sampanjacVerujemo da su bar neki od vas dočekali Novu Godinu kako dolikuje – uz drage ljude i čašu omiljenog pića. Neki su možda bili malo galantniji i počastili se čašom šampanjca u ponoć. Nadamo se da još ima ljudi koji nisu digli ruke od ove dekadentne tradicije. Osim što je slatkast, ali ne previše sladak, kiselkast, ali ne previše kiseo, i što nežno golica nepca svojim mehurićima, šampanjac ima i neke druge kvalitete. On ne mora da se upotrebljava isključivo za piće.

Upotrebljavanje šampanjca može biti višestuko, a naročito zbog svojih lekovitih svojstava. Kozmetički hemičar, Joseph Cincotta kaže da je šampanjac blagotvoran prvenstveno zbog svojih antioskidativnih dejstava iz ekstrakata semenki grožđa koje sadrži. Kako on kaže, ovi antioksidanti su 20 do 50 puta jači od vitamina C i vitamina E, respektivno. Nama je interesantno to što se on sve više pojavljivao kao inspiracija ili čak sastojak nekih kozmetičkih proizvoda.

Joseph Cincotta je bivši menadžer za istraživanje i razvoj u kompaniji John Frieda i kaže da ekstrakt semenki grožđa čuva kožu od gubitka vitalnog joj kolagena i elastina usled delovanja slobodnih radikala iz okruženja i oksidativnog stresa.

„Ovo je podsticaj za podmlađivanje kože, zdrave ćelije, elastičnost kože i fleksibilnost, i u opšte tretman protiv starenja,“ kaže. „Po mom mišljenju, korišćenje ekstrakta iz semenki grožđa u proizvodima za negu kože, definitivno je pozitivna stvar za kožu.“

Između ostalih, evo nekih proizvoda koji su se pojavili na svetskom tržištu, a koji se promovišu baš zahvaljujući svom sastavu u koji ulazi vino, šampanjac ili neki deo biljke Vitis vinifera:

Firma Grapeseed Co. iz Santa Barbare u Americi specijalizovana je za pravljenje botaničkih kozmetičkih preparata od vina. Oni prave ručno izrađene sapune Pink Champagne Organic Soap (na slici ispod), koji osim grožđa, sadrže i ulje šipka, beli čaj, ružune latice, ekstrakte nara, penušavo vino i esencijalna ulja crvene narandže, ruže i semena šargarepe. Ovi sapuni se prodaju po ceni od $8.95.

pink_soap

Od kozmetičke marke Eminence Organics postoji cela paleta proizvoda na bazi šampanjca, a izdvaja se The Mimosa Champagne Tonique toner, koji sadrži ulje avokada, ekstrakte lista aloje i koenzim Q10. Ovo je malo skuplja kozmetika, ali kažu da sjajno miriše i zaista osvežava za samo $38.

DiVine_Collection_eminence

100% Pure kozmetička firma proizvodi hranljivi piling za telo Organic Pink Champagne Body Scrub i kupku Organic Pink Champagne Bubble Bath koji sadrže crno vino, lavandu i ruzmarin. Oba koštaju $15.

big_minipinkchampagnebig_pinkchampagnebig_pinkchampagne_1

Postoji i jedna kozmetička firma sa nazivom koji nam se posebno dopada – Philosophy, a koja je izbacila sjajan poklon set penušavih gelova za tuširanje Celebrate! Pink Bubbly Shower Gel je jedan od tri gela koji se nalaze u ovom pakovanju u obliku kofice za šampanjac. Osim pink šampanjca, tu su gelovi od nara i lavande, a ceo set košta $30.

philosophy-celebrate-gift-set

Pink Champagne Gift Set je još jedan poklon paket sa pink šampanjcem u nazivu, a proizvela ga je firma Jaqua. U setu je gel za tuširanje, krema za ruke i buter za telo. Kažu da manje miriše na pravi šampanjac, ali zato fino omekšava kožu zbog nekih biljnih ulja koja sadrži.  I ovaj set košta $30.

jaquapinkchampagneset

Z. Bigatti Re-Storation Champagne Gel Cleanser je veoma skupoceni i popularni gel za umivanje sa aromom šampanjca i folnom kiselinom u sadržaju. Svega $69.

03935928801

Postoji čak i parfem koji ima mirisnu notu šampanjca. Ako vam se to dopada, možete potražiti No. 900 Champagne et Mure Parfum koji pravi Mémoire Liquide (može se naći na netu po ceni od $65) ili Champagne Sugar Eau de Parfum od Sule za $32. Postoji i parfem Champagne od Yves Saint Laurent.

yhst-12557124802186_2087_431125314Champagne1.6ozW

Mnogo je i dekorativne kozmetike koja nosi u sebi ime Champagne. Ovo su uvek sjajni izbori za neku diskretnu varijantu ili poslovnu priliku. Evo nekih primeraka iz Bed Head-a, Revlona, MAC-a, Smashbox-a, Stile, Avona, OPI-ja,…

eyeshadowchampagnefullftriolipandeye

Smashbox-Eye-Shadow-Palette

showimage.phpimg-thing_copy

pics_243Picture_5

smashbox-gloss-labial-champagne-sin-embalaje

 

Ako ne možete da nađete neki od ovih prozvoda da kupite, uvek možete proveriti u listi sastojaka vašeg kozmetičkog proizvoda da li se nalazi nešto kao “grape seed extract”. To nije loša stvar.