nega koseNedavno sam na tviteru čula da postoji interesovanje za problem suve kose. Pošto mene svašta interesuje, naročito ono što je vezano za fenomen ljudske lepote, pogledala sam šta piše o tome na netu. Mislim, pregledala sam na više mesta, ali je ovoga puta u Vikipediji dato objašnjenje bilo najbolje. Ovde ću vam ukratko objasniti šta sam naučila. Kaže ovako:

…Svačija dlaka se razlikuje, a kosa je jedna od manifestacija ljudske raznovrsnosti…

Nega kose i nega kože glave ѕе čine odeljeni, ali su zapravo usko povezani, jer se dlaka kose formira pod kožom. Živi delovi dlake (folikula dlake, koren dlake, omotač korena i lojna žlezda) se nalaze ispod kože, dok sama vlas kose koja se vidi iznad kože nema u sebi nikakve životne procese. Oštećenja i ili bilo kakve promene na vidljivom delu vlasi kose (kutikula koja prekriva opnu i srž dlake) se ne mogu popraviti putem nekog biološkog procesa, ali se zato mnogo može uraditi kako bi se uredila kosa i kako bi se osiguralo da kutikula ostane neoštećena. Pranje kose u tom smislu kao termin može biti malo zbunjujuć, jer ono što je neophodno za stvaranje zdrave kose i njeno održavanje, često je jednostavno čišćenje površine kože glave, na isti način na koji koža celog tela zahteva čišćenje za dobru higijenu.

  • Za zdravu kosu, potrebno je imati zdravu kožu glave

Kožu glave bi trebalo, kao i svaki drugi deo kože na telu, održavati kako bi se obezbedilo zdravlje čitavog organizma i zdravo formiranje kose. Ako se koža glave ne čisti redovno uklanjanjem mrtvih ćelija kože, toksina oslobođenih kroz kožu i uklanjanjem negativnih spoljnih uticaja (kao što su bakterije, virusi i hemikalije) mogu se stvoriti uslovi za stvaranje infekcija. Međutim, nisu svi poremećaji kože glave  posledica bakterijskih infekcija. Neki nastaju neobjašnjivo, pa često se mogu tretirati samo otklanjanjem simptoma, ali ne i uzroka poremećaja (na primer: kod pojave peruti). Postoje čak i neke vrste bakterija koje mogu uticati na samu kosu.

pranje kose

 

Lojne žlezde u ljudskom telu proizvode loj (ili sebum), koji se sastoji prvenstveno iz masnih kiselina. Funkcija loja je da štiti dlaku i kožu, a može da spreči razvoj mikroorganizama na koži. Loj doprinosi da koža održi svoju prirodnu blagu kiselost, sa pH vrednošću negde između 5 i 6.8. Ova uljana supstanca daje kosi vlažnost i sjaj, prirodno se sliva niz vlas i služi kao zaštitna supstanca koja učestvuje u prevenciji od isušivanja kose i sprečava da dlaka upije višak supsanci iz spoljašnje sredine. Loj ili sebum se mehanički raspoređuje duž vlasi kose češljanjem ili četkanjem. Kada na kosi postoji višak loja, koren kose izgleda masno i tamnije nego obično, a vlasi se tada mogu lepiti jedna za drugu.
Jedan od načina za ravnomerno raspoređivanje prirodne masnoće u kosi je češljanjem četkom ili češljem od prirodnih materijala. Čekinje četke od prirodnih materijala efektivno prenose prirodne masnoće sa korenova kose na njene središnje delove i krajeve, hraneći i štiteći tako ove suvlje delove. Pranje vlasišta takođe stimuliše lojne žlezde, čime se stvara pojačana proizvodnja loja. Kada se loj i znoj pomešaju na površini kože glave, oni stvaraju neku vrstu kiselog omotača koji je zapravo kožin prirodni zaštitni sloj.

češljanje kose

  • Suvu kosu je dobro što više češljati i to četkama od prirodnih materijala.

Pranjem kose se odstranjuje višak znoja i loja, kao i neželjeni preparati sa kose i vlasišta. Kosa se najčešće pere u toku kupanja ili tuširanja korišćenjem šampona, surfektantom specijalizovanim za čišćenje kose. Šamponi funkcionišu tako što se nanose na kosu sa vodom. Šampon narušava površinski napon vode, što dozvoljava da se kosa natopi. Ovo se naziva kvašenjem. Kvašenje je uzrokovano reakcijom kojojm jedan kraj molekula šampona privlači vodu ka vlasi, dok drugi kraj molekula šampona privlači masnoću i prljavštinu sa površine vlasi. Fizičko dejstvo šamponiranja je stvaranje emulzije od viška loja, znoja i nečistoća, koja se kasnije spira sa kose vodom. Ovaj proces se naziva emulzacija. Šamponi koji ne sadrže sulfate su manje štetni za kosu koja je tretirana bojom. Sulfati skidaju prirodne masnoće, kao i pigmente sa farbane kose. Sulfati su takođe zaslužni za efekat penušanja šampona.

haircare

 

  • Veoma je važno redovno prati kosu. Suvu kosu takođe treba često prati, ali se treba koncentrisati na kožu glave, jer pranje vlasišta stimuliše rad lojnih žlezda.

Šamponi imaju pH vrednost između 4 i 6 i ne sadrže sapune. Šamponi bez sapuna su kiseli, pa su stoga bliži prirodnoj pHvednosti kose. Kiseli šamponi su najčešći tipovi šampona koji se koriste za poboljšavanje i održavanje higijene i kvaliteta kose, jer ne šire vlas i ne spiraju sasvim prirodne masnoće. Regeneratori se često koriste nakon šamponiranja da bi se izglačao sloj kutikule na vlasi, koji se može mehanički poremetiti i ishrapaviti tokom procesa šamponiranja. Postoje tri osnovne vrste regeneratora: antioksidantni regeneratori, koji se uglavnom koriste po frizerskim salonima nakon hemijskog tretiranja kose da bi sprečili prateću oksidaciju; unutrašnji ili interni regeneratori, koji prodiru do srži dlake i pomažu da se popravi unutrašnja struktura dlake (poznatiji su kao tretmani, maske, pakovanja); i spoljašnji ili eksterni regeneratori, ili svakodnevni regeneratori, koji uglačavaju sloj kutikule dlake čineći kosu sjajnom, razmršenijom i glatkom. Regeneratori mogu biti takvi i da formiraju fizički sloj zaštite za vlasi od mehaničkih oštećenja i drugih štetnih uticaja iz spoljašnje sredine.

Sušenje kose

 

  • Dobro je koristiti šampone bez sulfata i regeneratore za kosu kako bi se popravio spoljašnji izgled kose, a pakovanja i maske za kosu zbog popravka strukture vlasi.

Genetika i zdravlje su glavni fakori za formiranje zdrave kose. Pravilna ishrana je izuzetno važna za zdravlje kose. Živi deo dlake se nalazi ispod kože gde je njen koren unutar folikule. Čitava folikula dlake, kao i koren, prehranjuju se preko vene, a krv prenosi hranljive supstance do folikule/korena. Na rast i izgled kose pojedinca mogu uticati razni faktori: zdravstveni problemi, bilo da su izazvani stresom ili povredom, korišćenje raznih vrsta lekova, hronični zdravstveni problemi ili tegobe koje se pojavljuju s vremena na vreme, pojava teških metala u vodi ili hrani, pušenje, itd. Uopšteno govoreći, najraznovrsnija ishrana koja sadrži proteine, voće, povrće, masti i ugljene hidrate je veoma važna (masnoća je neophodna, jer se neki vitamini i minerali mogu apsorbovati i doći do svih delova tela samo pomoću njih). Bilo kakav nedostatak u ishrani će se najčešće prvo pokazati na kosi.
Kada je organizam pod velikim pritiskom, on vrši preraspodelu prioriteta svojih procesa. Tada će, na primer, vitalni organi biti opsluženi prvi, što znači da će zdrava, oksidovana krv manje biti dostupna za folikule dlaka, što će dovesti do rasta kose lošijeg kvaliteta ili do niže stope rasta dlake. Iako problemi vezani za rast kose ne potiču uvek od loše ishrane, oni se uzimaju kao validni simptomi u dijagnostici.

hrana za kosu

  • Zdrava ishrana je jedan od najvažnijih faktora za zdravu i lepu kosu na koji možemo uticati.