U korenu, stabljici, semenu, lišću i cvetovima svake biljke nalazi se jedinstvena kombinacija ulja, poznata kao eterična ulja. Eterična ulja odabranih biljaka koriste se u aromaterapiji za podsticanje fizičke, mentalne i duhovne ravnoteže i sklada. Smatra se da terapijsko delovanje ovih ulja potiče od njihovog delovanja na hormone i druge nosioce hemijskih poruka u telu i mozgu.

Korišćenje eteričnih ulja potiče još iz 4500. godine pre nove ere u doba kada su Egipćani pravili od njih parfeme i lekove. Egipćani su proizvodnju mirisa povezivali sa religijom, dodeljujući svakom od svojih moćnih bogova po jedan miris. I sveštenici su u postupku mumifikacije upotrebljavali eterična ulja, pa se tragovi ovih materija još mogu pronaći na mumijama starim i 3000 godina.

Ovo drevno znanje održalo se među grčkim, rimskim i arapskim lekarima čiji je rad vekovima bio veoma značajan. Još u 18 veku eterična ulja su bila popularna i imala široku primenu u pravljenju lekova. Krajem 19 veka mnogi ekstrakti mogli su da se proizvedu i veštački. Takav postupak je bio lakši i jeftiniji od dobijanja istih materija iz bilja, pa su se i prirodni lekovi sve ređe koristili.

Moderna aromaterapija počinje od rada francuskog hemičara Renea Morisa Gatefosa, koji je 1920 godine otkrio lekovita svojstva lavandinog ulja. To ga je podstaklo na istraživanje o antiseptičnim svojstvima eteričnih ulja, pa je 1937 godine objavio prvu savremenu knjigu o aromaterapiji.

Postoji preko 130 poznatih eteričnih ulja. A ako ste se ikada zapitali „Da li esencijalna ulja deluju?“ studije pokazuju da je odgovor da ako ih pravilno koristite. Iako su eterična ulja prirodna jedinjenja koja potiču iz biljaka, ona su složene mešavine hemijskih supstanci koje su izuzetno moćne. Reakcije na koži zavise od doze i variraju u zavisnosti od koncentracije ulja koje se primenjuje. Nikada ne bi trebalo da nanosite nerazređeno ulje na kožu.

Pre primene aromaterapije za lečenje simptoma o kojima biste se inače posavetovali sa lekarom važno je da se postavi pouzdana lekarska dijagnoza. Eterična ulja se mogu danas nabaviti svuda pa se i inhalacija, masaža i kupka mogu izvoditi i kod kuće. Bitno je da je ulje dobro destilovano i pravilno čuvano.

Eterična ulja koja morate imati u svojoj kućnoj apoteci 1

Svako ulje ima svoje benefite te ćemo pomenuti ona koja se najviše koriste.

1. Lavanda eterično ulje

Eterično ulje lavande, poznato kao „majka biljaka“ moderne aromaterapije, sa razlogom je na vrhu ove liste. Njegova popularnost je naglo porasla poslednjih godina zahvaljujući neverovatnim umirujućim sposobnostima, uticaju na limbički sistem i umirujućem mirisu. Miris lavande pomaže u stimulaciji olfaktornog sistema mozga, što zauzvrat stimuliše raspoloženje, rad srca i krvni pritisak kako bi omogućio zdrav i ispunjen noćni san i miran i opušten um. Snažna antiinflamatorna svojstva lavande se takođe mogu koristiti u lečenju opekotina i rana. U stvari, lavandu je u tu svrhu koristio francuski hemičar Rene-Moris Gatefos. Gatefose je kasnije skovao termin „aromaterapija“ na osnovu svog iskustva sa uljem lavande.

2. Pepermint eterično ulje

Osvežavajuće, energično i prirodno slatko, eterično ulje mente je prirodni miris u bočici. Omiljeno među sportistima, ovo ulje je odlično za poboljšanje protoka daha, kao i za pružanje osećaja svežine i osveženja. Sadržaj mentola u pepermintu pomaže u čišćenju sinusa, što ga čini posebno efikasnim protiv prehlade, kašlja, gripa i drugih respiratornih bolesti. Ista svojstva mentola mogu se koristiti za poboljšanje kože ublažavanjem svraba. Rashlađujuća i antispazmodična svojstva peperminta se takođe mogu koristiti kao prirodni lek za ublažavanje bolova, umiruju i opuštaju bol u mišićima i smanjujući upalu.
Ulje peperminta, kada se razblaži i nanese na stomak, ublažava simptome sindroma iritabilnog creva i stomačnog stresa i promoviše opšte zdravlje creva.

3. Eukaliptus eterično ulje

Još jedan osvežavajući lek za disajne puteve je eterično ulje eukaliptusa, koje uvek treba da bude pri ruci tokom sezone prehlade i gripa.

Eukaliptus je bogat i zeljast sa jakim mirisom mentola i smatra se jednim od najzahvalnijih ulja za upotrebu na telu. Poznato je da ekspektorantna svojstva eukaliptusa odčepljuju i čiste telo, poboljšavaju sinusni pritisak i ublažavaju produktivan kašalj. Takođe se zna da antimikrobni i antiinflamatorni efekat pomaže u borbi protiv infekcija, smanjuje bolove, uključujući ublažavanje tenzijske glavobolje i bolova u ušima zbog svojih ekspektoransnih svojstava. Takođe je poznato da eukaliptus odbija pacove, studije su pokazale da aktivno izbegavaju područja gde je ulje prskano.

eterična ulja

4. Limun eterično ulje

Vrste komercijalno dostupnih proizvoda na koje ste navikli svaki dan obično se prave od limunovog ulja, od sredstava za čišćenje u domaćinstvu do sapuna za ruke i aromatizovane gazirane vode sa esencijom limuna. Miris je izuzetno sličan voću od kojeg potiče: svetao, blag, pikantan. To je miris koji je univerzalno poznat po svežini i čistoći zbog svojih moćnih antibakterijskih, antiperspirantnih ili antiseptičkih svojstava. Tako se koristi i za lečenje bakterijskih i gljivičnih infekcija. Limunovo ulje može biti izuzetno snažno u pogledu nege kože jer sadrži veliku količinu diklimonena, koji pomaže u smanjenju pojave bora, podstiče cirkulaciju i neguje kožu svojom sposobnošću da tonira. Osim toga, postoji snažan efekat na raspoloženje od mirisa limunovog ulja. Mala studija iz 2006. pokazala je da para limunovog ulja deluje antidepresivno, a druga je otkrila da je miris limunovog ulja bio povezan sa raspoloženjem učesnika. O tome svedoče samo prijavljeni podaci i empirijski dokazi koji su pokazali povišene nivoe norepinefrina u njihovoj krvi.

5. Cimet eterično ulje

Ovo ulje je sušta suprotnost od gore navedenog. Veoma je sladak, vruć, mošusan i topao. Prema egipatskim zapisima u Ebersovom papirusu, medicinskoj knjizi pre oko 1550 godina, to je zapravo jedno od najstarijih eteričnih ulja i dobijeno je iz kore i listova drveta Cinnamomum verum. Ulje od cimeta nije bilo dostupno svima osim najbogatijim aristokratama, članovima kraljevske porodice i eliti u Evropi. U nekim studijama se pokazalo da je cimetovo ulje moćni antioksidans i da može delovati kao lek protiv epilepsije i srčanih bolesti. Proizvodi za negu kože sa ovim uljem mogu umiriti bolove u mišićima i bolove kada se primenjuju lokalno; takođe sadrže antimikrobna, antibakterijska, antiterapijska analgetska svojstva.

6. Limunova trava eterično ulje

Limunova trava je brzo rastuća tropska trava koja potiče iz Šri Lanke i Južne Indije, koja se sada uzgaja u toplim klimama u Africi i Aziji. Cela biljka se koristi u svemu, od čaja do deterdženata i koristi se dugi niz godina u indijskim isceliteljskim tradicijama, lečeći bolesti kao što su stomačni problemi i groznica.

Ima delikatnu, slatku i limunastu biljnu aromu. Takođe je otkriveno da je esencijalno ulje limunske trave antibakterijsko, antigljivično, antimikrobno i može biti snažan repelent insekata. Njegova antigljivična svojstva čine ga posebno korisnim u borbi protiv gadnih gljivica povezanih sa peruti.

7. Slatka pomorandža eterično ulje

Studije su pokazale da ovo ulje smanjuje anksioznost kada se udiše, usporavajući brzinu pulsa i brzinu disanja kod učesnika, dok su takođe prijavili da se osećaju srećnije i energičnije nakon topikalne primene.
Uprkos brojnim prednostima, ulje slatke narandže je teško uključiti u svoju dnevnu rutinu. Ne raspršuje se dobro, pa predlažemo da ga koristite u proizvodima poput kupke ili gela za tuširanje. Takođe neko može dermatološki biti osetljiv na ovo ulje kao i na ulje limuna te je potrebno biti obazriv. I imajte na umu da slatko i gorko ulje narandže su veoma različita.

Difuzori vam pomažu da iskoristite prednosti eteričnih ulja.

Difuzori ili osveživači vazduha su najefikasniji način za oslobađanje najfinijih eteričnih ulja u prostoriji. Difuzori su mali elektronski uređaji koji dolaze u brojnim oblicima i veličinama. Oni eterična ulja zajedno sa vodom pretvaraju u laganu i prozračnu maglu, ispunjavajući prostoriju nenametljivim mirisom koji osvežava prostoriju i ima zdravstvene benefite kako za vas tako i za sve ljude koji se nalaze tu.

Ovaj luksuzni metod korišćenja ulja je jednostavan za upotrebu. Mala flaša vode, eterično ulje koje volite i difuzor su sve što je potrebno. Izaberite eterično ulje koje želite da koristite. Možete kombinovati više eteričnih ulja. Pazite da poštujete uputstva vašeg difuzora. U vodu se dodaje recimo 5 kapi eteričnog ulja, vratite poklopac i uključite difuzor, a zatim, uživajte.

Difuzori