vulkanKada minerali iz vulkanskog pepela reaguju sa elementima iz slane vode, formira se supstanca pod nazivom “montmorillonite”. Ova supstanca je poznatija pod nazivom Sodium Bentonite Clay (Sodijum bentonitska glina).

Ljudi su vremenom shvatili zdravstvene i kozmetičke koristi od ove gline vulkanskog pepela. Prvi dokaz o terapeutskoj upotrebi ove gline pronađen je još iz vremena Mesopotamije 2500 pne. Plemena iz Afrike, severno američki indijanci i duhovni vođa Mahatma Gandhi su koristili ovu glinu u razne svrhe. Čak je i Kleopatra koristila ovu glinu od vulkanskog pepela kao sastavni deo dnevnog tretmana.

Danas se glina vulkanskog pepela koristi u najelitnijim spa centrima širom sveta. Ova glina revitalizuje kožu lica i tela, ima sposobnost da izvlači toksine i nečistoće iz kože čime se rešavaju problemi crvenila, celulita, strija, oštećenja od sunca, akna i mitisera. Ova glina radi na principu suprotnog naelektrisanja od toksina u koži. Glina sadrži čestice negativnog naelektrisanja, a toksini pozitivnog naelektrisanja. Pa stoga ima “snagu” da izvuče toksine iz kože.

Danas postoji veliki broj proizvoda koji sadrže u sebi glinu vulkanskog pepela pa vam preporučujemo da isprobate neki!

volcanic ash planes

Ukoliko se slučajno nađete na Filipinima (ma da slučajno :-P ) predlažemo vam da posetite Spa Grad blizu planine Pinatubo i isprobate neki od tretmana sa vulkanskim pepelom. Postoje dve vrste vulkanskog pepela koji se koriste u spa centru planine Pinatubo: slani vulkanski pepeo pomaže u smanjenju holesterola i sulfurni vulkanski pepeo koji pomaže u izlečenju astme. Tretman se sastoji iz pokrivanja kompletnog tela do vrata sa toplim  do vrućim vulkanskim pepelom 30 minuta. Cilj oba tretmana je da detoksikuje telo uklanjajući (izvlačeći) prljavštinu i bakterije iz kože. Takođe, toplota pepela pomaže u smanjenju bola u telu i napetosti. Tretman se nastavlja masažom kompletnog tela. To je kombinacija Šiacu (Shiatsu) i tajlandske (Thai) masaže koja je odlična za smanjenje stresa i tenzije u mišićima. Za vreme masaže, ukoliko želite, mogu vam naneti na lice glinu od vulkanskog pepela pomešanu sa mentolom. Ova maska za lice je odlična za čišćenje, uklanja mitisere i akne, daje koži mladalačkiji izgled i osvežava lice.