Dshutterstock_10914310a li su parabeni loši? Ukucala sam reč „paraben“  u google i dobila zaista puno i previše rezultata. I već na prvoj stranici rezultata, ovu reč povezuju sa rakom dojke. Hmmm, morala sam da se zapitam – da li je ovo samo neki internet buzz ili opasnost od parabena u kozmetičkim proizvodima zaista postoji? Evo i nekih činjenica…

Parabeni se u kozmetičkim proizvodima koriste kao konzervansi. Stavljaju se u skoro svaku formulu u malim količinama da bi sprečili razvijanje mikroba, izazivača bolesti. Bez konzervansa kozmetika bi bila mnogo opasnija za korišćenje. Parabeni se koriste već 20 godina u kozmetičkoj industriji i veoma su efektni u uništavanju mikroba.
Kozmetički proizvod može sadržati jedan paraben u svom sastavu ili kombinaciju više „vrsta“ parabena.

Po statistici International Journal of Toxicology (Internacionalnog žurnala za toksikologiju), postoji čak 22.000 različitih kozmetičkih proizvoda koji sadrže parabene. Ako pregledate vaše proizvode na polici, naćićete bar jedan koji sadrži parabene. Izdat je i konačni izveštaj ove organizacije o bezbednosti korišćenja metil, etil, propil, izopropil, butil, izobutil i benzil parabena uključujući i propratne efekte. Po tom izveštaju, ako pitate stručnjake i naučnike iz organizacije International Journal of Toxicology da li su parabeni loši, odgovor bi bio „NE“.
shutterstock_9833014Međutim, ako detaljnije pročitate ovaj izveštaj možete videti da ipak postoje neke opasnosti od parabena. Propil paraben smanjuje koncentraciju sperme, nije u pitanju neka značajna brojka. Butil paraben je pokazao slične efekte, ali samo u slučaju kada se ubrizga. Jedna od opasnosti parabena, pronađena u ranoj studiji je da utiče na hormone. Postoji strah da ovakav uticaj na hormone može povećati rizik dobijanja nekih vrsta raka. Na osnovu ekspertskih studija sumnja se da propil paraben utiče na muške hormone, dok izobutil paraben utiče na ženske hormone.

Razne studije su pokazale da je pojedinačni uticaj parabena na nivo estrogena veoma nizak i slab. Ukoliko je u proizvod uključena samo jedna vrsta parabena, verovatno nema razloga za brigu. Ono što je zabrinjavajuće je da postoji veliki broj kompanija koje u jednom proizvodu za kožu uključuju više vrsta parabena (4-5 vrsta). Parabene nalazimo i u hrani i u lekovima, otud i ovakva izloženost parabenima.
Možda parabeni i nisu uopšte štetni u kozmetičkim proizvodima, ali danas na tržištu postoje i sigurnije alternative u vidu prirodne kozmetike bez parabena. Ovo je jedan od razloga popularnosti prirodne kozmetike poslednjih godina. Prirodni vitamin E je sasvim ok zamena za paraben. Ekstrakt semenke grožđa je poznat po odličnoj antioksidantskoj aktivnosti što veštački konzervansi i predstavljaju. On sprečava oksidaciju ostalih sastojaka u pakovanju. Dobra zamena mogu biti i vitamin A (retinil), vitamin C (askorbinska kiselina, ascorbic acid), sorbinska kiselina (sorbic acid), fenoksietanol (phenoxyethanol) i mnogi drugi. Na žalost, oni i dalje nisu toliko učinkoviti kao i sami parabeni.

2005_12_12_z_K_o

150px-Paraben-2D-skeletalAko se i dalje pitate da li su parabeni loši, eto postoji jedan paraben koji je zabranjen za korišćenje u kozmetičkim proizvodima od strane Evropske Unije. U pitanju je sodijum metil paraben jer uzrokuje depigmentaciju, mada se on i dan danas koristi pri proizvodnji kozmetike u Americi.
Evo šta kaže FDA (Administracija za hranu i lekove) u vezi parabena: „FDA veruje da u današnjem vremenu potrošači ne trebaju biti zabrinuti o bezbednosti korišćenja kozmetike koja sadrži parabene.“ Ovo je trenutna izjava FDA, a u nastavku izveštaja su poručili da i dalje tragaju za pravim dokazima i informacijama koje će podeliti sa javnošću ako ih pronađu. Američki Nacionalni institut za tumor (NCI) je izjavio da ne postoje dokazi koji povezuju upotrebu dezodoransa i antiperspiranata sa pojavom raka dojke.

Moje sledeće pitanje je bilo – kako su uspeli da povežu dezodoranse i rak dojke?
Odgovor na ovo pitanje potiče iz 2004. godine kada je Dr Philippa Darbre objavio članak o jednoj studiji u novinama Journal of Applied Toxicology (Časopis primenjene toksikologije). U ovom članku se govori o grupi stručnjaka koja je testirala 20 različitih ljudskih tumora iz dojke u kojima su pronašli parabene. Nijedan od ovih stručnjaka nije znao da da odgovor kako su se parabeni našli u ovom tkivu i da li su imali ikakav uticaj. Ovaj članak je podigao sumnju da parabeni i upotreba dezodoranasa ima veze sa rakom dojke. Mada ova studija ništa ne dokazuje. Eto, jednostavno, niko ne može da tvrdi da parabeni imaju veze sa rakom, kao i da tvrdi da nemaju veze sa rakom.
buzzOpasnost od parabena je ipak malo predimenzionirana. U suštini, nisu toliko opasni koliko je dignuta frka i polemika oko ovih sastojaka. Medijska pompa i dalje traje i koriste je kompanije za proboj na tržište sa njihovom prirodnom kozmetikom. Zapamtite da je kozmetika jedan veliki biznis i veliki novac se vrti u ovoj grani industrije.
Ljudi su svakodnevno izloženi brojnim veštačkim hemikalijama. Treba možda više razmišljati o tome šta jedemo i kakve sokove pijemo. Mnogo veća opasnost preti od hrane jer je direktno unosimo u organizam. Ako želite da se sačuvate od raka, prestanite da pušite, klanjajte se Sunca i hranite se zdravo.
Ako možete sebi da priuštite kvalitetan i učinkovit prirodan proizvod sa ekstraktima biljaka i dodacima raznih ulja, zašto da ne.
Istovremeno, imajte na umu da bez obzira na sve ovo što sam napisala o parabenima, mikrobi i bakterije umeju biti gori. Pažljivo sa proizvodima bez konzervansa i redovno pregledajte rok trajanja.