Upotreba placente u proizvodima za zdravlje i lepotu godinama je izazvala reakcije širom sveta. Neki ljudi su šokirani, neki radoznali, a neki prihvataju sve što se može znati o placentama. Placenta se smatra izvorom izdržavanja jer je sisari koriste za prenos hranljivih materija i kiseonika od majke do fetusa. U nekim kulturama je uobičajeno jesti placentu.

Kreme i serumi sa placentom pomažu koži da se izleči dobrom hidratacijom, smanjujući upalu obezbeđujući antioksidante. Liziranjem placentnog tkiva dobijaju se ekstrakti placente, koji se koriste za pravljenje krema za kožu. Međutim, to nije isto što i matične ćelije, jer su ovi ekstrakti bogati raznim proteinima, mineralima, aminokiselinama i steroidnim hormonima koji pomažu u smanjenju akni na koži izazvanih upalnim problemima.

Podaci iz više istraživačkih grupa pokazuju da ovi ekstrakti imaju antiinflamatorna, analgetska, antioksidativna, cito- i radioprotektivna i antialergijska svojstva. Oni takođe pomažu kod hormonske aktivnosti i stimulišu procese reparacije i proliferacije. Pored toga, smanjuju crvenilo, pomažu u postizanju ujednačenog tena i uravnotežuju boju i teksturu kože.

Potpuno je razumljivo ako vas reč „placenta“ tera da se zapitate od koga ili odakle potiče posteljica. Kreme za placentu se obično dobijaju iz vrhunskih životinjskih izvora, poput ovaca koje su se uspešno porodile. Odbačena placenta se sakuplja, čisti i pretvara u proizvod koji je bezbedan za kožu.

ovce

Međutim naučnici još nisu potvrdili sve benefite koje koža dobija od placente, a razlog za to je nedostatak testiranja i naučnog proučavanja. Ako je proizvod napravljen ispravno, postoje empirijski dokazi i klinički fotografski podaci koji ukazuju na značajnu korist od placente kreme.

Istraživanja su pokazala prednosti upotrebe krema za placentu za lečenje opekotina i rana. Jedna od takvih prednosti je primetan porast u stopi epitelizacije, što označava početak faze zarastanja rana.

Kako nije dovoljno testirana svako bi trebalo da bude oprezan u pogledu nege kože placentom. Najbolje je da pogledate sastav proizvoda koji vam brendovi nude. Kozmetika koja je loše napravljena može izazvati neželjenu iritaciju, upalu i nedostatak efikasnosti i rezultata. Pronalaženje odgovarajućeg, visokokvalitetnog proizvoda je ključno.

Prošlo je 60 godina od uvođenja prve kozmetike koja sadrži ekstrakt placente. Ti rani proizvodi su naišli na poteškoće zbog preuveličanih tvrdnji koje su izneli njihovi proizvođači, ali kreme za lice i tretmani zasnovani na placenti su sada veliki posao, slavljeni u Holivudu i brzo rastući trend na Dalekom istoku.

placenta istorija

Prvu kozmetiku koja sadrži placentin, visoko koncentrisani ekstrakt iz placente koji kombinuje vitamine, hormone i proteine koji pomažu u promociji rasta ćelija kože pre rođenja, predstavila je američka kozmetička kompanija Lambert-Hudnut 1958. lansiranjem Elixir Natale i Cream Natale. Nažalost, vlasti su zaplenile robu nakon što je utvrđeno da su njihove tvrdnje da „omogućavaju koži da ostane u ‘cvetu’ detinjstva“ i da žene izgledaju „neverovatno mlađe“ bile lažne.

Ovo nije sprečilo širok spektar kozmetike, od ruževa do krema za grudi, sapuna do toaletne vode – koja sadrži placentni materijal da se pojavi na tržištu u narednim decenijama.

NAUČNE STUDIJE

Naučne studije su pokazale da losioni i kapsule na bazi placente imaju određene prednosti za poboljšanje kože i protiv starenja.

-Japanska studija iz 2013. objavljena u časopisu Ginecologi & Obstetrics Journal otkrila je da je placenta svinja podstakla ćelije ljudskih fibroblasta da proizvode više kolagena, koji je neophodan za zarastanje rana.

-U korejskoj studiji iz 2015. objavljenoj u Korean Journal for Food Science of Animal Resources dokazano je da ekstrakt svinjske placente smanjuje formiranje UV bora i transepidermalni gubitak vode.

Činjenica da je Azija na čelu ove naučne oblasti nije slučajna. Kozmetika zasnovana na placenti je veoma popularna u Japanu. U Tokiju je, na primer, placenta bila ispisana svuda: na bocama tonika, na skupim losionima i kremama robnih kuća, i po celom delu apoteka sa suplementima. I plasirana je kao najnoviji sastojak proizvoda protiv starenja.

naucna istrazivanja

Mnoge holivudske zvezde oduševljavale su se tretmanom lica i negom placente, govoreći da je priroda bogata sirovina tajna glađe, mekše i podmlađene kože.

MZ Skin, luksuzni brend za negu kože, je jedan primer kako je ovo preraslo u veliki posao. Koristi ovčiju placentu i biljne matične ćelije za njihova opuštajuća i hidratantna svojstva. Prema osnivaču Mariam Zamani, proizvodi kao što su njen REST & REVIVE Restorative Placenta & Matična ćelija noćni serum, „Kada se primenjuju lokalno, oni pomažu u povećanju hidratacije i sinteze kolagena, što pomaže u borbi protiv znakova starenja i podmlađivanju kože“. Navodi da serum „klinički dokazano smanjuje dubinu bora do 14,4% nakon 1 meseca; 100% pacijenata je prijavilo poboljšanu glatkoću kože; a kliničke studije takođe pokazuju da je koža 20% više hidriranija nakon 30 dana“, čak i toliko da se statistički izračuna.

Ekstrakt ljudske placente Laennec PO kompanije Japan Bio Products se prodaje kao „za one koji prolaze kroz životne promene i žele da zadrže svoju mladost“, dok se Placentrek, gel koji sadrži ekstrakt ljudske placente, prodaje u SAD kao lek za akne. Kaže se da „ekstrakti ćelija placente“ u Plazan Gold Series kremi protiv bora oko očiju poboljšavaju mikrocirkulaciju krvi, podstiču zadržavanje vlage u ćelijama i smanjuju natečenost i umor oko očiju.

Još jedna vrhunska kompanija koja prodaje luksuzne tretmane protiv starenja koji uključuju placentu je Shiseido.

Ukoliko niste probali placentu u kozmetičkim proizvodima, svakako to možete uraditi ali opet, ne propuštate mnogo. Postoji mnogo alternativnih proizvoda koji su preporučeni od strane dermatologa, naučno testirani i potvrđeni, ako nekome koncept placente bude odbojan ili uopšte uznemirujući.

Drugi proizvodi koji uključuju peptide, ceramide i vitaminsko-mineralne formulacije funkcionišu slično kao i oni vrhunski hidratantni preparati sa placentom. Sa manjim rizikom, druge hemikalije protiv starenja, kao što su retinoidi, antioksidansi i niacinamid, mogu imati sličan efekat.