Kada pričamo o UV indeksu, svi znamo da je nekada UV index visok, a nekada ne. Da li ste se zapitali kako se on meri? Ja jesam. Pa evo probaću da objasnim što jednostavnije moguće.

Zavisi od nekoliko faktora:

1. Debljina ozonskog omotača iznad mesta gde se nalazite (ovo se detektuje sa satelitima). Sateliti isporučuju podatke koji se koriste za modelovanje ugla upada sunčeve svetlosti u svakoj tački da bi se izračunala jačina UV zračenja na tlu. Ugao sunčeve svetlosti je određen geografskom širinom, danom u godini i dobom dana. Jačina UV zračenja se izračunava za nekoliko talasnih dužina između 280 i 400 nm, za puni spektar UVB (280-314 nm) i UVA (315-400 nm) zračenja.

2. Prisutnost oblaka iznad lokacije za koju se meri UV indeks (oblaci smanjuju UV zračenje)

3. Godišenje doba u godini (zimi je UV zračenje manje nego leti zbog položaja i ugla Sunca)

4. Nadmorska visina lokacije (više nadmorske visine dobijaju više UV zraka, pa tako na zimovanju na planinama možemo lako da pocrvenimo)

 

UV indeks je međunarodna standardna jedinica u kojoj se izražava intenzitet sunčevog ultraljubičastog (UV) zračenja. Uvođenje ove jedinice je prilagođeno javnosti radi lakšeg prihvatanja i razumevanja. Objavljivanje trenutne ili prognozirane vrednosti UV indeksa pomaže u efikasnoj primeni zaštitnih mera protiv štenog dejstva UV zračenja. Prekomerno izlaganje dejstvu UV zračenja može imati štetne posledice po organizam u vidu crvenila kože, štetnog dejstva na oči u vidu katarakte i drugih bolesti, starenje kože, pa i pojavu melanoma i drugih oblika kancera kože. Organizacije za javno zdravlje preporučuju primenu zaštititnih mera od UV zračenja već kada je UV indeks 3 ili više.

Što se tiče krema za zaštitu od Sunca preporuka je da se koristi zaštitni faktor koji je barem 2 puta veći od UV indeksa. Znači da bi faktor 15 bio sasvim dovoljan za ovaj žuti pa i narandžasti spektar UV zračenja. Tako da ne morate uvek koristiti baš faktor 50, dovoljno je i 30. Tabela ispod je prepisana sajta Novosadskog departmana za fiziku gde i vrše merenja UV zračenja za Novi Sad.

Ja na mom satu uz vremensku prognozu imam i trenutni UV index pa tako proveravam da li je zračenje visoko. Uglavnom sada na početku jeseni (danas 28. septembra), UV index je 0 do nekih 9 ujutru, nakon čega raste. Kada je baš toplo, vedro i sunčano oko 13h UV index naraste do 5. Ali ako ima oblaka ne pređe 3. Već oko 6 popodne, UV index opet padne na 0.

uv-index-sat
8 ujutru, 13 časova i 18 časova

Možete UV index pratiti i na vašem telefonu tako što bi instalirali neku aplikaciju za UV index ili za vremensku prognozu na kojoj prikazuju i UV index.

 

 

Kako se meri UV index? 1

UV IndeksOpisMedijska bojaPreporučena zaštita
0 – 2Niska opasnostZelenoKoristite sunčane naočari; Ako je prisutan sneg koristiti zaštitne kreme, jer sneg reflektuje veliki deo zračenja. Posebno ljudi sa osetljivom kožom.
3 – 5Srednji rizikŽutoKoristite sunčane naočare i zaštitne kreme, pokrivajte telo tkaninom i koristite kape i šešire. Tokom podneva potražite senku.
6 – 7Visoki rizikNarandžastoKoristiti sunčane naočare, zaštitne kreme sa faktorom (SPF) 15 ili više, prekrivati telo tkaninom, koristiti šešire sa širokim obodom i izbegavati izlaganje zračenju od 11.00 do 16.00 časova.
8 -10Vrlo visok rizikTamno crvenoPrimeniiti prethodne mere zaštite, ali uz dodatnu pažnju – nezaštićena koža brzo crveni.
11+Ekstremni rizikLjubičastoPrimeniti sve prethodne mere zaštite i izbegavati izlaganje zračenju od 11.00 do 16.00 časova.

Izvor: df.uns.ac.rs

Slika i izvor: epa.gov