pege na licu

Dobra vest za sve one sa prirodnim pegama na licu – ne morate ih više sakrivati ni uklanjati! Vaše pegice su postale pravi trend u šminkanju, a na internetu i u časopisima se pojavljuje sve više tutorijala za kreiranje pegavog izgleda lica i dekoltea.

Sve je počelo, kako to obično biva, na modnim pistama visoke mode i najposećenijim fešn vikovima širom sveta. Sa kolekcijama za proleće/leto 2015, na revijama Adama Selmana, Oskara de la Rente i modne kuće Preen, pojavile su se lažne pege na uniformisanim licima manekenki, a zatim su i mnogi bjuti blogeri i vlogeri krenuli sa svojim tutorijalima na temu: “Kako šminkom postići izgled prirodnih pega na licu?”

pege na licu

pege na licu

Trend je potpuno zavladao kozmetičkim svetom u prošloj godini, a kod nas će možda da se primi ove godine (ili neće nikad…)

Sada se prirodno nameće jednostavno pitanje:

A zašto, zaboga, lažne pege?

Najrazumniji odgvor bi možda bio onaj koji je dala poznata manekenka Žizel Bundšen (Gisele Bündchen) kada su joj postavili to pitanje nakon što je i sama priznala da često iscrtava na licu lažne pegice: “Tako izgledate mlađe!

Gisele

Drugi razlog koji mi pada na pamet je da možda nekim bledoputim i/ili riđim ženama baš lepo stoje njihove prirodne pege, ali one ostanu premazane i zatrpane puderom i ostalim delovima svakodnevnog mejkapa. Postoje devojke koje su baš ponosne na svoje pege (ili bi barem to trebalo da budu), one ih jednostavno čine posebnim i daju im karakter. Te devojke bi možda želele da našminkaju svoje pege i preko podlogom ujednačenog i konturisanog lica. Dodavanjem pegica na lice, takođe se može postići i prirodniji izgled kod šminkanja.

pege

Pokušaji zarade na trendu

Trend veštačkih pegica sve više uzima maha, pa se u američkoj državi Kaliforniji pojavio i jedan Kickstarter projekat pod nazivom FreckYourself. Oni su imali za cilj da prikupe 215.000$ kako bi pokrenuli spostveni biznis za proizvodnju i prodaju kozmetičkog pribora za pravljenje veštačkih pegica u formi privremene tetovaže. Idejni tvorac ovakvog kozmetičkog pomagala je Remi Brikston (Remi Brixton), koja je zamislila da se pege mogu nanositi koristeći nalepnicu i malo polutrajne boje za kožu. Mini tutorijal za nanošenje ovih veštačkih pega možete videti na slikama ispod.

 

6-Freckle-Temporary-Tattoos

7-Freckle-Temporary-Tattoos-1

8-Freckle-Temporary-Tattoos-2

9-Freckle-Temporary-Tattoos-3

Interesantno, ovaj Kickstarter projekat je uspeo da prikupi svega desetinu novca koji je bio potreban, pa se samim tim nije ni plasirao na tržište. Ovo možda i nije neko iznenađenje, s obzirom da i nije problem uzeti smeđi krejon i istačkati nos posle nanošenja pudera. Ipak, za zaljubljenike u šminku koji su želeli da se povinuju ovom trendu, nije bilo dovoljno da se veštačke pege jednostavno nanesu bilo kojom smeđom olovkom za šminkanje. Zato se pojavila i specijalna olovka samo za iscrtavanje pega od kozmetičke marke Topshop pod nazivom Freckle Pencil in Forever Young (5£).

crtanje pega

A kojim sve proizvodima se mogu naneti veštačke pege?

Na internetu postoji gooomila tutorijala o veštačkim pegama, ali se među najčešćim proizvodima za šminkanje javljaju braon olovke za iscrtavanje obrva, krejoni, gel ajlajneri, preparati za samopotamnjivanje i šljokice. Svima je zajedničko da se nakon nanošenja pega, ceo ten dobro izblenduje, tj. izjednači, kako bi ceo izgled lica bio što prirodniji. Osim, naravno, ovih sa šljokicama. Njima nije do natural look izdanja.

Ne treba zanemariti ni mušku populaciju mejkap vlogera. Oni su često mnogo koncizniji i spretniji u šminkanju.

Korak dalje i pomeranje granica

Pomenuh šljokice. To je priča za sebe. Otkako se pojavio trend veštačkih pegica, paralelno su se razvili neki potpuno novi pravci – veštačke pege u duginim bojama i svetlucave veštačke pege. Sada već tu postoje razne filozofije u bojama i veličini tih pega, u njihovom obliku, pa čak i u njihovom rasporedu. Sada imamo čak i veštačke pege u rasporedu sazvežđa na nebu popularno nazvane Galaxy Freckles ili pege od cirkona. Sve to može vrlo interesantno da izgleda.

gliter flekice

gliter flekice

gliter flekice

gliter flekice

gliter flekice

ljubicaste pege

16-pege-u-duginim-bojama