magic_mirrorOdlučila sam da i sa vama podelim ovih deset vrlo neobičnih i dekorativnih ogledala, koja su sada sve više kao umetnička dela ili dizajnerski komadi, jer su ogledala od suštinske važnosti za dobar izgled i samopouzdanje. I sama imam jedno neobično ogledalo. Ogledalo je sjajna stvar za imati, još i kad je ovako lepo…

1. Ogledalo kao žilet

Fini dizajnerski komad od firme Suck UK. Oblik ogledala je inspirisan oblikom tipičnog žileta za brijanje. Dizajnirao ga je Phil Sims kako bi poslužilo kao ekskluzivno ogledalo za brijanje ili samo kao dekoracija za dnevnu sobu. Na sebi čak ima i ispisano ime najpoznatijeg korisnika brijača – Sweeney Todd. Prodaje se po ceni od £74.99, što je, naravno, malo skupo za jedno ogledalo. Pretpostavljamo da kupci jednog ovakvog ukrasnog detalja i žele da na zidu imaju više od običnog ogledala. Možete cenu u dolarima videti i na sledećem linku.
a96878_13

2. Narcisse ogledala

Francuski dizajnerski brend Domestic je izbacio kolekciju ogledala za sve narcise. Njih su kreirali razni umetnici među kojima su i Matali Crasset, 5.5 Designers i Ich&Ka. Prema njihovom sajtu, Narcisse je kolekcija umetničkih ogledala koja, osim što služe svojoj originalnoj svrsi, odlikuju se i vrhunski kvalitetnim i dobro dizajniranim okvirima. Ako vas nešto o ovome više zanima, pogledajte link.

a96878_82

3. Ogledalo i daska za peglanje

Jedan vrlo interesantnan koncept od dizajnerke po imenu Aïssa Logerot. Kada je sklopljeno, ovo ogledalo služi i kao daska za peglanje (ili ova daska za peglanje služi kao ogledalo kad se rasklopi :)). Prema rečima dizajnerke, „ovaj objekat predstavlja logičnu vezu između dve uzastopne radnje: peglanje i presvlačenje.“ Možete pored ovog videti i mnogo drugih dobrih rešenja na sajtu Smart Concepts.

a96878_3

4. Ogledalo za poređenje visine

Da li ste minijaturni kao Kylie Minogue? Možda ste ogromni kao Hulk Hogan? Prema pomenutoj firmi Suck UK, odmeravanje vaše visine koristeći merne jedinice za dužinu je izašlo iz mode. Mnogo je zabavnije da vašu visinu uporedite sa visinom neke (drage) poznate ličnosti. Ovo interesantno ogledalo sa slike ispod sadrži listu od 120 slavnih ljudi poređanih po visini, pa možete pogledati u ogledalo i pročitati ko bi vam bio po meri, a kome biste mogli jesti burek s glave.

a96878_23

5. Touch Screen MP3  ogledalo

Već ste iz prethodnih primera videli da ni ogledala nisu što su nekad bila – samo ogledala. Ovo ogledalo, međutim, nije samo ogledalo i ukrasni detalj, ono i svira! Zove se Stocco Maitre ogledalo i sadrži touch screen konzolu u donjem desnom uglu pomoću koje se lako može progamirati radio, calendar, barometar i MP3 plejer. Sa njim se može slušti mjuza pod tušem, za dobro jutro dok se umivate i perete zube ili dok se oblačite za izlazak. Više o Stocco ogledalu pogledajte na sledećem linku.

a96878_6

6. Interaktivno ogledalo

Ovo neobično ogledalo je koncept umetnika Alpay Kasal-a, koje čeka na patent kao ogledalo osetljivo na dodir. Interaktivno ogledalo sadrži senzore za udaljenost, gestikulaciju, kao i za bliže i dalekosežne infracrvene svetlosne zrake.

a96878_9

Pogledajte i na klipu kako dobro radi :)

7. Tetris ogledalo

Britanski dizajner Soner Ozenc je kreator ovog neobičnog ogledala koji izgleda kao Tetris slagalica. Sastoji se iz 13 akrilnih panela sa ogledalima koji se mogu uklopiti kao delovi u nekad tako popularnom Tetrisu. Ako vam ovi delići padnu sa zida brzo kao što su onomad padali u poznatoj igrici, čeka vas 7 godina nesreće. Ili tako bar kažu…

a96878_5

8. Ogledalo zvano pomračenje

Čovek po imenu Bodo Sperlein dizajnirao je ovo ogledalo za čiju izradu je koristio isključivo Corian i Swarovski kristale. Ovo mora da je jeftino. Pogledajte više o ovom ogledalu na sledećem linku.

a96878_4

9. Isprepletano ogledalo

Istkano ogledalo ili u originalu The Weave Mirror nastalo je preplitanjem 768 traka. Kada osoba prođe pored ovog ogledala, motori prilagođavaju prepletene trake tako što menjaju intenzitet sivih boja, tzv. grayscale intenzitet, i to za svaku određenu tačku (X/Y koordinatu) na mreži. Kada se za korak udaljite od ovog „ogledala“, ono stvara sliku kao da se ogledate u real-time ogledalu. Dizajnirao ga je umetnik Daniel Rozin.

a96878_7

10. Lobanja ogledalo

Izgleda kao detalj iz starijih SF filmova. Komercijalnije je u zemljama gde je Halloween praznik mnogo popularniji.Trebalo bi navodno da bude scary, ali meni nije. Za £3.95 na Ebay-u bi moglo biti i veće, pošto je široko svega 10 cm.

a96878_10