Dok sedite u fotelji sprema se nova strategijaU prethodnoj 2008. godini kozmetička industrija se okrenula ka proizvodima od prirodnih sastojaka. Od proizvoda za negu kože, preko spa tretmana do proizvoda za negu kose, u trendu je bilo „Sve prirodno“. Što se 2009. godine tiče, fokus će i dalje ostati na prirodnim proizvodima i proizvodima u skladu sa zaštitom životne sredine, ali pored ovog, u prvi plan će se isticati i specifični sastojci u proizvodima i njihova prednost. Pierce Mattie Public Relations je identifikovao top 10 sastojaka o kojima će javnost čuti više u 2009. godini.

Ulje argana dobija se od endemične vrste drveta argan, koja se može naći u južno-zapadnom delu Maroka. Opstaje u veoma surovim uslovima i pomaže u sprečavanju erozije tla. Danas je pod zaštitom UNESCO-a. Ova biljka se ceni u nutrističkim, kozmetičkim i farmaceutskim granama industrije. Što se kozmetike tiče, ulje argana je poznato po svojem bogastvu vitaminom E. Sa 80% esencijalnih masnih kiselina, argansko ulje je tajna lepote marokanskih žena vekovima unazad. Može se koristiti u proizvodima za kožu i kosu.

Na slici ispod drvo argan.

Drvo Argan

 

Açai – originalno ime ove açai palme je dobilo naziv po muzi Euterpe iz Grčke mitologije. Euterpe je zapravo palma koja može biti visoka do 30 metara i raste u južnoj Americi. Najviše je ima u Brazilu. Plod ove palme je crno-ljubičasto voće veličine zrna grožđa. Ovaj plod se zapravo koristi u proizvodima za držanje dijete, ali je takođe dobar antioksidant, zbog čega se koristi i u kozmetici. U 2009. godini koristiće se u proizvodima za borbu protiv bora, a takođe će se naći i u proizvodima za negu kose.

Acai palma

 

Goji bobica je komercijalni naziv za bobičasto voće Wolfberry (vukova bobica). Ova biljka potiče iz jugo-istočnih krajeva Evrope i jugo-zapadnih delova Azije. Sada se gaji svuda, ali se komercijalno najviše koristi u Kini. Od ovih bobica se pravi čaj koji se koristi za lečenje bolesti kože i kao antiupalno sredstvo. Koristi se i u ishrani, jer jača imuni sistem. Goji bobica se koristi i u parfemskoj industriji za dobijanje slatkastog mirisa.

 

Baobab je vrsta drveta (tačnije postoji 8 vrsta ovog drveta) koje rastu u različitim krajevima. Na slici možete videti Gaobab koji raste na ostrvu Madagaskar. Koriste se lišće i plodovi ovog drveta. Plod drveta Baobab sadrži više vitamina C od narandže. Od ovog voća se dobija beli prah koji se koristi kao jedan od sastojaka u kozmetičkim proizvodima. Koristi se u proizvodima za borbu protiv bora, u kremama za hidrataciju kože, a takođe se mogu naći i u proizvodima za piling kože.

Baobab podseca na bonsai

 

Acerola (Malpighia glabra) je jedna vrsta trešnje koja raste u južnoj Americi. Kažu da sok od ove trešnje sadrži 32 puta više vitamina C od soka narandže. Tako da se ovo voće koristi u proizvodima za toniranje kože. Kozmetičke kompanije će ovaj proizvod najviše koristiti u proizvodima za ciljno korišćenje, za smanjenje crvenila na koži i kao protiv upalno sredstvo.

MalpighiaGlabra

 

Zanimljivo je dodati ovde da je Absolut vodka izbacila svoju vodku sa četiri ukusa u ograničenom broju, gde je jedan od ukusa Acerola trešnja, drugi je Açai bobica o kojoj smo pričali nekoliko redova iznad, treća aroma je Nar (Pomegranate), a četvrta aroma je upravo naš sledeći sastojak koji ćemo opisati – Blueberry ili Borovnica.

Borovnica , voće puno amino kiselinama, sadrži vitamine B6, C i K i antioksidante. Borovnicu možemo nazvati super hranom jer je jako zdrava. Borovnica je odavno poznata da pomaže u revitalizaciji kože, pa je bilo samo pitanje vremena kada će početi da se koristi u proizvodima za negu kože.

Probiotik je termin koji je u 2008. godini, Pierce Mattie identifikovao kao „buzzword“ ili u prevodu zvučna reč. Zapravo „buzzword“ se koristi u menadžerske, marketinške, političke i tehničke svrhe radi obmanjivanja slušalaca, pretvarajući se da pričaju o nečem velikom, bitnom, predstavljajući sebe kao velikog znalaca. Probiotička nega kože biće brendirana kao nova klinička i medicinska linija proizvoda gde se korisnici mogu osloniti na naučnu osnovu.

Palmitoyl Tripeptide-3 je popularni dodatak u proizvodima za negu zrele kože u borbi protiv bora i sitnih linija i još više će se koristiti 2009. godine. Palmitoyl Tripeptide-3 nazivaju i sintetičkim kolagenom, jer stimuliše kožu da hormoni poizvode više kolagena, što je ključ mladalačkog i zdravog izgeda kože. Proizvodi koji sadrže Palmitoyl Tripeptide-3 će se brendirati kao privremena alternativa kozmetičkim procedurama i zahvatima.

Kako se povećava popularnost alternativne indijske medicine (ayurveda, gdeāyusznači život, a veda znači nauka), tako i sami sastojci postaju aktuelniji u kozmetici. Myrrh je izmirna, braon-crvena smola iz drveta Commiphora myrrha koje potiče iz Somalije i Jemena. Ovaj sastojak se koristi u proizvodima za negu kože i parfemima. Naime, ova smola ima nežan vanila miris, dobra je za stimulaciju cirkulacije i za zatezanje kože.

 

myrrh

 

Turmerik je višegodišnja biljka i spada u vrstu đumbira. Potiče iz tropskog dela Azije, a u Evropi je poznat kao indijski šafran. Indijski šafran se koristi u medicinske svrhe. Trenutno se može naći u kremama za sunčanje. Pastu od Indijskog šafrana su još davno koristile indijske žene za sjaj kose. Po njihovom običaju, mlada na venčanju je namazana ovom biljkom da bi joj se koža sjajila. Zanimljivo je da je tajlandska vlada izolovala tetrahydrocurcuminoids (THC) iz indijskog šafrana, koji se inače nalazi u kanabisu. THC ima svojstvo da štiti biljku od jakih UV zraka, pa se zbog toga indijski šafran i koristi u kremama za sunčanje. Indijski šafran će se koristiti u kremama i losionima za kožu sa aknama, a kao antiseptični sastojak koristiće se i u proizvodima za uklanjanje crvenila kože. Naći ćete ga i u proizvodima za kosu. Indijski šafran će prvenstveno biti reklamiran kao potpuno prirodni sastojak u prirodnim proizvodima.

turmeric.jpg

goldie

Zlata
Milošević
je objavila na Kremašici

Kremašica iz IT sveta, programer i konstantna tehnička podrška. Redovno prati vesti iz sveta i informiše nas o najnovijim trendovima u svetu kozmetike. Ako Kremašicu zapratite na tviteru, našli ste Goldie. Ne šminka se svaki dan, ali zato smatra da je zdrava, negovana i čista kosa ogledalo prave kremašice.

Ako vam se svideo ovaj tekst, možda će vam se svideti i ovi:

Jedan komentar na “Trendi sastojci 2009. godine”

  1. Cherry - Kako su smesni sa tim probioticima... Dobre bakterije i te fore 8) Prvo u jogurtima za crevnu floru, pa sad bakterije i za na kozu. Ccccc... Jacajmo imunitet koze tako sto cemo mazati na sebe kupovne bakterije - e bas svasta!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.