimana novih proizvoda, kao sto su Pan Stik (1948, Hi Fi linija (1955), Erace korektor (1954) I Crème Puff (1953). To je bila kozmetika koja je sa velikim uspehom ulepšavala i dodavala sjaj i glamur veličanstvenom Hollywood-u. Časopisi su objavili prvi Max Factor oglas, koji je bio u boji i izazvao je pravu pomamu za ovom kozmetikom. Mnogo uspešnih filmskih zvezda je stalo svojim autoritetom iza čitavih linija proizvoda, tako da su gotovo sve žene sveta kopirale tip lepote I nijanse koje su bile te sezone lansirane. Ova kompanija je tokom 60-tih lansirala prvi ruž svetlo-ružicaste boje i tamnije senke za oči.
Tokom 60-tih I 70-tih godina Max Factor kozmetika se prilagođavala trendovima: moda mini suknje je uslovila industriju kozmetike da brzo odreaguje i lansira preparate za negu koze, mirisnjave losione, kupke za kupanje. Takodje u to vreme su lansirane i veštacke trepavice, tečni ajlajner, senka u stiku, vodootporna maskara, krema za skidanje šminke oko očiju.

80-tih godina nova moda je donela zlatno sjajni izgled kože tzv. California look, sa svetlucavim tenom zlatno-smeđih nijansi i izraženim sjajem na usnama.

  1. godine Max Factor brend je kupljen od strane kompanije Procel & Gamble. Tako da je 1993. promovisan i novi zastitni znak brenda: teget boja sa zlatnim slovima.

Ukoliko ukucate u google pretragu patenata Max Factor dobićete listu: Max Factor patenti