Sigurno se svaka od vas seća onih sjajnih trenutaka iz detinjstva kada je urnisala majčin neseser i sa tonom šminke na licu provodila sate ispred ogledala pretvarajući se da je neka od tadašnjih poznatih ličnosti ili voditeljka neke emisije zabavnog tipa. Možda se nekima od vas i ispunio ovaj san iz detinjstva. Meni nije – hvala bogu! Ne znam tačno zbog čega, ali je gotovo redovno stradavao najcrveniji i najjači ruž za usne koji bi moja majka stavljala veoma retko, za Novu godinu ili u sličnim prilikama. Kasnije, čim mi je zvanično bilo odobreno da nosim karmin van privatnosti svoga doma, sastavila sam sopstvenu kolekciju od gomile suludih boja ne mnogo kvalitetnih ruževa za usne. Danas, mislim da znam bolje…

red-lips

Ruževi za usne sadrže razne vrste voskova, ulja, pigmenata i omekšivača. Vosak ružu daje oblik i olakšava aplikaciju. Od voskova se uglavnom koriste pčelinji vosak, supstanca koja se dobija iz košnica koja se sastoji od estara pravolančanih monohidridnih alkohola sa parnim brojem ugljenih lanaca od C24 do C36 i pravolančanih kiselina sa parnim brojem atoma ugljenika do C36.

U Druge voskove spadaju karnauba vosak koji je izlučevina iz pora listova brazilske voštane palme i kandelila vosak koji se dobija od biljke kandelila u Meksiku, tako što se biljke potapaju u ključalu vodu koja sadrži sumpornu kiselinu i skida se skrama dobijena na površini.

Ulja i masti koje se koriste za pravljenje ruževa su najčešće maslinovo ulje, mineralna ulja, ulje dabrovine, kakao buter, lanolin i petrolat. Više od 50% ruževa proizvedenih u Americi sadrže velike količine ulja dabrovine. Ono formira kompaktan i sjajni film na usnama kada se osuši posle nanošenja. Međutim, konzumiranje veće količine ovog ulja može delovati kao dijauretik i terati vas na česte posete toaletu.

549545409f19b_-_red-lips-toxin

Poslednjih godina, prilikom pravljenja ruževa, dodaju se neke nove stvari kao što su hidratanti, vitamin E, aloe vera, kolagen, amino kiseline ili supstance za zaštitu od sunca. Ovi dodaci su u službi omekšavanja, hidratacije i zaštite osetljive kože usana.

Boje ruževa zavise od vrste dodatih pigmenata. Među njima su najčešće bromna kiselina, D&C crvena br. 21, D&C crvena br. 27, D&C crvena br. 34 koja je nerastvorljiva, D&C narandžasta br. 17, i slične veštačke boje. Roza nijanse se prave od mešavine titanijum dioksida sa raznim nijansama crvene.

Pravljenje ruževa je vrlo slično pravljenju voštanih bojica. Masa od fino mlevenih supstanci, voskova, ulja i lanolina se zagreva i meša, pa se na kraju sipa u metalne modle da bi očvrsnule i dodatno se ohladile. Formirani ruž se tada još jednom provuče kroz plamen na samo pola sekunde, da bi se otklonile nepravilnosti i da bi se izglačao.

Od pećnice do prodavnice stižu nam različite vrste ruževa za usne: sedefasti, mat, prozračni, tečni i dugotrajni. Sedefasti ruževi sadrže biserni sastojak, često neko jedinjenje bizmuta, koje daje specifičan sjaj boji. Bizmut oksihlorid, koji je inače sintetički biser, daje ledeni efekat ili sjaj. Bizmut subkarbonat se koristi kao zaštitni faktor za kožu. Većina jedinjenja bizmuta koja se koriste u kozmetici su bezbedna i slabo toksična ako se unesu u organizam, ali mogu izazvati neke alergijske reakcije na koži. U samom začetku sedefaste ruževe su dobijali dodajući boji ekstrakte riblje krljušti.

Mat ruževi sadrže više voskova i pigmenata, ali manje omekšivača. Kod njih je zastupljenija tekstura nego sjaj. Imamo ruževe koji su pravljeni sa dobrim balansom teksture i sjaja, a imamo i sjajeve za usne koji u najvećem procentu sadrže ulja, nešto manje voska i boje samo u tragovima. Svetlucavi ruževi imaju dodatne sjajne čestice koje se dobijaju od liskuna (mike) ili čestica silikona. Dugotrajni ruževi sadrže silikonsko ulje koje praktično lepi boju za vaše usne.