angelina-collagenVerovatno ste čuli da kolagen u kremama koje mažemo pomaže u obnovi i izgradnji kolagena u koži. Kada bi vas neko pitao da li je krema sa kolagenom dobra za kožu, odgovor bi trebao biti očigledan i potvrdan. Zar ne? Ono što hoću da kažem jeste da velike kozmetičke kompanije već godinama promovišu povećanje količine kolagena u koži, korišćenjem proizvoda sa kolagenom koji se nanosi na kožu. A da li je to istina?

Kozmetičke kompanije su zavaravale široke narodne mase ovim mitom godinama. Tako su se na tržištu pojavili mnogi proizvodi sa ovim magičnim sastojkom koji pomaže da koža izgleda mlađe. Nemojte bacati novac na proizvode sa kolagenom! Molekuli kolagena su previše veliki da bi se apsorbovali preko vaše kože.
Više o kolagenu čitajte u nastavku teksta kada kliknete na Opširnije.

Kao prvo, postoji više vrsta kolagena koji imaju različite uloge u konstrukciji tkiva celog tela. Jedna vrsta kolagena (tip II) učestvuje isključivo u izgradnji hrskavica i tetiva, dok su druge dve vrste kolagena (tip I i III) odgovorne za formiranje tkiva kože.

Da li unošenje kolagenskog pudera u telo (na neki način) može obnoviti kolagen u koži?
Može pomoći u određenim slučajevima, ali važno je imati na umu da osnovne dve vrste kolagena učestvuju i u izgradnji nekih organa i arterija, a ne samo kože. Ovo je takođe jedan od problema. Kako uneti kolagen u organizam, a da ga naš organizam upotrebi baš na mestima gde želimo postići efekat mlađeg i zategnutijeg izgleda? Prirodno, telo ima sistem prioriteta i iskoristiće kolagen za izgradnju onoga što je važnije, a to su svakako organi i arterije.

Kolagen se koristi pri kozmetičkim operacijama. On može biti jako koristan kada treba sanirati povređenu kožu od opekotina. Moguće su alergijske reakcije na kolagen, tako da je potrebno testirati se pre same hirurške intervencije. Inače, kolagen koji se koristi pri ovim operacijama životnjiskog je porekla i dobija se od određene vrste goveda i svinje, mada postoje i ljudi koji su donori. Možda ste nekad čuli da se placenta koristi u kozmetičkoj industriji. E, ona koristi se za dobijanje kolagena. Kolagen se čak dobija i iz fetusa nakon abortusa.

Unraveling_Collagen

 

Na fotografiji iznad možete videti spomenik podignut kolagenu 2005. godine u San Francisku, pod nazivom Razotkrivanje kolagena (Unraveling Collagen) koji je uradio Julian Voss-Andreae.

Danas postoje razni kozmetički tretmani koji stimulišu prirodnu obnovu kolagena. To su laserski tretmani, tretmani radio frekvencijama, ubrizgavanje hijaluronske kiseline i kolagena u kožu. Kolagen se koristi i kao dodatak raznim dijetama za postizanje zdravijeg i mlađeg izgleda.

Šta je zaključak?
Kolagen je učinkovit pri kozmetičkim tretmanima i operacijama, ali nije koristan u kremama, jer koža ne može da apsorbuje kolagen u toj formi.