losion za teloNaša koža je jedan fantastičan organ, ali ponekada on postaje suviše suv i daje nam neprijatan osećaj. Na svu sreću, pametni kozmetički naučnici su pronašli način kako da naprave losion za kožu tela da bi nam ona izgledala bolje i bila lepša na dodir. Kako napraviti dobar losion za telo? Pa, za početak, potrebno vam je 10 osnovnih sastojaka koji ulaze u sastav svakog losiona i mleka za telo. Da vidimo…

1. Rastvarači

Najčešće korišćen rastvarač u listi sastojaka losiona za telo je VODA. Ona ima ulogu rastvarača za sve preostale sastojke kao i supstanca za hidriranje. Uglavnom se koristi dejonizovana voda da bi se osigurala čistoća proizvoda.

2. Supstance za hidriranje kože

Pošto je osnovna svrha proizvoda da hidrira kožu, nije ni čudo da u njegov sastav ulazi veliki broj sastojaka koji vrše ovu funkciju. Generalno, njihova funkcija je dvojaka, da stvore zaštitni film na površini kože kojim se sprečava isparavanje i gubljenje vlage i da vaš epidermis snabdeju higroskopnim materijama koje sakupljaju i zadržavaju vodu. Neki od najčešćih hidrirajućih supstanci, npr. iz Vazelina su glicerin, petrolat (derivat petroleuma) i dimetikon (derivat silicijuma).

3. Emulzifikatori

Losioni svoju magičnu moć hidratacije duguju prvenstveno svojoj sposobnosti da talože masnoće na povšini kože. Iz prostog razloga što se masnoće i voda ne mešaju, sastojci u losionima kao što su emulzifikatori pomažu da se oni spoje u dobitnu kombinaciju. U uobičajene emulzifikatore spadaju gliceril stearat, cetil alcohol, stearinska kiselina, glikol stearat, natrijum stearoil 2 laktilat.

4. Omekšivači kože

“Omekšivač ili emolijent” je samo drugi izraz kojim se opisuje sredstvo koje pomaže u razmazivanju losiona i čini kožu glatkom i podmazanom. U hemijskom rečniku pre se koristi izraz estri, a supstanca koja se obično upotrebljava kao omekšivač se naziva izopropil palmitat (derivat palminog ulja ili ulja kokosa).

5. Zgušnjivači i stabilizatori

Pošto se masnoće i sastojci na bazi vode vremenom razdvajaju, u losion se dodaju sastojci za zgušnjavanje i stabilizaciju kako bi sve komponente ostale spojene čineći kompaktnu masu. Najčešće upotrebljavani zgušnjivači su prirodne supstance kao što su guar (ili guaran, dobijen iz mlevenih semenki biljke guar), gumaarabika (lepak sa poštanskih markica), magnezijum aluminijum silikat, celuloza, kao i razni sintetički akrilni polimeri, npr. karbomer.

6. Konzervansi

Formuli se dodaju različiti konzervansi da bi proizvod ostao sačuvan od napada bakterija, buđi, plesni i gljivica. Uobičajeni konzervansi koji se dodaju losionima su parabeni i derivati uree. Recimo, u Vazelinu, kao u jednom od najprostijih oblika mazalica, upotrebljeni su metilparaben, DMDM hidantoin, jodopropinil butilkarbamat.

7. Boje

Može se dodati čitav niz raznih boja da bi se postigla željena nijansa. U najvećem broju losiona, boja nema nikakvu posebnu funkcionalnu svrhu – ona je tu čisto da bi proizvod bio lepši “za oko”. Međutim, postoje i neki losioni koji su napravljeni da vašoj koži daju posebnu boju – ovde su uključeni neke specijalne boje i pigmenti višeg nivoa ili neka reaktivne mešavine kao što je DHA (dihidroksiaceton iz šećerne trske) koji se koristi u tenerima za potamnjivanje bez sunčanja.

8. Kontrolne supstance

One se dodaju losionima da bi se popravile njegove fizičke osobine. Na primer, dodaje se neka kiselina ili baza da bi se snizila ili povisila pH vrednost proizvoda. U Vazelinu se koristi natrijum EDTA za poboljšanje viskoziteta (EDTA – etilen diamin tetraacetilna kiselina), trietanolamin i mlečna kiselina.

9. Mirisi

Vrsta mirisa koja je upotrebljena za pravljenje nekog losiona je bitna iz više razloga. Prvo, ako vam se dopadne miris proizvoda i on sam će vam biti mnogo draži. Prevelika doza dodatog mirisa ili prejak miris će se pomešati sa vašim parfemom i biti vrlo neprijatan za korišćenje, a premalo mirisa u losionu može ostaviti prostora za mirise hemikalija u njemu. Drugo, mirisna nota mora biti od neke neiritirajuće supstance, jer će ona duže vreme biti u kontaktu sa vašom kožom. I treće, miris proizvoda bi trebao biti u skladu sa njegovim imidžom i markom – ako je to losion od krastavca i dinje, onda bi verovatno trebao da miriše kao krastavac ili dinja!

10. Posebni sastojci

Kompanije na tržištu sve češće svojim formulama dodaju neke posebne sastojke da bi se oni učinili privlačnijim ili da bi izneli neku posebnu reklamnu storiju. Na primer, losioni koji se u medijima reklamiraju kao “sasvim prirodni”, tipično će imati za sastojke nešto više biljnih ekstrakata, iako ovi ekstrakti ne moraju neophodno značiti i popravak kvaliteta tog proizvoda.

Postoje i oni losioni čija reklama zvuči onako “naučnjački”. Ovi će sadržati sastojke sa dugačkim hemijskim nazivima kao što je npr. “hidroterilium”, a to zvuči kao neka hemikalija koja MORA raditi nešto čarobno vašoj koži, iako verovatno ne radi ništa posebno. Glavna uloga ovih sastojaka je da učini proizvod privlačnijim potencijalnim kupcima. Kad smo krenuli sa Vazelinom, tako ćemo i nastaviti – on od ovih “specijalnih” sastojaka sadrži tokofelilacetat (vitamin E acetat), retinil palmitat (vitamin A palmitat), ovseni protein, glicin sojino ulje i ulje semena suncokreta.