seda kosaMožda ste već pronašli na sebi poneku sedu, a možda ih već imate više od nekoliko. Mnogo žena primeti svoju prvu sedu oko 30 godine, neke tek u svojim 40-im. Neke počinju da liče na srebrnaste lepotice već u tinejdžerskim danima. Da li ste znali da vitamin koji pomaže u prevenciji sedenja je vitamin B5, poznat još kao i pantotenska kiselina.

Mislite da znate sve što ima da se zna o sedoj kosi? Jeste li se ikada zapitali o tome? Ja jesam, baš juče. Posetila sam jedan od svojih omiljenih američkih sajtova o lepoti i kozmetici, a tamo kratak kviz – Koliko znate o sedoj kosi? Ja pomislila: “E baš da vidim… Toliko pišem tekstova o nezi kose i kože, valjda sam nešto usput i naučila.” Na moje zaprepašćenje, nisam tačno odgovorila ni na jedno od 5 postavljenih pitanja – sram me bilo! Da se vama ne bi desilo slično, odlučila sam da napišem ovaj tekst i da vam otkrijem neke činjenice o sedoj kosi kojih ni sama nisam bila svesna do juče. Da vas ne bi prethodno uvlačila u agoniju odgovaranja, evo odmah tačnih odgovora.

Pitanje 1: Tačno ili netačno? Stres je definitivno uzrok sedenja kose.

Tačan odgovor: Netačno

Iako su neki lekari zabeležili da su imali neke anegdotske, ali evidentne slučajeve kod kojih je stres ubrzao nastanak sedih vlasi, američki naučni časopis Scientific American objavljuje da ne postoji nikakav naučni dokaz o stresu i sedoj kosi kao o uzroku i posledici.

Pitanje 2: Tačno ili netačno? Kosa može posedeti preko noći što je posledica ogromnog šoka.

Tačan odgovor: Netačno

Nema šanse. Kada kosa jednom izraste iz korena i nije seda, jedini način da ona postane seda je da se tretira nekom farbom ili izbeljivačem.

Pitanje 3: Tačno ili netačno? Neke trepavice mogu biti bele, čak iako druge dlake na telu i glavi nisu.

Tačan odgovor: Tačno

Tačno je! Neki ljudi imaju nekoliko belih trepavica bez obzira kakve im je boje kosa, a nekim ljudima su trepavice svetlije zbog bolesti kože iz koje izrastaju, kao na primer ljudima koji boluju od vitiliga.

Pitanje 4: Kada je nastala prva moderna sintetička farba za kosu?

Tačan odgovor: 1907

Hemičar Eugène Scheuller napravio je prvu farbu 1907. godine. Nazvao ju je Aureole — ali vi tu vrstu farbe za kosu verovatno bolje poznajete kao L’Oréal.

Pitanje 5: Koliko puta je verovatnije da pušačima posedi kosa pre vremena nego nepušačima?

Tačan odgovor: Četiri puta verovatnije

1996 studija u Britanskom Medicinskom Časopisu (British Medical Journal) otkrila je da pušači cigareta imaju četiri puta veće šanse da počnu da sede pre vremena u poređenju sa nepušačima.

Moji sramni rezultati:

Results

 • You answered 0 out of 5 questions correctly.
 • Your score: 0%
 • The average score is 2.3 or 46%

cherry

Višnja
Dimić
je objavila na Kremašici

Kremašica iz sveta primenjene nauke koja preferira kreativno pisanje. Po prirodi i opredeljenju nastavnik, prosvetitelj u pokušaju, tip osobe u fazonu – sedi da ti lepo objasnim. Kreator Kremašicinog sistema ocenjivanja proizvoda sa koeficijentima. Glavni autor dugih i iscrpnih tekstova o trendovima u kozmetici, savetima i spoju nauke i lepote. Uživa u dugotrajnom odabiru pravih nijansi karmina i sjajeva, pa su joj najomiljeniji kozmetički proizvodi svi oni koji se mažu na usne i oni koji imaju miris voća i poslastica.

Ako vam se svideo ovaj tekst, možda će vam se svideti i ovi:

14 komentara na “Sram me bilo ove sede kose!”

 1. Gost - ja mislim da sede vlasi nastaju samo kao rezultat nasledne osobine.
 2. Gost - ja ne pusim ne nerviram se, a ipak opet imam sedu kosu sa 34
 3. Gost - Pušim već 4-6 godina, a prve sede su mi se pojavile već oko 14-15, a sada imam 21. Moram priznati sam uvek sumnjao na neke u narodu uzrocnike sedenja kao što su: sedenja kose (depigmentacija ) preko noci, a i depigmentacija vlasi kao posledica stresa, ali moram priznati da me je šokiralo saznanje da pušači imaju nekoliko puta veću verovatnoću da posede (ili da posede mnogo ranije i brze), od osoba koje to nisu. Što se mene tiče takođe smatram da je glavni uzročnik genetika, a kao primer bih naveo svoj slučaj. Moj deda je veoma rano osedeo, nemam tačan podatak kad, ali mislim da je to bilo u nekoj ranijoj mladosti (20-30 godina), a već sa 40 kosa mu je bila potpuno seda, dok sa druge strane moja baba sada sa svoje 72 godine ima tek po neku sedu vlas. Ili na kraju da se ipak podsetimo one narodne: "Pametna glava se poznaje, po sedoj kosi" :).
 4. Mala - Znam dečka kojem su prednji deo kose i obrve posedele nakon što je saznao da mu je tata preminuo i to ako se dobro sećam preko noći, tako da je tačno da se može posedeti od šoka ali pretpostavljam da se to retko dešava. A što se tiče pušenja i sedih mislim da je to glupost. Takođe mislim da stres može da bude uzročnik sedih vlasi pre vremena ali da je genetika svakako glavni faktor.
 5. Cherry - @Mala Ovde se konkretno misli na to da nije moguće da promena koja je nastala u korenu kose utiče na pigmentaciju po celoj dužini vlasi. Moguće je da usled stresa kosa preko noći počne da sedi, tj. raste nadalje bez pigmenata, ali ne i da se probudiš sa belom kosom ako si prethodno veče imao, recimo, smeđu.
 6. Mala - @Cherry Tako je, sto ce reci da kosa moze da osedi preko noci ali da ce to biti vidljivo tek kad vlasi bez pigmenta izrastu...
  • Adnan - I nemora da znači, jer vlas gubi pigment i moze dobiti belu boju u trenutku celom svojom dužinom. Da li sve dlake ili veci broj njih moze u trenutku da depigmentira (namerno insistiram na ovom nazivu), to je već drugo pitanje, a moje lično mišljenje je da je i to vrlo moguće. To što se navodi kao dokaz da belenje kose ne moze biti vidljivo u trenutku ne bih baš uzeo zdravo za gotovo, jer posedela kosa nije isto što i farbana kosa i nemoze se praviti nikakva paralela izmedju te dve stvari iz prostog razloga što ne deluju na isti način. Farba se nanosi i deluje spolja tako da vlas kose vizualno dobija drugu boju, a sedenje kose se odvija unutar vlasi tako da sasvim sigurno moze biti vidljivo istog trenutka, celom duzinom vlasi.
 7. Cherry - @Adnan Kosa se sastoji iz mrtvih ćelija (kao što znaš) i u njoj nema krvotoka, pa samim tim ni načina da pigment iz već izrasle kose nekud nestane. Pigment takođe ne može ispariti ni isprati se iz kose. Nećeš pronaći nigde tvrdnju da već izrasla kosa gubi pigment koji je unet u nju prilikom formiranja dlake. Boja kose se na celoj dužini dlake može promeniti isključivo spoljašnjim faktorima, kao što je farbanje kose (kako si to lepo primetio). Ono što si uočio kao paralelu, slučajajan je lapsus u prevodu. U engleskom jeziku se seda kosa i siva kosa zove jednim imenom - gray hair. Dakle, rečenica u članku bi pre glasila: ...jedini način da ona postane siva je da se tretira nekom farbom ili izbeljivačem. Sedenje kose se ne odvija unutar vlasi, nego u samom korenu, tj. izostaje unos melanina prilikom njenog stvaranja. Uskoro ću postaviti članak sa detaljima o rastu, sedenju kose i formiranju dlake, pa će sve biti razjašnjeno. Hvala na sugestijama i drago mi je da nas čitaš. Bilo bi lepo da imamo još muških posletilaca ;-)
 8. Adnan - @cherry Nisam baš previše upućen u ovu materiju, tako da većinom iznosim neke lične stavove koji su uglavnom povezani sa ličnim iskustvom... Kazem to jer sam primetio da su kod mene dlake koje su posedele bile bele odmah, a ne nakon šišanja-izrastanja novih... Isto tako moze se primetiti kod osoba sa dužom kosom koje su u skorije vreme posedele, da su dlake bele celom duzinom a ne samo u onom delu koji je izrastao nakon depigmentacije vlasi. Znam šta kažu naučne teorije, a isto tako svi znamo da praksa nekad zna biti posve drugačija.
 9. Adnan Kapidzic - Ovo sam pokupio sa jednog sajta: "Kosa, poput kože, sadrži melanocite, pigmente koji joj daju boju. Kada kosa osedi, dolazi do progresivnog nestajanja melanocita."
 10. Adnan Kapidzic - Mislim da bi i ovaj deo mogao da bude koristan u razotkrivanju ove "misterije" :) "Zašto kosa sedi Promena boje kose predstavlja nezavisnu pojavu. Prerana osedelost kose može da bude povezana s nekim medicinskim stanjima poput poremećaja tiroidne žlezde, nedostatka vitamina B12 i anemije. Ova pojava može da bude povezana i sa smanjenjem koncentracije minerala u kostima kod žena posle menopauze, što je faktor rizika za dobijanje osteoporoze. Inače, dlake na glavi rastu mnogo brže nego dlake na ostalim delovima tela. Zato kosa može da osedi, a da ostale dlake ostanu normalne boje. Ako vidite da je većina starijih članova vaše porodice osedela, velike su šanse da će se i vama to desiti. Pod izuzetnim okolnostima može da se desi da kosa osedi „preko noći" kada osobi opadne imunitet, usled čega se javlja stanje zvano alopecija areata. Tada tamna kosa može naglo da posedi."
 11. Cherry - Vidim, dragi Adnane, da je ovde u pitanju stvar poverenja. "Misteriju" je trebao da razreši sam članak, a ti njemu nisi slepo poverovao. To je za svaku pohvalu. Ne verujemo ni mi svakom blogu na netu, pošto ih zaista ima mnogo, naročito onih na kojima piše koješta. Poverenje čitalaca se gradi duuugo, a sada je na nas došao red :-) Da ne bi pomislio kako smo neozbiljne i ne proveravamo činjenice o kojima pišemo, potrudile smo se i pronašle jedan sajt na kojem postoji direktan odgovor na pitanje koje te muči. Evo linka http://www.keratin.com/as/as017.shtml Tu se spominje i alopecia areata koja je vezana za opadanje pigmentirane kose. Videćeš da je ipak u pitanju samo optička varka.
 12. Goldieui - Bas sam se pitala sto u citatu koji je Adnan ostavio spominju bolest opadanja kose -alopecija areata. Sad mi je potpuno jasno na osnovu Cherry-inog linka. Zanimljivo mi je i to da alopecia areata može da utiče samo na pigmentiranu kosu i tako ostavi sedu kosu na glavi. Pa je to ustvari vizuleni trik. Eh sto ta alopecia ne utice samo na sede vlasi... pa da se dobro istresiramo i opadnu nam sve sede. Bas bi to bilo sjajno! :D Salim se naravno. :-)
 13. Bojanica7 - ja sam se u srednjoj skoli stalno (citaj svake dve-tri nedelje) farbala, tako da nisam izvalila do faksa da imam vise od pedeset odsto sedih. dakle, pocela sam da sedim pre osamnaeste, ko zna, mozda i s petnaest leta. super mi je sto se sada farbam u svetlije nijanse jer mi je izrastak dok sam bila crnka bio grozan. ps imam 27 godina, a kapiram da cu do tridesete biti ko eva ras :)

Ostavite komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.