Ako ste pratili strogu detoksikaciju na društvenim mrežama, verovatno ste već primetili da sve, od hidratantne kreme do pudera, ima beta glukan, čudesni sastojak za kožu. Međutim, šta je beta glukan u nezi kože? A koje su to začarane beta glukanske prednosti kože o kojima svi pričaju? Osim kao dobar sastojak u vašoj skincare rutini beta glukan možete piti kao dodatak vašoj ishrani jer je generalno jako bitan za zdravlje.

Beta glukan (b-glukani) obroci i suplementi su zdravi za srce i korisni za sve, od prevencije raka do funkcije mozga. Ječam i ovas su dva primera biljaka koje sadrže beta glukan. Potiče od lišajeva, kvasca, bakterija i ćelijskih zidova gljivica. Istraživanja pokazuju da proizvodi kvasca beta glukana, posebno „loši“ lipoproteini niske gustine (LDL), doprinose smanjenju holesterola. Pokazalo se da hranljivi sastojci beta glukana koji se nalaze u vlaknima i polisaharidima dobijenim iz žitarica, kvasca i pečuraka imaju antikancerogena, antimikrobna, antialergijska i imunomodulaciona svojstva. Imaju sposobnost da smanje rizik od srčanih oboljenja.

Beta glukan ima sposobnost da moduliše odziv ćelija i stimuliše imuni sistem. Kada se beta glukan veže za određene receptore, telo može da reaguje ćelijski. Ovo je posebno korisno kada dođe do imunosupresije izazvane hemoterapijom i terapijom zračenjem, kao i kada je hematopoeza – proces kojim telo proizvodi krvna zrnca – smanjena.

Nekoliko kliničkih istraživanja, uključujući ljude i životinje, pokazalo je anti-gojaznost i antidijabetička svojstva beta glukana.

Sposobnost beta glukana da zasiti ili učini da se osećate siti nakon jela, verovatno je povezana sa proizvodnjom kratkolančanih masnih kiselina putem fermentacije debelog creva, što utiče na kontrolu težine. Oslobađanje hormona koji regulišu apetit, kao što je peptid II (PII), peptid sličan glukagonu-1 (GLP-1) i hormon grelin, koji se nalazi u gastrointestinalnom traktu, regulisano je kratkolančanim masnim kiselinama.

Koja je najveća korist za kožu od beta glukana? HIDRATACIJA! Pored hidratacije hajde da pročešljamo još neke benefite.

nega koze

1. Jača barijeru kože

Samo da znate, na svetu postoji mnogo ekoloških stresora koji mogu da naškode vašoj koži. Crvenilo i iritaciju izazivaju supstance koje vremenom probijaju prirodnu barijeru vaše kože, kao što su dim, sunce, smog i loša kozmetika. Proizvodi za negu kože koji sadrže beta glukan pomažu vam da ojačate svoju barijeru kako biste sprečili sve te loše stvari.

2. Pruža koži punoću

Sada za najneočekivanije beta glukan beneficije za kožu, da li ste spremni? U pogledu zadržavanja vlage i smanjenja dehidracije, beta glukan može čak i nadmašiti hijaluronsku kiselinu. Svesni smo toga; kako je to uopšte izvodljivo? Jedan gram HA može sadržati do 25 čaša vode. Budući da beta glukan potencijalno može da zadrži do 1000 puta svoje težine u vodi, posebno je dobar u dubinom ulasku u kožu kako bi popunio fine linije i bore i učinio je podatnijom.

3. Smanjuje pojave bora i crvenila

Beta glukan je odlična superhrana protiv starenja koja takođe podebljava i zaglađuje kožu kao profesionalac. Bore će popuniti i hidratizirati ako nanesete proizvode za negu kože koji sadrže beta glukan. Kada se beta glukan nanese na upaljenu kožu, ona prelazi u stanje smirenja. To znači da možete da koristite ovaj višenamenski sastojak gde god izaberete i on će tamo odrediti potrebne radnje, da li su u pitanju ruke, stopala, lice ili telo.

4. Deluje kao antioksidans

Kako smo spomenuli da oralnim unošenjem beta glukana jačamo imunitet organizma, lokalnim nanošenjem jačamo imunitet kože. Osim što sprečava bakterije da prodru kroz barijeru vaše kože, beta glukan takođe stimuliše druge imune ćelije da se bore protiv stranih osvajača. Štaviše, oni sa suvom ili oštećenom kožom su posebno dobro zaštićeni ovom armijom antioksidanata.

5. Duboko hidrira kožu

Prema nalazima naučnika, beta-glukani funkcionišu u koži kao humektant, zadržavajući na taj način vlagu i sprečavajući njen gubitak. Ovde stvari postaju intrigantne: Slično retinolu, hijaluronska kiselina je veoma cenjena u kozmetičkoj industriji zbog svoje sposobnosti da skladišti 1000 puta veću težinu u vodi, koja koži obezbeđuje i laganu i duboku hidrataciju. Dok beta-glukani mogu postići iste, ako ne i veće, efekte nadopunjavanjem kože i poboljšanjem njene gipkosti, on je i dalje nesumnjivo značajan i koristan.

6. Anti Age efekat

Na kraju krajeva, svojstva beta-glukana protiv starenja su veoma hvaljena. Dermatolozi tvrde da je, uz dehidrataciju, ovo jedno od glavnih problema nege kože koje ta supstanca rešava. Pošto je beta-glukan molekul šećera, može se vezati za različite receptore u vašem telu. Efekti beta-glukana variraju u zavisnosti od lokacije molekula.

7. Sprečava oštećenja i obnavlja kožu

Na kraju, ali ne i najmanje važno, jedna od naših omiljenih prednosti beta glukana za kožu je smanjenje oštećenja kože. Na isti način na koji beta glukan štiti vašu kožu od spoljašnjih stresova, on se takođe aktivno bori protiv starenja ćelija i oštećenja izazvanih izlaganjem suncu. Koristi te restorativne sposobnosti da smanji upalu, smanji crvenilo i popravi problematična mesta.