sastojciDa li ste se ikada zapitali kakvi su to sastojci koji se nalaze u kozmetičkim proizvodima koje koristite? Uz toliko različitih proizvoda na raspolaganju, gde svaki tvrdi da će učiniti čudesa, trebali bi barem poznavati ključne sastojake.

Retinoidi (derivati vitamina A)

Tu se uključuje Tretinoin (Renova, Retin-A, Retinova i Avita, Retinol i retinyl palmitát.) Vitamin A kreme daju zaista zapanjujući učinak na kožu. Redovna primena ubrzava aktivnost ćelija i čisti pore, čime se prirodna masnoća lica ne remeti. Tretinoin se koriste prvenstveno za masnu kožu i kožu sklonu aknama. Pacijentima tretiranim sa Tretinoin-om su se pokazala poboljšanja u teksturi kože, redukciji bora, pigmentaciji i tenu. Vitamin A poboljšava strukturu kože i povećava proizvodnju kolagena . Vitamin A je dobar za oporavak opekotina od sunca i za sitne bore.
Neželjeni efekti: 
Čini kožu osetljivu na suncu i narušava proces samoozdravljenja kože.

Alpha-Lipoic Acid

Alfa lipoična kiseline je moćan anti-oksidant i dobro sredstvo protiv upala koje se prirodno pojavljuju u ćelijama tela.

Alfa lipoična kiseline je trenutno najmoćniji anti-oxidant, dobar je u borbi protiv slobodnih radikala u bilo kojem delu ćelija, pa čak se može uvući u među prostor ćelija. Takođe je poznat kao anti-oxidant koji može da podstakne povećanje proizvodnje energije i kapaciteta izlečenja. Dobar je u redukciji edema, nateklina oko očiju i podočnjaka, tako je odličan sastojak u kremama za negu kože oko očiju.

Alpha-Hydroxy Acids (AHAs)

Alfa-hidroksi kiselina se sastoji iz derivata Glycolic kiseline dobijene iz šećerne trske, mlečne kiseline iz paradajza i mleka, jabučne kiseline, grožđane kiseline dobijene i limunske kiseline dobijene iz limuna i kiselog voća. AHAs se ponaša kao piling kože i proizvodi blagu senzaciju na koži. Prodire u dublji sloj kože i otapa neki protein, čime se podstiče povećanje pokretljivosti ćelija i zdrave nove ćelije mogu da dopru do površine. Ovaj proces daje koži zdraviji izgled, poboljšava teksturu i boju i otpušava pore, čime se smanjuje pojava mitisera i tačaka. Dugoročno korišćenje AHAs pomaže u prevenciji od iritacije kože i povećava vlažnost kože i sposobnost samozaštite. Efekti su momentalni ali se gube sve beneficije prestankom korišćenja. Visokom koncentracijom od 25%, AHAs podstiče debljanje epidermalnog sloja kože, poboljšava elastičnost i povećava gustinu kolagena.

Neželjeni efekti:
U mnogim slučajevima može da izazove iritaciju osetljive kože. Tako da koža može postati preosvetljiva na svetlo.

Beta Hydroxy Acids (BHAs)

Beta Hidroksi kiselina (BHAs) je organska karboksilna kiselina. Kao i AHAs ponaša se kao neka vrsta pilinga. Primarna razlika je u tome što izaziva manju iritaciju kože. Najčešće korišćenje BHA je u salicilnoj kiselini u koncentraciji od 30%, dokazano je da pomaže u poboljšanju pigmentacije kože, smanjuje neravnine na licu i redukuje male bore. Poboljšana formula BHAs se naziva Beta Lipohidroksi kiselina iliti Beta LHA i koristi se u kremama za redukciju znakova starenje. BHAs se koristi i za tretiranje akni i crvenila na koži.

Neželjeni efekti:
Iritacija kože i osetljivost na svetlo.

Vitamin C (L-Ascorbic Acid)

Vitamin C (L-askorbinska kiselina) ima moćne antioksidantske efekte. Stimuliše proizvodnju kolagena i samoizlečenje. Dobar je u sprečavanju starenja kože i stvaranju bora na koži. Najbitnija stvar kod Vitamina C je što smanjuje efekte izloženosti suncu i UV radijaciji. Vitamin C ne apsorbuje svetlo od UV zračenja. Nije krema za sunčanje. Kada kupujete Vitamin C, mora sadržati laskorbičnu kiselinu koncentracije ne manje od 10%.

Neželjeni efekti:
Iritacija kože

Ko-enzimi Q10

Ko-enzim Q10 je alternativa Retinoids-u i vitaminu C. Manje iritira kožu, ali su i rezultati slabiji. Rastvorljiv je i odličan antioksidant. Veoma stabilan, dobro utiče na imunološki sistem i pomaže u odbrani od slobodnih radikala.

Kinetin

Kinerase je najpoznatiji proizvod sa kinetinom. Sadrži N6 furfuriadenin koji biljkama pomaže da održe vlagu lišća i zdrav izgled. Ova hemija pomaže u smanjenju pojava bora, linija na licu, hiperpigmentacije (pega od sunca) i poboljšava teksturu lica. Kao Ko-enzim Q10, takođe je alternativa za antioksidant Retinoid i Vitamin C.

Ceramidi

Dobar agent za vezivanje vode, održava neophodnu vlagu kože.

Collagen

Kolagen je od vitalnog značaja za mladolik i svež izgled kože. Kao sastojak u ovlaživačima, kolagen privlači vlagu i može da apsorbuje i do 30 puta svoje težine vode. Ne može se uticati na proizvodnju kolagena u koži, jedini način da unesete kolagen u vašu kožu je ubrizgavanje ili kroz ishranu.

Keratin

Keratin je proteinska komponenta vaše kože. Kao i Kolagen, privlači vlagu, ali se takođe ne može uticati na proizvodnju Keratina u koži.

Kiseonik

Kiseonik podstiče aktivnost ćelija, ali u čistom obliku nema puno upotrebne koristi. (Jednom sam imala priliku da probam iz Zepterove kozmetike sprej za rashlađivanje. Tajna je bila u kiseoniku koji su pakovali kao dezodorans, bila je nesnosna vrućina, jednu ruku sam poprskala tim sprejom, a drugu ne. Narednih sat vremena sam imala takozvani cooling osećaj na ruci, bilo je jako prijatno na 35 stepeni napolju.)

Biljni sastojci

Ekstrakti grožđanih semenki, Piknogenol (Pycnogenol) i zeleni čaj su moćni antioksidanti ali takođe podržavaju i podstiču efekte drugih antioksidanata.

Temperatura kože se povećava tokom spavanja i toplija koža apsorbuje više sastojaka proizvoda za kožu. Zato je dobro koristi proizvode za noćnu negu, izaberite kremu sa vitaminima i iskoristite ove pogodnosti.