herbs1Na našem sajtu smo diskutovali o mnogim preparatima za kožu i njihovim sadržajima koje nanosimo svakodnevno ili periodično na lice i telo ne bi li izgledale mlađe, svežije i privlačnije i bez šminke. Ovaj tekst posvećujemo nekim biljnim sastojcima koji doprinose održavanju nezi kože na prirodan način.

Jedan od najviše korišćenih i najblagotvornijih biljnih sastojaka kozmetike za negu kože je Zeleni Čaj. Zeleni čaj se smatra prirodnim antiseptikom, pa se koristi najviše za iritacije na koži i akne. Ulje čajavca (drveta biljke Čaja) se takođe smatra delotvornim za rast kose, što je i više puta dokazano odličnim rezultatima. Ono utiče na kožu glave tako što uklanja neželjene bakterije i pomaže kod svraba i perutanja na temenu. Takođe je dobro i za uklanjanje vaški iz kose.

Ši buter (Shea Butter) je krem žućkasta prirodna masnoća dobijena od oraha sa Ši ili Karita drveta koje raste u centralnoj Africi. koristi se kao prirodni hidratant kože ili kao omekšivač. Ova masnoća je jestiva (može se koristiti kao zamena kakao buteru), pa samim tim i neškodljiva za spoljnu upotrebu. Uglavnom se se može naći u proizvodima namenjenim suvoj koži, kao što je, na primer, ona na rukama i petama. Smatra se veoma dobrim i u tretmanu protiv strija.

Među biljkama iz kojih se može dobiti ulje, postoji posebna familija uljanih Jojoba biljaka (jeste znali da se čita kao „ho-HO-ba“?!). Ulje jojobe se sastoji iz gomile voštanih estara i sastavom je veoma slično ljudskim masnim izlučevinama iz kože. Masažom kože glave koristeći Jojoba ulje, ono prodire duboko u kožu i pomaže poboljšanju zdravlja kože, rastu kose i preventira cvetanje dlaka. Takođe utiče na ubrzano zaceljivanje.

Iz bobica stabala patuljaste Palme Serenoa repens dobija se ekstrakt poznat pod nazivom Palmeto (Saw Palmetto) bogat masnim kiselinama i fitosterolima. Palmeto, osim što se koristi za lečenje problema sa prostatom, takođe se koristi za negu kože glave, a dobar je za sve tipove kože vlasišta. Ovo je veoma dobar i rasprostranjen biljni tretman koji je popularan kod žena i muškaraca.

Sa površine mora i okeana, skupljaju se više vrsta algi u velikim količinama i koriste kao dodaci raznim proizvodima za ulepšavanje. Morske alge su bogate mineralima, pa se koriste najviše u pravljenju krema i maski za lice kojima se popravlja tekstura kože i sprečava isušivanje. Iz ovih razloga, alge se mogu naći i u nekim od proizoda za negu kose i skalpa, za više sjaja i protiv peruti. Iz njih se uzimaju materije koje služe za bojenje kozmetičkih proizvoda i hrane.

Jedan od sastojaka koji sve više dobijaju na popularnosti u poslednje vreme je Alfalfa ili Medicago sativa. Po mojim saznanjima to vam je ono što naši ljudi zovu Lucerka (liči na detelinu, a nije). Odavno je poznata u narodnim medicinama Indije i Kine kao lek za bolesti digestivnog trakta i bolesti bubrega. Može da se koristiti i kao zamena za estrogen, a u kozmetici se koristi za jačanje krtih noktiju i u preparatima za sprečavanje neprijatnog zadaha. bogata je proteinima, kalcijumom, mineralima i vitaminima A, B, C, D, i K.

herbs

Još jedna biljka, čiji ekstrakt se odavno već pojavljuje u kozmetičkim proizvodima raznoraznih namena je Aloe vera. Ona se koristi kao antiseptik za opekotine, a pomaže i ublaživanju bolova. Pomaže koži da povrati svoj prirodni nivo vlažnosti i ostavlja je veoma mekom na dodir.

Začinska biljka, veoma dobro poznata po svojoj upotrebi u kuhinji, Bosiljak, koristi se kao sastojak za mnoge kozmetičke proizvode. On sadrži jedinstvenu kombinaciju esencijalnih ulja koja mu daju tako specifičan miris. Sadrži antioksidanse, pa je odličan za korišćenje u preparatima protiv starenja kože i za čišćenje od mikroba. Najviše doprinosi uklanjanju crnih tačkica, tj. mitisera na licu.

Biljka koja je veoma poznata po višestrukim koristima koje od nje imamo, Kamilica, prenela je svoje isceliteljske moći i u mnoge preparate za ulepšavanje. Ova biljka deluje prvenstveno umirujuće. Ona ima pozitivan uticaj na svakakve upale i iritacije, počevši od menstrualnih tegoba, pa do naduvenih i umornih očiju.

Uljani ekstrakt iz biljke Jagorčevina ili Jaglaca (Primula vulgaris), doprinosi rastu zdravih noktiju, kose i očuvanju zdravlja kože. Cvetovi i listovi ove biljke su jestivi, pa je sigurno i da je sasvim bezopasna za korišćenje u kozmetičke svrhe.