Zaljubljenici u negu kože i novopridošlice podjednako su čuli za hidratantna čuda hijaluronske kiseline, a pošto svi žele što podatniju, blistaviju kožu, došlo je do značajnog porasta broja HA seruma i krema na tržištu. Prema popularnom verovanju, hijaluronska kiselina može da skladišti i do hiljadu puta svoje težine u vodi, omogućavajući vašoj koži da se oseća glatkijom, nežnijom i duboko hidriranom. Međutim, u svetu nege kože, postoje neke druge supstance koje su efikasne kao i HA, ali nisu tako popularne ili se ne priča dovoljno na društvenim mrežama toliko o njima.

Da ponovimo, HA je molekul (zvanično glikozaminoglikan, ili dugačak linearni lanac polisaharida) koji je izuzetno dobar u vezivanju i zadržavanju molekula vode. Javlja se prirodno u telu kao komponenta ekstracelularnog matriksa, koji se sastoji od molekula koji se nalaze između ćelija epidermisa, dermisa i podkožnog tkiva i obezbeđuju konstruktivni okvir i utiču na ćelijsku funkciju. Više od polovine HA prisutnog u telu nalazi se u koži. Međutim, kako starimo, nivoi u našoj epidermi značajno opadaju (iako, iz nepoznatih razloga, nivoi u koži ostaju prilično stabilni). Smanjenje molekula hijaluronske kiseline znači da se manje vode skladišti u koži, zbog čega koža postaje suvlja kako starimo. Čini se da suva koža takođe ima više bora i finih linija. Takođe zbog nedostatka HA koža gubi tonus i izgleda opuštenije.

Po mišljenjima dermatologa hijaluronska kiselina nije najbolji izbor za hidrataciju koji je dostupan kupcima. Hijaluronska kiselina deluje kao flaster, privremeno i instant čineći da vaša koža izgleda puna ali delotvornost na duge staze je i dalje upitna. Glicerin, skvalan, ceramidi su samo primeri dobrih humektanata, pa hajde da pročešljamo još neke.

hidratacija

1. Cink PCA

Natrijumova so pirolidon karboksilne kiseline, ili PCA, je još jedan humektant koji se često zanemaruje u korist hijaluronske kiseline. Formira se, kao i druge tradicionalne NMF komponente, razgradnjom kožnog proteina zvanog filagrin. PCA je efikasan u vezivanju vode u koži. PCA, što je skraćenica za pirolidon karboksilnu kiselinu, jedan je od prirodnih faktora hidratacije vaše kože. Za razliku od hijaluronske kiseline, koja se može koristiti za samostalno kreiranje proizvoda za negu kože, natrijum PCA je retko dostupan kao pojedinačni serum ili krema.

2. Glicerin

Jedna od najpoznatijih hidratantnih komponenti je glicerin. To je humektant, što znači da izvlači vodu iz dubljih slojeva vaše kože i vazduh u spoljašnji sloj kože.

Glicerin, s druge strane, ima emolijentne i zaštitne karakteristike, tako da može učiniti više od toga da vašu kožu održava gipkom. Glicerin, bez obzira da li se daje direktno ili u vodi za piće, pomaže u smirivanju perutanja, crvenila i svraba kože.

3. Mlečna kiselina

Mlečna kiselina je jedan od prirodnih hidratantnih agenasa u koži. To je kiselina koja se javlja prirodno. Obično se dobija iz mleka u proizvodima za negu kože. Mlečna kiselina vam je možda poznatija u kontekstu hemijskih pilinga. Mlečna kiselina je alfa-hidroksi kiselina koja eksfolira gornji sloj kože i eliminiše mrtve ćelije kože na površini. Međutim, mlečna kiselina je jedina alfa-hidroksi kiselina koja takođe može delovati kao humektant. Koristite serume mlečne kiseline u skromnim dozama da biste maksimalno iskoristili njihove hidratantne sposobnosti.

4. Urea

Još jedno prirodno jedinjenje, urea je takođe humektant koji se nalazi u hidratantnim kremama. Široko se koristi za lečenje suve kože koja se ljušti. Ali urea nije samo humektant; takođe je piling.
Da bi hidratizovao, mora biti u niskim koncentracijama. Ali bez brige. U hidratantnim kremama, urea je formulisana u skladu sa tim tako da hidrira i ne daje druge efekte.

5. Med

Med se obično koristi u domaćim maskama za lice i tretmanima za usne. Za ovo postoji valjan razlog. Med ima obilje vitamina, aminokiselina, ugljenih hidrata i minerala. Ima antibakterijska svojstva, takođe je hranljiv, hidratizira i omekšava kožu.

6. Pantenol

Takođe se naziva pro-vitamin B5, pantenol je još jedan uobičajeni humektant koji se nalazi u hidratantnim proizvodima za negu kože. Kada se koristi lokalno, pantenol se pretvara u aktivni oblik vitamina B5, koji je pantotenska kiselina. Ono što ga izdvaja od ostalih humektanata je njegova sposobnost da smiruje i umiruje kožu. Zato je pantenol uglavnom formulisan u umirujućim proizvodima ili proizvodima za popravljanje barijera. Idealan je sastojak za ljude sa suvom, osetljivom kožom. To je takođe najbolji sastojak za upotrebu kada ste se preterali sa pilingom ili se nosite sa pojavom rozacee.

7. Pirinčana voda

Pokazalo se da pirinčana voda ublažava iritaciju kože uzrokovanu natrijum laurel sulfatom (SLS), uobičajenim sastojkom u proizvodima za ličnu negu. Prema dokazima, upotreba pirinčane vode dva puta dnevno leči kožu koja je dehidrirana i oštećena SLS-om. Nanošenje pirinčane vode lokalno na kožu će je smiriti, očistiti mrlje uzrokovane kožnim poremećajima kao što je ekcem i pomoći joj da se izleči.

8. Propolis

Propolis je prirodni pojačivač hidratacije jer razvija zaštitnu barijeru preko kože kako bi zapečatio vlagu i odbio sunčevu svetlost, zračenje i zagađenje, a sve to čuvajući pore čistima.

9. Centela

Ako ste ljubitelj korejske nege kože (aka K-beauti), verovatno ste čuli za sastojak Centella asiatica. Poznat po raznim imenima, uključujući cica, brahmi, azijski penivort, tigrova trava i gotu kola, ovaj biljni ekstrakt se smatra umirujućim, hidratantnim sredstvom za čuvanje kože.

Centella Asiatica je uobičajeni sastojak u proizvodima za hidrataciju i negu kože jer je pogodna za većinu pojedinaca. Nuspojave gotovo da nema.

10. Zeleni čaj

Zbog svojih hidratantnih svojstava, čest je sastojak prirodnih hidratantnih krema. Takođe je bogat vitaminom E i L-teaninom, koji vlaže i neguju kožu. Zeleni čaj je efikasan i na masnoj i na suvoj koži, kontrolišući masnoću dok sprečava isušivanje.

11. Puževa sluz

Pužev mucin sadrži hidratantne hemikalije koje deluju na obnavljanje zaštitne funkcije kože, blokirajući iritanse iz okoline, a istovremeno zadržavaju vlagu.

Istraživanje mucina puževa je ograničeno i u toku, ali preliminarni nalazi sugerišu da može pomoći u hidrataciji kože, lečenju rana, obnavljanju ćelija i prevenciji infekcija i raka kože.

 

Naravno, pošto ove supstance nisu toliko popularne kao hijaluronska kiselina, neće biti toliko proizvoda za izbor, ali povećano razumevanje potrošača o sektoru nege kože će svakako podstaći dodatni napredak u narednim godinama. I, ako tražite najbolju hidratantnu opciju na tržištu, svi naši stručnjaci se slažu da je prvi korak u održavanju vaše kože zdravom i sjajnom pridržavanje dosledne rutine nege kože.

Izbegavajte jaka sredstva za čišćenje i vršite piling dva puta nedeljno kako biste eliminisali suve, mrtve ćelije kože na površini, omogućavajući vašoj koži da bolje apsorbuje serume i kreme. Izbegavajte upotrebu alkohola u kozmetičkim proizvodima, pijte dovoljno vode, a ako koristite hidratantni serum, obavezno ga nanesite pre hidratantne kreme. I, naravno, svakodnevno koristite zaštitu od sunca.

sprej na lice