Proizvodi za depilaciju funkcionišu tako što razbijaju proteinsku strukturu dlaka na površini kože i samim tim ih je lako onda odvojiti od kože. Kada se ovi proizvodi nanesu na kožu, njihova formulacija razbija hemijske veze koje drže zajedno proteinsku strukturu u dlakama. Ovi proteini su poznati kao keratin. Kada se depilacijski proizvod nanese na kožu, on „rastvara“ keratin i dlake postaju slabe i lako odvojive od folikula dlaka. Ovi proizvodi dolaze u različitim formama: gelovi, losioni, kreme i praškovi. Ipak, dobar broj ljudi je alergičan na hemikalije u proizvodima za depilaciju pa je neophodno biti oprezan i pratiti instrukcije na proizvodu. Uvek se savetuje da se prvo testira proizvod na manjoj površini kože i sačeka 24 sata.

telo bez dlaka

Kreme za depilaciju mogu sadržati sledeće sastojke:

Soli tioglikolne kiseline i sulfidi

 

Na proizvodima za depilaciju u listi sastojaka: Thioglycolate Salts, calcium thioglycolate, thioglycolic asim, Potassium Thioglycolate

Soli tioglikolne kiseline su bazne prirode. Kreme za depilaciju imaju daleko veću ph vrednost od kože. Kao aktivni sastojak deluje na dlake tako što rastvara proteinsku strukturu dlake i tako onda dlake lako možemo ispiranje vodom ukloniti sa kože. Soli tioglikolne kiseline ako se duže ostave na koži, mogu izazvati crvenilo i iziritirati kožu. Depilacijski proizvodi se obično drže od 5 do 10 minuta.

 

Natrijum hidroksid i kalcijum hidroksid

 

Na proizvodima za depilaciju u listi sastojaka: Sodium Hydroxide, Calcium Hydroxide, Potassium Hydroxide

Ovi sastojci se koriste u proizvodima za depilaciju za korekciju ph nivoa. Kalcijum hidroksid je u poslednje vreme popularniji od natrijum hidroksida u proizvodima za depilaciju jer je nežniji prema koži.

Rastvarači (Diluents)

 

Depilacijski proizvodi moraju sadržati i neki sastojak koji će biti rastvarač ostalih sastojaka. Voda je najčešće korišćeni rastvarač jer nije skup, ne iritira kožu i kompatibilna je sa velikim brojem sastojaka.

 

Omekšivači

 

Omekšivači se koriste da uplaže grubost hemikalija u proizvodima kako bi se lakše podnosile na koži. Ulja, silikoni i estri su primeri omekšivača. Često se dešava da veliki broj krema za depilaciju sadrži veći broj različitih omekšivača u odnosu na ostale sastojke.

Dodatno

 

Aktivni sastojci u kremama za depilaciju prilikom reakcije proizvode neprijatne mirise pa proizvođači dodatno stavljaju parfeme u njihove formule kako bi zamaskirali miris. Dodaju se emulgatori, boje za stimulaciju boje kreme, kao i različiti konzervansi i antioksidanti.