e2918ba716052f80_unconventional-fragrances.xlargeAko ste gledali film Parfem, možda se sećate scena u kojima je glavni junak, Jean-Baptiste Grenouille (u tumačenju Ben Whishaw-a), poželeo da destiluje mirisnu esenciju raznih predmeta inače neprivlačnog mirisa. On to tada nije uspeo, ali je zato žrtvovao nekoliko žena da bi dobio izuzetno jak afrodizijak koji deluje preko čula mirisa.

Veoma sam se zainteresovala kada sam saznala da u današnjem realnom svetu postoje ideje slične ovim, a uz to se i uspešno naplaćuju.

O ovom afrodizijaku “za po nosu” ne bih puno detaljisala, jer ima ko je to uradio mnogo stručnije. Ipak, to nije pravi parfem, nego imitacija vaginalnog mirisa. Jest’, vaginalnog. Bočicu ovog mirisa možete videti na slici ispod ili izguglati pod imenom Vulva Original (a kako drugačije da se zove?). Ima je i u varijantama Vulva Eighteen i Vulva Exotic. Kremašicina prijateljica sa Twittera, NikiBGD, isprobala je ovaj proizvod i na YouTube-u objavila video-recenziju. Pogledajte je na ovom linku.

Ono što je mene više zainteresovalo jesu neuobičajeni mirisi koji možda nisu cvetni, osvežavajući ili voćni, ali podsećaju na neke predmete, hranu, situacije ili mesta koje mogu da se dopadnu ljudima iz nekih razloga. Hmmm… Zašto da ne? Osim samih naziva proizvoda, ideje za ovakve parfeme se mogu pohvaliti stavom – „Čudno, pa šta?“ U nastavku pogledajte listu 11 primera tih čudnih parfema.

vul

1. Miris starih knjiga – parfem In The Library

Obožavate miris prašine i stare hartije? Mislite da se ovakav miris ne može improvizovati i da ga je moguće nanjušiti samo u vremešnim zgradama bibilioteke? Varate se! Baš ovakav miris se prodaje pod imenom In The Library, marke CB I Hate Perfume’s. Košta $12 do $65, a opisuje se kao mešavina engleskog romana, ruskih i marokanskih kožnih poveza, laka za drvo i stare tkanine.

biblioteka

2. Jastog – Lobster

Ovo je miris iz neke drugačije biblioteke – biblioteke mirisa. Firma pod imenom Demeter Fragrance Library nudi razne vrste parfema koji su inspirisani travkama, slatkišima, bakinim kuhinjskim specijalitetima, sušilicom veša, havajskim motivima, koktelima,… Jedna od najčudnijih varijanti je svakako morska hrana. Parfem Lobster Cologne se smatra jednim od najbizarnijih parfema ove marke (ma kakvi, nije….). Može se nabaviti po ceni $6 do $39.50, a sadrži mirisne note mora, slatkastog mesa i topljenog putera.

jastog

3. Suši

A bez uši? Možda se nekome i dopada ovaj morski specijalitet, ali sigurno ne kao miris na koži. Opet varijacija na morsku temu iz Demeter Fragrance Library. Sushi Cologne navodno miriše mnogo bolje nego što zvuči. Sadrži mirisne note lepljivog pirinča, morskih algi, đumbira i limuna. Dobro, bar nema ribe.

sushi

4. Šta je ovo? Cirkus?!

Parfem pod punim imenom L’Artisan Parfumeur Dzing! Eau de Toilette ($135) inspirisan je cirkusom, pa sadrži mirise semenki, balsama, šafrana i đumbira, ali isto tako i mirise piljevine, kože, benzina i izmeta divljih životinja.

ciiiirkus

5. Debeli električar

Iz firme koja se definitivno trudi da bude što čudnija, Etat Libre d’Orange, potiče parfem provokativnog naziva Fat Electrician ili Debeli električar. Kažu da je inspirisan nemarnim životom jednog prosečnog žigoloa iz 70-ih. Košta $69, a oni koji su ga isprobali tvrde da je ipak mnogo manje neobičan nego što to njegov naziv nagoveštava. Sastoji se iz nota semenki vanile, kus-kusa i mirišljave smole.

debeli

6. Orgijanje

Eau de Orgy – kako to otmeno zvuči! Mešavina egipatskog geranijuma, cimeta, mošusa, šljive i grožđica sa jedne retke azijske biljke, nekim čudom daje miris koji asocira na grupni seks. Ju, ju. Stvorio ga je Kilian Hennessy i nazvao ga Liaisons Dangereuses, a košta svega $225.

orgija

7. Pored logorske vatre – Kampfajer

Sve emocije koje doživljavaju mladi izviđači pored brižljivo održavane logorske vatre možete osetiti ako isprobate sprej za telo i prostorije pod imenom Smells Like A Campfire Body And Room Spray. Za razliku od naših kamperskih doživljaja oko vatre koji su uglavnom vezani za roštilj i pečene krompire, u Americi se na vatrici peku maršmelovi, poslastice od belog sleza. To, i užareni panj, prve su asocijacje na miris ovog spreja.

kampfajr

8. Terpentin

E, ovo mi se već dopada! Pa ko ne voli da na kratko šnjufne miris terpentina, farbe, razređivača, benzina, Oho ili Tigar lepka? Pomenuta firma Demeter je mislila i na sve ovakve amaterske narkomane. Parfem pod imenom Turpentine Cologne kreiran je tako da može da udovolji željama snifera i učini ih miršljavim poput majstora farbara ili lakirera.

terpentin

9. Omiljeno mesto – garaža

Poznata japanska dizajnerska odevna marka Comme des Garcons ima u svojoj ponudi parfem pod imenom Garage ($60), odnosno Garaža. On je tu da udovolji svim ljubiteljima mirisa kakvih ima u ovom delu kuće – masnoće, ulja, gume i plastike. Sastoji se iz mirisa laurel aldehida, malo kerozina, plastičnih cvetnih nota, mirisa kože, trave i kineske kedrovine. Kažu da je mnogo mekši i laganiji nego što zvuči po opisu.

comme-des-garcons-synthetics-series-6-thumb-430x309

10. Prodavci buđavog sira

Asocijacija proizvođača plavog (buđavog) sira Stilton, ugovorila je proizvodnju parfema sa proizvođačima aroma i nastao je Eau de Stilton Perfume. Nema ga više u prodaji (baš čudno), pa su se neki obožavatelji razočarali tvrdeći da je ovaj parfem odlična mešavina drvenastih i voćnih nota, sa ekstraktom semena anđelike, žalfije, valerijane i hajdučke trave.

zenasir

11. Mešano meso

Čak je i Burger King izbacio svoju mirisnu notu. Ona se prodaje pod nazivom Flame by BK. Ovo je jedan izuzetno jeftin sprej ($3.99), kako kažu, sa zavodljivim i suptilnim tonovima grilovane junetine. Mmmmm… Pljeske. Neko se provetrava od ovakvih mirisa, a neko se, eto, namerno prska. A možda i ne… Ja ne bih.

20081217-flame