šminka od bilja, stenja i kamenja

Odavno sam izbegavala temu ‘prirodne’ i ‘mineralne’ kozmetike, ali samo iz jednog jedinog razloga – nije je bilo u našim prodavnicama, pa nije ni bilo potrebe da vas obaveštavamo o tamo nekim američkim robnim markama koje nikada niste videli, bez valjanog razloga. Sada je, međutim, đavo već odn’o šalu! Mineralna kozmetika je u samoj srži svetskih kozmetičkih trendova, a vesti iz sveta šminke i kozmetike pišu samo o njoj. Nisam sigurna koliko su sada zastupljeni ovakvi proizvodi po domaćim parfimerijama i apotekama (mislim da se i ovih dana morate dosta potruditi da biste pronašli kozmetički proizvod koji nema u sebi ‘teške’ hemije), ali se na internetu toliko o tome priča da je stvarno bilo potrebno da i Kremašica kaže nešto na ovu temu. Ono što smo mi dosada pronašli da je dostupno kod nas su npr. kozmetičke linije: Dr. Hauschka, Lavera, Logona, Sante, Primavera, Weleda ili Alverde. Tu je i kozmetika koja se može naći na sajtu prirodnakozmetika.com, i naravno, nezaobilazni Lush. Proizvodi Freeman, a sada i L’Oreal kozmetike se takođe mogu kupiti kod nas, a reklamiraju se kao jedni od tih koji u sebi sadrže samo prirodne sastojke.

Namera da se kozmetikom postigne nešto što je toliko uzvišeno kao globalno zdravlje i harmonija sa prirodom je zaista plemenito. Da li se onda, dodavajući nešto malo minerala i biljnih ekstrakata u šminku koja se proizvodi, može učiniti da se vaš organizam i vaša okolina vidno poprave? Da li je to samo ludorija za kojom su se istovremeno ustremile vodeće svetske kozmetičke kompanije i ekološki svesni (da ne kažemo savesni) potrošači(ce)? Prošli smo dug put od otrovnih ruževa za usne i olovnih pudera do jedne sasvim nove nano tehnologije u kozmetici. Da li se zaista vraćamo prirodi ili samo štancujemo nove etikete koje ‘mažu oči’ pripadnicima ovog potrošačkog društva?

Kozmetičke kompanije tvrde da se koristeći mineralnu šminku može postići besprekoran izgled kože koristeći pri tome izuzetno lake metode aplikacije, dok vam ujedno nestaju akne i psorijaza, popravlja se tonus kože i njena tekstura. Kažu i da je mineralna šminka vodootporna i znojootporna (mislim da sam upravo izmislila novu reč), a da nije neophodno uobičajeno temeljno čišćenje kože da bi se očuvalo zdravlje kože.

Mineralna šminka i kozmetika bi zapravo trebala biti načinjena od sastojaka koji su 100% prirodni, kao što su minerali, biljke i drago i poludrago kamenje. Baš zbog činjenice da su proizvodi sasvim prirodnog porekla, proizvođači tvrde da ovu njihovu kozmetiku možemo nanositi na kožu, a da ne strepimo od bilo kakvih negativnih reakcija. Za razliku od tradicionalnih kozmetičkih proizvoda, mineralna kozmetika ne sadrži agresivne hemikalije kao što su konzervansi, filteri, voskovi, parfemi i ulja.

Tradicionalno, kozmetičke kompanije koriste neke sastojke za svoje proizvode da bi produžili životni vek proizvoda, ali se može desiti da se time izazovu neke iritacije na koži, naročito onoj osetljivoj. Neki od sastojaka koji najčešće mogu izazvati neželjene efekte su: talk (suši kožu i može napraviti sitne linijice na nanosima šminke), parabeni (butil, etil, metil i propil. Oni su konzervansi), bizmut (kažu da može da izazove cistične akne), FD i C pigmenti, ulja i drugi derivati nafte (mogu začepiti pore i izazvati akne). Na primer, žuti pigment br. 5 može izazvati osip i svrab, a mnoge sintetičke boje i aditivi se dobijaju od derivata nafte i uglja. Treba se još paziti i natrijum lauril sulfata, ftalata, toluena, fenilendiamina ili PPD-a, resorcinola,… Lista je podugačka, a većina njih se nalazi u našim šamponima, balsamima, farbama za kosu, lakovima za nokte, puderima, losionima, pa čak i proizvodima za bebe.

Pa onda, ako su svi ovi tabu sastojci u kozmetičkim preparatima negativno etiketirani i proterani, od čega onda praviti šminku i kozmetiku? E, od kamenja i biljaka.

Mnoge od žena na zapadu, koje su se sa prirodnom kozmetikom bez suvišnih hemikalija susrele odavno, hvale ovu ‘mineralnu’ ili ‘100% prirodnu’ kozmetiku na sva usta. Neke od njih, međutim, posle probe nisu bile toliko zadovoljne. Mnogo je žena koje su se ipak vratile svojoj staroj, „otrovnoj“ kozmetici, jer jednostavno nisu bile zadovoljne performansama takve šminke, ni svojim izgledom sa njom na licu, uz primedbu da ovakvi proizvodi nisu ni blizu toliko efikasni kako se reklamiraju.

Treba znati da i sastojci u kozmetici koji su dobijeni iz biljaka i minerala i esencijalnih ulja, mogu izazvati veoma neprijatne reakcije. Ukoliko vašoj koži i vašem organizmu neki od sastojaka ne odgovara, on će burno reagovati, bilo da je u pitanju biljni ekstrakt ili sintetički napravljeni omekšivač ili konzervans.

Mi vam savetujemo da svakako čitate etikete i sastave proizvoda, ali i da dobro oslušnete svoj organizam i pratite reakcije na vašoj koži. Najbolje je uvek prvo napraviti mali test. Vremenom, pronađite svaka svoj omiljeni proizvod. Kada ih pronađete, napišite nam mail sa vašim impresijama.