210“Za samopotamnjivanje ima toliko raznovrsnih načina, ali, postoji li nešto za izbeljivanje kože?” glasio je mail koji smo dobili od naše čitateljke Tare.
Zaista, toliko izvora informacija o potamnjivanju kože na najrazličitije moguće načine, a zašto? Samo zato što živimo u delu naše plave planete u kojem preovlađuju bledoliki.
Želimo ono što nemamo, a sa televizije, interneta, štampe i bilborda gledamo samo platinaste plavuše bronzanog tena ili eventualno čokoladne meleskinje. Nego, da se vratimo na temu izbeljivanja kože…

Mnogo je zemalja u Aziji i Africi, takoreći polovina planete, u kojima bledu put smatraju idealom lepote. O tome smo već pisali u članku U Indiji je bleđe lepše, a kod nas je sasvim suprotno.

Možda jedan od najpoznatijih primera ovakvog ponašanja bio je nedavno preminuli kralj popa Michael Jackson. R.I.P.
Kod nas, u ovom delu Evrope, preparati za izbeljivanje kože se uglavnom traže i nude kao neki specijalni tretmani za izjednačavanje tena, uklanjanje fleka, pega i u slučaju pojačane pigmentacije.
04-skin-color-map_cl
Ovakvi preparati, uglavnom koriste neke od sledećih supstanci koje utiču na boju tena, tj. posvetljuju ga:
Hidrohinon
Naziva se još i Benzen-1,4-diol ili kinol. Aromatično je organsko jedinjenje tipa fenola čije je osnovno svojstvo redukovanje u hemijskim reakcijama. Veoma diskutabilan sastojak po pitanju sigurnosti. Zabranjen je za korišćenje u Evropskoj Uniji, međutim, veoma je čest sastojak krema za posvetljivanje kože. Kao i većina hemikalija u kremama, i on može delovati efikasno, a da pri tome, ukoliko je u manjim koncentracijama, recimo od 2% do 4%, ne bude izuzetno štetan. Kažu da su efekti izbeljivanja vidljivi već nakon 4 nedelje tretmana ovom supstancom. Ne postoje adekvatni dokazi za izazivanje kancera od strane hidrohinona.
Kojic kiselina
Ova kiselina, inhibitor tirozinaze, enzima pomocu kojeg se u pigmentnim ćelijama kože sintetizuje melanin, poreklom je iz različitih vrsta gljivica kao što su Aspergilus i Penicillium. Koristi se u proizvodnji hrane da bi se sprečilo tamnjenje ili ubrzala pojava crvene boje kod još nesazrelih jagoda. U Aziji se koristi lokalno kao sredstvo za izbeljivanje kože ili u sastavu dijeta.
Koristi se u koncentracijama 1-4% i često je efikasnija u kombinaciji sa drugim komponentama. Kojic kiselina može da iritira kožu i dovede do pojave kontaktnog dermatitisa. Ispostavlja se, međutim, da je korisna kod pacijenata koji ne mogu da podnesu tretman hidrohinonom, a studije su pokazale da se u cilju suzbijanja iritacije mogu kombinovati sa kortikosteroidima. Preparati za izbeljivanje kože sa Kojic kiselinom uobičajeno se koriste u toku 1-2 meseca ili dok se ne jave željeni efekti.
Ekstrakt Glycyrrhiza glabra linneva
Ekstrakt korena sladića, kao najzastupljeniji aktivni princip, sadrži 10-40% glabridina. Glabridin ostvaruje 50%-nu inhibiciju tirozinaze bez pojave citotoksičnih efekata, a pokazalo se da je 16 puta aktivniji od hidrohinona.
Kombinacija likoricija ekstrakta sa drugim sastojcima daje dobre rezultate kod izbeljivanja kože. U toku je razvoj novih formulacija sa ovim ekstraktom za tretman dermalne melazme.
Arbutin
On je istovremeno i etar i glikozid. On je zapravo glukozirani hidrohinon. Sastojak poreklom iz medveđeg grožđa, tj. uve (Arctostaphylos uva ursi), a može se naći i u pšenici ili u kori ploda kruške. Hemijski predstavlja hidrohinon-ß-D-glukopiranozid, ili je u formi metil-arbutina. Efekat Arbutina je takode inhibicija tirozinaze, pa sprečava sintezu melanina u koži zbog koje uopšte imamo boju. Sa sobom nosi slične rizike po zdravlje kože kao i hidrohinon, ali je poznato da se on od 64-75% izlučuje mokraćom i tada ima antibakterijsko dejstvo jer se pretvara u hidrohinon. Zato pijemo čaj od uve kad imamo problema sa bešikom.
2199580686_bf2f5b86c6_o
Melatonin
Melatonin je hormon koga luči hipofiza, kao odgovor na sunčevu svetlost. Inhibira melanogenezu na dozno savistan način. Moćan je antioksidans. Utiče na aktivnost tirozinaze, tako da se njegovi efekti osećaju u proksimalnom delu puta sinteze melanina. U Americi se koristi kao suplement u ishrani još od 1993. godine. Koristi se pri lečenju migrena, glavobolja, kamena u mokraćnim putevima, promene raspoloženja… Potvrđeno je njegovo delovanje na imunološki sistem, snove, apetit i autistične oblike ponašanja.
Koncentracija potrebna za efikasan kozmetoceutski tretman pigmentacije kože još nije ustanovljena, mada se pokazalo da antiinflamatornu aktivnost ispoljava u koncentracijama od 0.6mg/cm2.
Glikolna kiselina
Ova najmanja od svih alfa-hidroksi kiselina (eng. AHA), poreklom je iz šećerne trske, ananasa, bundeve ili nezrelog grožđa. Ima značajan efekat na hiperpigmentacije kože. Odlikuje se izuzetnom rastvorljivošću i odličnom moći peneracije u kožu.
Pri niskim koncentracijama, glikolna kiselina ima diskohezivni efekat na nivou epiderma, što za rezultat ima ubrzanu deskvamaciju pigmentisanih keratinocita. Prostije receno, slaba koncentracija – izbeljuje kožu. Kao retinoidi, glikolna kiselina skraćuje ćelijski ciklus keratinocita, tako da se pigment gubi mnogo brže.
Pri višim koncentracijama, glikolna kiselina dovodi do epidermolize, tacnije, ona deluje tako što smanjuje vezivna svojstva lipida na površini epidermisa koje drže mrtve ćelije kože zajedno. Nekoliko studija je pokazalo da uklanjanje površinskih slojeva epiderma glikolnom kiselinom (hemijski piling), pri koncentracijama 30-70%, može da poboljša penetraciju drugih sredstava za izbeljivanje kože kao što je hidrohinon.
lightening_cosmetics_01
Evo i nekih preparata koji se mogu naći na internetu, a verovatno i u prodaji, koji u sebi sadrže jedan ili više og gore navedenih supstanci za izbeljivanje.
Vitamin A maska za izbeljivanje kože od Fresh line kozmetike – sastoji se od kaolina (na bazi je gline), titanium dioksida, ulja Boražine (zvezdanog cveta), neem-a, koncentrata aloe, vitamina A i E, limunske kiseline i grejpfrut ekstrakta.
Krema Super Skin Lightener proizvedena u Engleskoj,a prodaje se širom sveta. Ne sadrži hidrokinin i steroide, a napravljena je od ekstrakata Arbutina, sladića (Liquorice), Sctutellaria i duda. Cena ove kreme je £10 po tegli od 50 ml.
Multiaktiv Krema za izbeljivanje pega i fleka 30 ml. Cena joj je 598 din.
Postoji još mnogo načina koji se koriste za izbeljivanje kože, a više su poznati u nekim istočnijim zemljama. Recimo preparati koji sadrže Glutation (GSH) koji je tripeptid, sastavljen iz tri amino kiseline, moćan je antioksidanas, a sintetiše se u ljudskim ćelijama, najviše u jetri.
Uobičajene blage dnevne kreme koje se reklamiraju kao proizvodi za izbeljivanje kože, često sadrže samo UV filtere za zaštitu od Sunčevog zračenja.
Neko blaže izbeljivanje kože se može postići i na razne prirodne načine. Najjednostavnije je raditi pilinge, koristiti prirodne antioksidanse kao što su paradajz, limun, limeta, ekstrakte badema i meda.
Pronašla sam čak i jedan recept za masku za izbeljivanje koja se može napraviti u kucnoj radinosti, pa možete probati i to:
IZBELJIVANJE KOŽE – UKLANJENJE FLEKA OD AKNI
Od 3% hidrogena napravite retku kašu sa sojinim brašnom i jabukovim sirćetom. Nanosi se samo na fleke. Držati desetak minuta. Oprati je i namazati kremu. Sličan recept se može primeniti za izbeljivanje pega i fleka na koži, s tim što se toj kremi dodaje ricinusovo ulje.
Korišćen izvor: farmaceuti.com

cherry

Višnja
Dimić
je objavila na Kremašici

Kremašica iz sveta primenjene nauke koja preferira kreativno pisanje. Po prirodi i opredeljenju nastavnik, prosvetitelj u pokušaju, tip osobe u fazonu – sedi da ti lepo objasnim. Kreator Kremašicinog sistema ocenjivanja proizvoda sa koeficijentima. Glavni autor dugih i iscrpnih tekstova o trendovima u kozmetici, savetima i spoju nauke i lepote. Uživa u dugotrajnom odabiru pravih nijansi karmina i sjajeva, pa su joj najomiljeniji kozmetički proizvodi svi oni koji se mažu na usne i oni koji imaju miris voća i poslastica.

Ako vam se svideo ovaj tekst, možda će vam se svideti i ovi:

10 komentara na “Izbeljivanje kože”

  1. milanka - Kako mogu dobiti kremu za izbjljivanje na kucnu adresu zivim u Zvorniku?
  2. goldie - Draga Milanka, niste uopšte precizirali koju kremu za izbeljivanje tražite, tačnije koji brend. Ovaj tekst je uopštena priča o proizvodima za izbeljivanje i ne prodajemo ni jedan proizvod na sajtu. Pozdrav
  3. DAVID - A jel ima super skin lightner krema u prodaji u srbiji, i ako nema, kako moze da se naruci? Hvala unapred, Pozdrav
  4. David - A jel moze super skin lightener da se koristi za izbeljivanje normalne, zdrave koze, cisto da bi mi koza imala svetliji, aristokratski ten?
  5. Irena Vasiljevic - Jel moze gore navedena , super skin lightener krema da se koristi za izbeljivanje zdrave koze, tj za dobijanje bledjeg, svetlijeg tena?
  6. Biljana - :) Sviđa mi se članak, konačno neko ovde da napiše da se negde na planeti preferira i svetao ten, jer smo preplavljeni raznim promoterima "... za potamniti ...". :)
  7. Jelena - Postovani, proslog leta sam primetila da su mi se pojavile “flekice” od sunca ispod vrata, po stomaku i nogama. Tokom ove jeseni pojavile su se jos neke “flekice” sto me je navelo da odem na pregled kod dermatologa obzirom da nisam isla u solarijum nakon leta. Moja dijagnoza je bila sledeca: na telu veliki broj nevusa, na licu i ledjoma po koja papula, pustula. DG: nevi nevoceli. Nevi dermales. Dermatolog mi je rekla da su u pitanju mladezi a ne flekice kao sto sam ja mislila. Molim Vas da mi blize objasnite ove pojmove i da mi preporucite nesto ukoliko je moguce da ih uklonim. Unapred zahvalana!
  8. Stefan - Ima li je u CG?
  9. Cilibar - Opasno je koristiti preparate sa hidrohinonom jer izazivaju rak koze.Na ovo su me upozorili dermatolozi,i preparati na bazi ovog sastojka se ne proizvode,bilo mi je cudno sto ni u 1 apoteci ne mogu da nadjem iako sam cula da su najdelotvorniji.

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.