Parahidroksibenzoati ili parabeni su veštačke hemikalije koje sprečavaju rast buđi i bakterija. Koriste se za čuvanje kozmetike, lekova, hrane, pića i predmeta za ličnu negu. Zbog toga traju duže.

Istraživači su raspravljali o bezbednosti upotrebe parabena u formulacijama, što je u poslednje vreme izazvalo mnogo kontroverzi. Iako ste verovatno primetili povećanje oznaka bez parabena na šamponima, sredstvima za čišćenje lica i pilinzima u odeljcima za lepotu, da li zaista znate šta su parabeni ili zašto se čini da su tako sporni sastojak? Evo vašeg vodiča za sve što treba da znate o parabenima, od toga zašto su oni uopšte u našoj kozmetici do toga zašto su nedavno stekli lošu reputaciju.

Konzervansi u kozmetičkim proizvodima pripadaju klasi hemikalija koje se nazivaju estri, što uključuje parabene. Prisutni su u širokom spektru proizvoda, uključujući kreme za lice, serume i gelove za tuširanje (imajte na umu da uljima nisu potrebni isti konzervansi kao proizvodi na bazi vode). Oni funkcionišu tako da aktivni sastojci budu stabilni, efikasni i bez opasnih bakterija, gljivica i kvasca, što je jako bitno ako ubacimo prst u teglicu sa kremom. Najčešće se koriste metilparaben, propilparaben, butilparaben i etilparaben.

Ovi sastojci postoje decenijama, ali njihova bezbednost je dovedena u pitanje jer oponašaju estrogen, a jedno istraživanje na oko 20 pacijenata pronašlo je tragove parabena u tkivu raka dojke. U studiji objavljenoj 2004. godine, britanska naučnica Filipa Darbre tvrdila je da je otkrila ostatke parabena u uzorcima tkiva pacijenata obolelih od raka dojke. Iako je otkriveno da nema dovoljno podataka za uspostavljanje direktne veze između upotrebe parabena i povećanog rizika od raka, studija je pokazala da parabeni mogu da prodru kroz barijeru kože i uđu u naša tela. Ovo može izazvati promene u holesterolu, šećeru u krvi, štitnoj žlezdi i imunološkoj funkciji. Rizik od alergija, gojaznosti i neplodnosti takođe je povezan sa upotrebom parabena.

Glavna briga je endokrini poremećaj i povezanost sa rakom dojke. Mala studija je pokazala tragove parabena u tumorima dojke, iako nije utvrđena uzročna veza između parabena i raka dojke.

Jedna studija je podstakla zabrinutost oko parabena kao mogućih ometača endokrinog sistema, što znači da mogu ometati našu redovnu proizvodnju hormona, posebno oponašajući estrogen. Neki istraživači spekulišu da bi to moglo da dovede do problema sa reprodukcijom, povećanog rizika od raka kod odraslih i razvojnih problema kod dece. Druge studije pak ističu da iako je ova studija imala „definitivno neke probleme“ zbog činjenice da normalno tkivo nije testirano na parabene, „teoretski rizik je izazvao zabrinutost kod potrošača“. Zbog nedostatka naučnih dokaza koji povezuju parabene sa zdravstvenim efektima kod ljudi, FDA ih nije zabranila u SAD.

2019 godine kako bi sprečili stigmatizaciju firmi koje nastavljaju da koriste parabene, zakonodavci EU usvojili su nove smernice za reč „bez parabena”  Naveli su da „bez parabena ne bi trebalo da bude prihvaćeno, jer omalovažava celu grupu parabena”. Ovaj potez ograničio je upotrebu termina u marketingu lepote i etiketiranju. Ipak, mnoge kompanije za kožu, kosu i šminku odlučuju se za rezervne planove u slučaju da nešto krene po zlu.

Ksue J, Sasaki N, Diamond G, Kannan K, Elangovan M. povećali su akumulaciju parabena i njegovog metabolita kod morskih sisara iz priobalnih voda SAD. 2015;49(20):12071–12079; Environ Sci Technol. Rezultati su pokazali da morska stvorenja imaju veće količine parabena od prosečnih. Ipak, nije sprovedeno nikakvo definitivno istraživanje da bi se utvrdilo da li su životinje pretrpele bilo kakvu štetu. Razlog? Možemo biti sigurni da je to zbog brojnih parabena koji su dodavani našoj šminki od 1950-ih.

Štaviše, druga studija tvrdi da iako su parabeni otkriveni u izvorima vode, potocima, rekama i okeanu, njihove koncentracije su minimalne. Slično studijama na ljudima, nema dovoljno konkretnih podataka da se kaže da li su parabeni štetni po životnu sredinu ili ne.

zabrinuto lice

Koji proizvodi sadrže parabene?

Parabeni se mogu naći u skoro svim vrstama kozmetičkih proizvoda, uključujući paste za zube, kreme za sunčanje, kreme i gelove za brijanje, šminku za oči, dezodoranse, šampone i balzame, podloge i korektore.

Pogledajte listu sastojaka na pozadini vašeg proizvoda ako niste sigurni. Čak i njihova potpuna hemijska imena, kao što su metilparaben, propilparaben ili butilparaben, uvek završavaju sa paraben što parabene čini lakim za identifikaciju.

Imate sreće ako više volite da budete oprezni i izbegavate parabene gde god je to moguće roba bez parabena je široko dostupna. Međutim, savetujemo vam da stalno čitate listu sastojaka da biste bili sigurni da dobijate pravu ponudu i da ne padnete na marketinški trik.

Dok mnogi proizvodi za negu kože traže organske molekule sa mogućnošću očuvanja, kao što su salicilna kiselina, benzojeva kiselina i sorbinska kiselina, opet morate da pazite na alternativne konzervanse u proizvodima za negu kose, kao što su kalijum sorbat ili natrijum benzoat. Dobra ideja je da potražite i hermetičko pakovanje, jer to može pomoći u sprečavanju rasta bakterija minimiziranjem količine otvorenog vazduha kojoj su proizvodi izloženi.

Kao i kod prirodnih i organskih proizvoda, važno je obratiti pažnju na rok trajanja kada birate proizvode bez parabena. Obično je odštampan na boci ili se pojavljuje kao otvorena posuda sa brojem u sredini, koji označava koliko meseci je proizvod dobar nakon otvaranja. I obavezno ako je prošao rok trajanja a proizvod je bez parabena znak je da je spreman za kantu.

Dok istraživači iz oba tabora nastavljaju da istražuju potencijalne dugoročne efekte parabena na ljudsko zdravlje, svako od nas mora sam da odluči koje će proizvode koristiti u međuvremenu. Imajte na umu da je istraživanje parabena ograničeno na studije životinja i ćelija. Potrebna su dalja istraživanja o efektima parabena na ljude kako bi se potvrdili dugoročni efekti upotrebe. Oni se apsorbuju kada jedemo hranu i piće koje sadrži ove supstance. Parabeni su takođe pronađeni u sedimentu, kanalizaciji, postrojenjima za prečišćavanje vode, rekama, zemljištu i kućnoj prašini. Parabeni su svuda oko nas, tako da svako može biti izložen.