Verovatno ste primetili na nekim kozmetičkim proizvodima etiketu rozog zeke ili zeke u skoku, to je oznaka za „Cruelty free“ kozmetiku što bi u prevodu bilo da se kozmetika ne testira na životinjama. O etiketama i oznakama na kozmetičkim proizvodima smo pisali davno u tekstu na linku.

Kozmetika koja ima oznaku da nije testirana na životinjama mora biti sertifikovana od nezavisne sertifikovane agencije. Da bi proizvod dobio ovu etiketu podrazumeva se da tokom celog procesa istraživanja i razvoja proizvoda nije vršeno testiranje na životinjama.

Na slici ispod možete videti 3 logoa poznatih organizacija zaduženih za sertifikaciju; Leaping Bunny (Cruelty-Free International), Caring customer (PETA) i CCF Rabbit (Choose Cruelty-Free)

Cruelty free - netestirano na zivotnjama

Da li je Cruelty-free kozmetika ustvari veganska kozmetika?

Ne.

Cruelty-free proizvodi se odnose na kozmetičke proizvode koji nisu testirani na životinjama.

Veganski proizvodi se odmose na proizvode koji ne sadrže sastojke koji su derivati životinjskog porekla. I ove proizvode treba da sertifikuje nezavisna agencija. Mnogi proizvodi su istovremeno veganski i Cruelty-free ali opet ne svi.

Vegan logo

Šta zapravo netestiranje na životinjama podrazumeva?

Testiranje sastojaka – neke kompanije označavaju proizvode kao netestirane na životinjama iako su sami sastojci testirani na životinjama. Ovo znači da zapravo finalni proizvod koji je kreiran nije testiran na životinjama dok sastojci možda i jesu.

Drugi brendovi sprovode testiranje – velike kompanije u njihovom asortimanu imaju više brendova. Dešava se da kompanija angažuje novi brend za testiranje proizvoda i na taj način može da tvrdi da njihov proizvod nije testiran na životinjama.

Druge ogranizacije sprovode testiranje – kada proizvođač kozmetike angažuje eksternu organizaciju za testiranje proizvoda i ukoliko ta organizacija tvrdi da ne rade testiranje na životinjama, proizvođač može da sertiikuje proizvod da nije testiran na životinjama.

Testiranje u drugim državama – Neki poizvođači testiraju proizvode u drugim državama da bi izbegli testiranje na životinjama.

Neke države zahtevaju testiranje na životinjama – kao na primer Kina. Kina zahteva da proizvodi koji se prodaju na njihovoj teritoriji budu testirani na životinjama. Tako da proizvođači koji žele da prodaju proizvode na njihovoj teritoriji nemaju izbora.

Oslanjanje na rezultate testiranja drugih brendova – neki brendovi ne testiraju njihove proizvode na životinjama nego se oslanjaju na rezultate testova drugih brendova koje jesu testirale na životinjama. I u ovom slučaju brend može da sertifikuje proizvod kao Cruelty-free.

 

Cruelty-free brendovi

Kod nas na tržištu su većim delom dostupni globalno popularni brendovi kozmetike koji se prodaju i u Kini, što ih automatski svrstava u kozmetiku koja jeste testirana na životinjama. Na ovom linku imate spisak Cruelty-free brendova.

Od brendova koji su dostupni kod nas, a jesu Cruelty-free možemo izdvojiti:

Amika

Aveda

Catrice

China Glaze

Dr. Hauschka

Essence

Garnier

Kiko cosmetics

LUSH

Makeup Revolution

Manic Panic

Murad

NYX

Olaplex

Pupa Milano

Smashbox

The Body Shop

The Ordinary

Urban Decay

Zoya

 

Naravno ovo nije ceo spisak, sigurno se tu još nešto može pridodati