antiPrilikom kupovine dezodoransa nailazimo na ogroman broj raznoraznih brendova, na različite oblike dezodoranasa od roll on-ova, preko stikova do sprejeva. Isprva nam se svi čine isti, a opet, nekim ste ranije bili zadovoljni, a nekim ne. Ima žena koje imaju veoma osetljivu kožu ispod pazuha nakon brijanja, pa im sam izbor dezodoransa uopšte nije jednostavan. Neke žene su svakodnevno mnogo aktivnije od drugih, pa im dobar dezodorans pruža sigurnost tokom celog dana. Ako ste se ikada zapitali: „Koja je razlika između dezodoranasa i antiperspiranata?“ ili „Koja je razlika između stick-a i spreja?“, onda čitajte dalje.

Dezodorans – nema bakterija, nema neprijatnog mirisa

Kada se znojite, bakterije se razvijaju i razmnožavaju na toplim delovima tela (najviše pod pazuhom) i hrane masnim kiselinama iz znoja. Rezultat je neprijatan miris pod pazuhom i oko genitalija, dok ostali delovi tela imaju samo neprijatnu vlažnost i znoj bez mirisa.
Dezodoransi rade tako što ubijaju bakterije na koži i suprostavljaju se neprijatnom mirisu koji uzrokuju bakterije.


Dezodoransi sadrže aktivne sastojke, a najčešće je korišćen triclosan. On sprečava razvoj neprijatnog znoja. Triclosan se koristi u sapunima, dezodoransima, pastama za zube, afteršejvovima i ostalim proizvodima gde je potrebno suzbijati bakterije…

Dezodoranse možete koristiti na svim delovima tela, ne samo na pazuhu. Dezodoranse možemo naći u raznim oblicima – kao gel, kremu, sprej, puder… Tako imamo i dezodorantske kreme i pudere za suzbijanje neprijatnih mirisa nogu.

antiperspirants

Antiperspirant – nema znojenja, nema neprijatnog mirisa

Antiperspirante često ljudi poistovećuju sa dezodoransima, ali oni funkcionišu potpuno drugačije. Dok se dezodoransi suprostavljaju neprijatnim mirisima znoja, antiperspiranti sprečavaju samo znojenje. Glavni sastojak antiperspiranata su aluminijumske soli koje pomažu u privremenom eliminisanju znojenja na tretiranom delu kože.

Možda ste se zapitali da li je pogrešno i loše zaustaviti znojenje kože? Opustite se, antiperspirantima utičete na izuzetno malu površinu kože i samo privremeno sprečavate znojenje, dok koža na ostalim delovima tela i dalje funkcioniše potpuno normalno. Može vam se eventualno desiti da vam se pora zapuši i da vam se stvri bubuljica na mestu na koje ste naneli antiprespirant.

Kao i dezodoranse, antiperspirante nalazimo u raznim oblicima. Za razliku od dezodoransa, antiperspirante treba koristiti samo na pazuhu.

Antiperspiranti su dobili puno negativnih kritika u novinama i na internetu povezujući ih sa rakom dojke. Svetske institucije za kancer nisu do sada našle nijedan konkretan dokaz koji povezuje antiperspirante sa rakom dojke. Drugi razlog za negativnu kritiku za antiperspirant je ta što sadrži aluminijum koji se povezuje sa Alchajmerovom bolešću. Ni za ovu tvrdnju ne postoje dokazi.

mum1Dezodoransi se koriste više od 5000 godina. U starom Egiptu su koristili parfemska ulja da zamaskiraju neprijatne mirise tela. Antiperspiranti su aktuelni poslednjih 100 godina. Prvi komercijalni dezodorans pod nazivom Mum je patentiran 1888. godine sa aluminijum hloridom. Tačnije, ovo je prvi antiperspirant. Mum je i dan danas aktuelan i može se kupiti. Pogledajte vremensku liniju (timeline) dezodoransa Mum na ovom LINKU

mumdeoNa slici možete videti reklamu za antiperspirant Mum iz 1926. godine.

Koji antiperspirant/dezodorans koristiti?

Efektnost spreja nije podjednaka kao roll on-a ili stick-a, zato što se preparat u spreju razleti po vazduhu pre nego što stigne do kože. Tako se sa preparatima u spreju teže manipuliše, lošije kontroliše naneta količina i ravnomernost rasporeda antiprespiranta na ceo pazuh, kao što to možete uraditi sa stikom ili rolonom.

U zavisnosti od toga kakva ste osoba, izabraćete ili dezodorans ili antiperspirant. Za sve ljude koji ne vole osećaj vlažne kože pod pazuhom preporučljivo je da koriste antiperspirant koji sprečava znojenje. Za sve one koji se ne osećaju bezbedno kada koriste antiperspirant i ne žele da razmišljaju o tome kako su im pore zatvorene, trebalo bi da kupuju dezodoranse. Ako ne podnosite bele fleke na crnoj odeći, onda treba da koristite dezodoranse. Antiperspiranti češće ostavljaju bele fleke. Više o antiperspirantima možete pročitati na ovom LINKU

Danas postoje i proizvodi koji su istovremeno i dezodoransi i antiperspiranti. Sadrže sastojke koji sprečavaju znojenje, sastojake koji ubijaju bakterije, a istovremeno ne ostavljaju tragove na odeći. Čak sadrže i parfeme koji neutrališu neprijatne mirise. Antiperspiranti na kojima piše „sport“ ili „24 sata zaštita“, razlikuju se od onih običnih po većoj količini aktivnih sastojaka koji kontrolišu i prolongiraju znojenje na duži period.

Osobama koje imaju osetljivu kožu pazuha često ovako jaki antiperspiranti iritiraju kožu pod pazuhom, što ume biti veoma neprijatno. Preporučuje se da žene sa kožom sklonom iritacijama kupuju dezodoranse. Ukoliko baš želite antiperspirant, onda se opredelite za neki bez alkohola i da nije namenjen dvadesetčetvoročasovnoj zaštiti. Koristite one slabije i nanosite ga više puta dnevno.

Evo i dva recepta za dezodoranse u kućnoj varijanti:

Osnovni dezodorantski puder
-pola šolje sode bikarbone
-pola šelje kukuruznog skroba
Dodati nekoliko kapi esencijalnih ulja kao što je ulje lavande ili cimeta

Sastojke staviti u staklenu teglu, mešati i mućkati dok se masa ne sjedini. Prvo naprskati parče maramice ili pamuka ovom smešom, a zatim natapkati na telo. Ne ispirati.

Osnovni tečni dezodorans

-četvrtina šolje ekstrakta lešnika
-četvrtina šolje aloe vera gela
-četvrtina šolje mineralne vode
1 kafena kašičica biljnog glicerina
Dodati nekoliko kapljica esencijalnog ulja (može lavanda)

Pomešati sve sastojke i mešati do sjedinjenja mase.