reklama KaladontJuče sam na sajtu personalmag.rs naišla na ovaj sjajan Youtube klip. Reklama za Kaladont iz 1926. godine iz perioda Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Reklama dugačka čak 7 minuta, napravljena tehnikom crno belih pokretnih slika i snimljena u Beogradu. I sve to u produkciji Pobeda filma. Reklama itekako ima priču, koja je u današnje vreme veoma predvidiva i danas bi stala u reklamu od 5 sekundi. U klipu mi je upečatljiv kadar Apoteke Kod Cara Dušana.

Neko je lepo primetio i napisao u komentarima ispod klipa, da se nije mnogo promenila ideja reklamiranja kozmetičkih i hemijskih proizvoda. Ova reklama podseća na onu otrcanu reklamu: „Zašto su svi muškarci u tvom redu?“, „To nisam ja, to je moja Šauma“. Viđala sam po netu mnogo zanimljivije reklame za kozmetičke proizvode ali nekako one nikada nisu dolazile kod nas i pisala sam o tome Zanimljive reklame.

Interesantno je to da je Kaladont imao takav uticaj na svest ljudi kod nas i toliko je vladao tržištem, da je kaladont bio sinonim za pastu za zube. Pa se i danas među starijom populacijom koristi umesto izraza „pasta za zube“ izraz „kaladont“.