ritmicka gimnastika

 

Kada se radi o ritmičkoj gimnastici, devojke na takmičenjima izvode fantastične stvari sa telima i rekvizitima. Sam gimnastički  utisak je najbitnija stvar u ovom sportu, ali umetnički momenat je ono što ga čini posebnim. Meni je ovo jedan od predivnih sportova koji bi trebalo više afirmisati kod nas. Gimnastika jeste umetnost i jako je dobra za razvoj ličnosti kod devojčica. Balans između fizičke i psihičke lepote, poštovanje umetnosti i sporta u isto vreme je meni savršena kombinacija. Isto tako mi je predivno i sinhrono plivanje koje sam i trenirala kada sam bila u osnovnoj školi. I sinhrono plivanje je harmonija sama za sebe i možda jedan od najtežih sportova koji postoje jer kombinuje gimnastiku, koreografiju, umetnost i vodu. Nažalost, sinhrono plivanje je još manje afirmisano kod nas u odnosu na ritmičku gimnastiku i generalno individualni sport u našoj zemlji!

Kako se olimpijada završava sa ritmičkom gimnastikom uživam da gledam njihove koreografije i inspirisale su me da napišem par reči na temu njihovog izgleda. Izgled gimnastičarki koje treniraju ritmičku gimnastiku je nešto što se najčešće komenatriše ali je ono što one rade sa telima i koordinacijom pokreta ipak mnogo fenomenalnije.

sinhrono plivanje

sinhrono plivanje

sinhrono plivanje

 

Mnogi bi možda prokomentarisali dok gledaju prenose i snimke na televiziji kako su takmičarke prenašminkane i kako koriste prejake i prešljašteće boje na licu i kosi. Ali to je zato što mi gledamo njih na snimcima i vidimo ih izbliza. Za razliku od atletičara, ritmičke gimnastičarke su scenski umetnici i one moraju da ostave utisak na publiku i sudije, pokrenu emociju sveukupnim umetničkim doživljajem.

Televizija i video snimak ipak zahtevaju drugačiju vrstu šminke kako bi izgledali prijatno. A na takmičenjima, šminka treba da izgleda dobro iz velike daljine i na jakom svetlu. Gimnastičarke koriste šminku i kostime da pojačaju scenski utisak, zbog čega je šminka uvek napadna i veoma izražena. Što je veće takmičenje, atmosfera u sali za performans je profesionalnija i veća, sa više svetla, i potrebno je istaći se i biti poseban.

ritmicka gimnastika

ritmicka gimnastika

ritmicka gimnastika

 

Kada su frizure u pitanju, gimnastičarke koriste posebne gelove i lakove za kosu, kako bi napravile punđe i kako im kosa ne bi nimalo smetala u performansu. U sinhronom plivanju koristi se vodootporna šminka. Svi treninzi u sinhronom plivanju se rade sa kapama za plivanje, tako da je na takmičenjima izazov kako kosu održati u punđi, a da je voda ne rasturi. Devojke u sinhronom plivanju za učvršivanje kose često koriste želatin za kolače kako bi im kosa i posle ronjenja ostala netaknuta. Evo pogledajte kako to one rade sa želatinom.

 

 

Evo kako to rade ritmičke gimnastičarke:

 

sinhrono plivanje