strije

Eh, te strije! Primetila sam da sve više mladih devojaka imaju strije po guzi, bokovima i donjem delu leđa. Nekako mi se čini da naše majke nisu toliko patile od ovog problema u mladosti, nego su prve strije dobijale u trudnoći. Možda je to posledica brzog i nezdravog života? (Sigurno jeste, ali svi mi ignorišemo tu činjenicu).

Pod ožiljcima od rastezanja ili strijama podrazumevamo tanke, uzane izbocine ili kanale, ili tanke linije ako su paralelne ili blizu jedna drugoj. Strije (striae; jednina-stria), kako se nazivaju u dermatologiji, su oblik ožiljaka na koži sa bojom koja nije u boji kože. Uzrokovani su rastezanjem dermis-a. Dermis, je srednji sloj kože koji pomaže da koža zadrži svoj oblik. Strije se neće pojaviti dokle god postoji podrška ovog sloja.

Vremenom mogu da se smanje, ali ne i da nestanu zauvek. Strije su rezultat rapidnog širenja kože uzrokovanog brzim rastom (najčešće u pubertetu) ili dobijanjem težine (npr. trudnoća) koji nadmašuje rastegljivost kože. Takođe strije su uglavnom asocijacija na trudnoću ili gojaznost, mogu se pojaviti za vreme naglog rasta mišica. Medicinska terminologija ovog oblika ožiljaka je „Striae Atrophicae“, „Vergetures“, „Stria Distansae“, „Striae Cutis Distensae“, „Striae Gravidarum“ (uzrokovano trudnoćom), „Lineae Astrophicae“, „Striae Distensae“, „Linea Albicante“ ili jednostavno strije. Muškarci koji krenu u teretanu i dodaju ishrani aminokiseline za povećanje telesne mase, spadaju u rizičnu grupu da im se pojave strije na rukama i nogama. Strije se mogu pojaviti bilo gde na telu, ali najčešće se pojavljuju na mestima gde ima više masnog tkiva. Najčešća mesta su abdomen (pogotovo blizu pupka), dojke, gornji delovi ruku, ispod ruku, struk, kukovi i butine. Ne uzrokuju nikakvu štetu zdravlju, i ne predstavljaju problem telu da funkcioniše normalno.

Meni su se moje strije po stražnjici pojavile u roku od par nedelja nakon naglog prestanka treniranja u srednjoj školi. Bile su bele i tanke. Kada sam ih primetila uporno sam ih mazala kremom za strije narednih 3-4 meseca i malo su izbledele, ali su ostale neravnine na koži. Tako da sredstvima za strije možete samo ublažiti iste ali ne i ukloniti ih zauvek.

Ožiljci od rastezanja kože – strije 1

Koji hormoni tu igraju bitnu ulogu?

 

Glukokorticoidni hormoni su odgovorni za razvoj strija u epidermisu. Sprečavaju fibroblast da formira kolagen i elastična vlakna, neophodne koži prilikom naglog rasta. Dolazi do manjka potrebnog materijala, kako se koža rasteže i vodi do dermalnog i epidermalnog rastezanja.

 

Šta kaže statistika u vezi prevencije i uklanjanja?

 

Između 75% i 90% žena razviju strije do nekog stadiuma za vreme trudnoće. Poremećen hormonski nivo je rezultat trudnoće i preduslov za stvaranje strija.

Jedna nasumično kontrolisana studija je objavljena koja tvrdi da ulja i kreme sprečavaju stvaranje strija. Ovom studijom je nađeno da dnevnom negom kože kremom (Trofolastin) koja sadrži „Centella asiatica“ ekstract, Vitamin E, i kolagen-elastin hidrolisat, može da smanji pojavljivanje strija za vreme trudnoće. Druga studija je testirala kremu „Verum“ koja sadrži vitamin E, pantenol, hialuronicnu kiselinu, elastin i mentol. Vezana je za manje ožiljaka za vreme trudnoće.

Kakao puter je efektivan u navlaživanju kože (moisturizer), nijedna studija nije pokazala njegovo svojstvo u sprečavanju strija, ili u smanjenju već postojećih.

Mnogi tretmani su dostupni za poboljšavanje izgleda strija, uključujući i laserski tretman, dermabraziju i retinoidi (samo uz uputu lekara). Neki proizvodači krema tvrde da je najbolji rezultat postignut bio na strijama koje su se skoro pojavile. Bilo kako, malo studija postoji koje podržavaju ove tvrdnje.

Studija u žurnalu „Dermatologic Surgery“ pokazala je da radio-frekvencija kombinovana sa 585nm pulsnim laserom daje „dobre i veoma dobre“ rezultate.( Ha! Kakvi fazi rezultati!) Dalje studije su potrebne da bi se dokazao ovaj tretman. Takođe se pokazalo da ima nus-efekte pojačane pigmentacije na osobama sa tamnijim tenom posle nekoliko tretmana. Ali otom potom.

Pa dobro, šta sad?

Ako primetite na telu pojavu strija, nemojte odustajati od mazanja istih. Neće nestati ali mogu izbledeti, i to je nešto! A ukoliko shvatite da imate “gene za stvaranje strija” potrudite se da ih sprečite u trudnoći raznim mazalicama i masažama rizičnih delova tela. A na kraju, ako ih već imate, nemojte mrzeti svoje telo zbog toga. Budite najsexy zebrica!