Šta vaše omiljene cvetne note govore o vama 1

Pridavanje određene simbolike i značenja cvetovima i bilju uopšte, veoma je stara tradicija. Još u viktorijansko doba ljudi su se bavili takozvanom florografijom ili „pisanjem cvećem“. Tada je komunikacija cvećem bila veoma popularno sredstvo izražavanja namera i emocija. Voleli su slanje poruka buketima cveća, travki i ostalih biljaka, a nisu čak ni bili prvi u istoriji koji su svakom cvetu pridodali neko značenje.

Iako je danas retka praksa da se nekome pošalje cvet ili buket, mi svakodnevno šaljemo signale ljudima iz neposredne okoline svojim rečima, ponašanjem, izgledom, stavom, ali i mirisom.

Ako se uzmete svoj omiljeni parfem i pokušate da ga nekome opišete, zaista ćete odati barem delić svoje ličnosti. Pogledajte koji su cvetni tonovi sadržani u vašem omiljenom parfemu i u kojoj meri, a ja ću vam reći šta taj miris tradicionalno označava i šta simboliše osobu koja ga koristi. Nije baš kao horoskop, ali ima nečega u tome…

Cvet narandže

Kraljica Viktorija je nosila venac od pomorandžinih cvetova na svom venčanju sa princom Albertom, jer se smatralo da ovaj cvet simbolizuje čistoću, nevinost i večnu ljubav. Kada osetite miris cveta narandže, misli vas vežu za nešto svetlo, čisto i jasno, na toplinu i slast. Ovaj miris budi nešto detinje u vama, dok zadržava čestitost i svežinu.

Šta vaše omiljene cvetne note govore o vama 2

Lavanda

Lavanda prvenstveno simbolizuje odanost, ali takođe može ukazivati i na nepoverenje. Ako vam neko pokloni parfem ili osveživač prostorija sa mirisom lavande, pažljivo razmislite šta taj neko želi da nagovesti. Ovaj miris je odavno poznat kao jedan od najboljih relaksanata u aromaterapiji.

Šta vaše omiljene cvetne note govore o vama 3

Cvet španske grahorice (slatki grašak)

Ukoliko želite da poklonite nešto bliskoj osobi koja se sprema na duži put ili odlazi iz zemlje, prava stvar su mirišljave sveće ili neki parfemski proizvod sa esencijom ove biljke. Staro je verovanje da španska grahorica i njen miris simbolizuje srećan put i blaženi odlazak.

Šta vaše omiljene cvetne note govore o vama 4

Ljubičica

Ljubičice su poznate da svojim nežnim, puderastim mirisom simbolizuju prefinjenost, vernost i skromnost.

Šta vaše omiljene cvetne note govore o vama 5

Jasmin

Jasmin je cvet sreće, pa on ukazuje da osoba koja nosi parfem sa osnovom jasmina priželjkuje veselje, vedrinu i ljubaznost.Dakle, osobe koje vole jasmin su najčešće srdačne, vedre i dobroćudne, bez obzira da li je u pitanju arabijski, indijski ili sampaguita (filipinski) jasmin.

Šta vaše omiljene cvetne note govore o vama 6

Tuberoza

Ako ste raspoloženi za strasveni susret i ljubavnu avanturu, parfemi sa mirisom tuberoze u osnovi su prava stvar za ovakvu priliku. Tuberoza tradicionalno označava divlja zadovoljstva i sladostrašće. Po Viktorijancima, ona je pravo mirisno sredstvo za zavođenje.

Šta vaše omiljene cvetne note govore o vama 7

Orlovi nokti

Ova veoma prijatna i sveprisutna biljka, možda nije najuzbudljiviji i najelegantniji cvet, ali njegov miris mnoge ljude podseća na srećno detinjstvo i drage uspomene. Ovaj cvet miriše kao lenjo junsko popodne i dečiju igru u bašti, pa nije ni čudo što on simbolizuje dugotrajna osećanja naklonosti.

Šta vaše omiljene cvetne note govore o vama 8

Magnolija

Ovaj cvet izuzetno snažnog i opijajućeg mirisa, na prvi pogled bi mogao da asocira na nešto opojno i intenzivno, međutim, on ima sasvim drugačije značenje. Cvet magnolije simbolizuje ljubav prema prirodi. Ako želite da privučete nekog prirodnjaka, planinara ili drvoseču, ovakav miris će vam dobro doći.

Šta vaše omiljene cvetne note govore o vama 9

Božur

Božur je jedan od kineskih nacionalnih amblema, a korišćen je kao aromatično cveće u rafiniranim orijentalnim kulturama već hiljadama godina. Smatra se simbolom bogatsva i časti, a sa sobom nosi određenu muževnu crtu. Možda nije sasvim moderno danas koristiti parfem sa osnovom božura, ali mala količina ovog mirisa naprskana na određene delove tela, može vam doneti sreću i blagostanje.

Šta vaše omiljene cvetne note govore o vama 10

Ljiljan

Ljiljan je simbol čistoće i težnje umnom uzdizanju. Njihov miris se smatra veoma rafiniranim i elegantnim, pa naklonost prema ovoj aromi otkriva u vama kulturnu i prefinjenu osobu.

Šta vaše omiljene cvetne note govore o vama 11

Gardenija

Ovo cveće je simbol tajne ljubavi, pa zato, ukoliko osećate zaljubljenost prema nekoj osobi i ne znate kako to da joj pokažete, prosledite mu ovu priču, a zatim obaspite sebe parfemom sa mirisom garedenije u srcu.

Šta vaše omiljene cvetne note govore o vama 12

Geranijum (zdravac ili muškatla)

Muškatle su simbol otmenosti, a oni koji nose parfem sa dodatkom mirisa muškatle se mogu smatrati prefinjenim, veoma uspešnim u društvenim odnosima i značajnim društvenim statusom.

Šta vaše omiljene cvetne note govore o vama 13

Hibiskus

Volite sladak miris hibiskusa? Budite bezbrižni, jer miris njegovog cveta simbolizuje retku ili veoma delikatnu lepotu.

Šta vaše omiljene cvetne note govore o vama 14

Mimoza

Može se osetiti samo u određeno doba godine, najlepše posle kiše, pa asocira na svežinu novog početka. Simbolizuje osetljivost, a onome ko nosi sa sobom miris mimoze daje utisak emotivnosti i iskrenosti.

Šta vaše omiljene cvetne note govore o vama 15

Ruža

Sigurno ste već čuli da ruže simbolizuju ljubav i strast, tako da parfem sa notama ruže u osnovi o vama govori da ste sanjar, romantična duša i otvoreni za ljubav.

Šta vaše omiljene cvetne note govore o vama 16