Ceramidi su molekuli lipida koji su ključni za strukturu i barijernu funkciju kože, sprečavajući gubitak vlage štiteći kožu od uticaja okoline. Nivo ceramida u koži se smanjuje sa godinama, uprkos činjenici da ih telo stvara. Suva, osetljivija koža ili drugi problemi mogu biti posledica smanjenja nivoa ceramida. Međutim, nivoi ceramida se mogu vratiti uzimanjem suplemenata ili upotrebom proizvoda za negu kože koji sadrže ceramide. Ovo može doprineti boljem zdravlju kože, prema nekim istraživanjima.

Ćelije kože sadrže ceramide, koji su lipidi ili masti. 30% do 40% vaše epidermisa ili poslednjeg sloja kože, sastoji se od njih.

Ceramidi su ključni za održavanje vlažnosti vaše kože i izbegavanje širenja infekcije. Vaša koža može postati suva ako se nivo ceramida smanji, što se često dešava kako starite. Možete doživeti suvoću i upalu kože.

Na funkciju barijere vaše kože, koja deluje kao prva linija zaštite vašeg tela od toksina i zagađenja iz spoljašnjeg sveta, utiču ceramidi. Oni takođe podržavaju zdravlje ćelija i razvoj mozga.

Često se nalaze u proizvodima za negu kože, uključujući ceramidne tonere, hidratantne kreme, kreme i serume, a svi oni mogu pomoći u održavanju zdravlja vaše kože podizanjem nivoa njenih ceramida.

Ceramidi dolaze u prirodnim i veštačkim oblicima. Spoljni slojevi vaše kože, kao i oni kod životinja poput krava i biljaka poput soje, sadrže prirodne ceramide.

Pseudoceramidi, ili sintetički ceramidi, nastaju veštački. Sintetički ceramidi se češće koriste u proizvodima za negu kože nego prirodni ceramidi jer su bez nečistoća i stabilniji.

Ceramidi su sfingolipidi u kojima je osnovni molekul, sfingozin, vezan za ostatak masne kiseline.

Upoznajte ceramide i zašto ih koža obožava 1

Postoji 12 različitih oblika ceramida, označenih brojevima ceramida od 1 do 12, u zavisnosti od oblika sfingozina i masne kiseline koja ga vezuje. Sledeći ceramidi su verovatno uključeni na etiketama vaših proizvoda za negu kože:

Ceramid 1 se često naziva Ceramid EOS
Ceramid 2, takođe poznat kao NS ili NG ceramid
Ceramid 3, ponekad poznat kao ceramid NP
Ceramid AP, takođe poznat kao ceramid 6-II
Ceramid EOP, takođe poznat kao ceramid 9,
Fitosfingozin
Sfingozin

Benefiti ceramida za vašu kožu

1. Održava integritet kože

Zdravlje kože u velikoj meri zavisi od pravilnog integriteta kože. Ako integritet kože nije čvrst i zdrav, koža je podložna propadanju, povredama i oštećenjima. Dakle, odgovarajući nivoi ceramida u koži su ključni za čvrstu kožu.

Ali kako oni podržavaju integritet kože?

Ceramidi pomažu u držanju ćelija epidermisa na mestu i održavanju niti međućelijskog matriksa na mestu. Sve u svemu, pomaže u reformi integriteta kože.

2. Uravnotežuje hidrataciju kože

Od ključne je važnosti da hidratizirate kožu ako želite da izgledate mlado i sjajno. Ali kao rezultat našeg užurbanog rasporeda i klime, naša koža počinje da se suši.

Ceramidi održavaju vlagu pored smanjenja gubitka vode. Koža na taj način ponovo dobija svoju privlačnost.

3. Poboljšava funkciju barijere kože

Kao što smo ranije pročitali, ceramidi su ključni deo spoljašnje kože. Funkciju kožne barijere održavaju lamelarni listovi koji se nalaze u gornjem sloju kože, a poboljšava se održavanjem istih.
Ova funkcija kože je ključna za održavanje zdrave kože bez štetnih spoljašnjih uticaja. Očuva sadržaj vlage u koži, posebno kod osetljive kože, i pomaže u smanjenju transepidermalnog gubitka vode.

4. Podmlađuje kožu

Ceramidi su ključni za održavanje mladalačke, blistave kože i u to nema sumnje.

Povećanjem sposobnosti kože da deluje kao barijera, održavajući strukturnu konformaciju kože i značajno smanjujući bore i fine linije.

Ali vremenom, prirodna koncentracija ceramida u koži može postati neuravnotežena kao rezultat izlaganja štetnim elementima životne sredine kao što su UV zračenje i zagađenje, kao i loša nega kože. Zato, uz druge rutine za negu kože, savetujemo ceramide spolja u obliku moćnih proizvoda za negu kože.

5. Sprečava pojavu akni

Akne su svetski problem koji pogađa 40-50 miliona ljudi. Akne su problem koji umanjuje samopoštovanje ljudi. Smanjena koncentracija ceramida u koži jedan je od mnogih uzroka izbijanja.

Kod kože sklone aknama, njihov adekvatan sadržaj pomaže u poboljšanju funkcije barijere kože. Kao rezultat toga, pomaže u sprečavanju novih izbijanja.

Kao i uvek za vas imamo top 5 proizvoda koje morate da probate a sadrže baš ovaj sastojak i dostupni su na našem tržištu, kako u dmu, liliju i lokalnim apotekama.

 

1. Holika Holika Good cera super krema za lice

holika

Losion sa ceramidom koji hidrira i neguje suvu, osetljivu kožu. Višestruki problemi sa kožom mogu biti zahtevni za rešavanje. Svako pitanje zahteva jedinstveno rešenje, kao i razrađen proces koji zahteva mnogo vremena i resursa. Višenamenska krema sa infuzijom ceramida efikasno hidrira i umiruje suvu, osetljivu ili iritiranu kožu. Sadrži ceramide koji pomažu koži da povrati svoje barijerne funkcije i da postane mekša i elastičnija. Formulacija kreme je posebno namenjena da suvoj koži obezbedi intenzivnu ishranu tokom zime. Pored toga, eliminiše sve neprijatne reakcije kao što su razdražljivost, peckanje, peckanje i crvenilo. Ova krema održava vašu kožu u idealnoj količini hidratacije sa PH od 5,5 (što je slično PH kože), zadržavajući zdrav i mladalački izgled. krema je u kutijici staklenoj i ima 60grama

2. CosRX krema sa ceramidima i centelom

CosRX krema sa ceramidima i centelom

Ekstrakt biljke poznat kao „gotu kola“ (Centella Asiatica) je primarna komponenta ove kreme. Mešavina takođe ima značajnu količinu ceramida i smiruje čak i najosetljiviju kožu. Za negu kože treba da ga koriste svi tipovi kože, posebno oni skloni aknama i crvenilu.
Krema će funkcionisati za sve tipove kože, čak i za masnu kožu zbog guste teksture koja se brzo upija nakon nanošenja i sposobnosti da se meša sa kožom. Krema je upakovana u tubu, jednostavnog i korisnog dizajna koji inhibira rast opasnih mikroorganizama i ima 80 grama.

3. CeraVe Hidratantni losion za lice za normalnu do suvu kožu

CeraVe Hidratantni losion za lice za normalnu do suvu kožu

Za normalnu do suvu kožu, ultra-lagani hidratantni proizvod za negu lica. dizajniran posebno za hidrataciju normalne do suve, osetljive kože. Ultra lagana formulacija vlaži kožu i pomaže u održavanju barijere kože. Hijaluronska kiselina i tri prirodna ceramida jačaju barijeru kože i pomažu koži da zadrži vlagu. Ceramidi se obnavljaju, a dugotrajna hidratacija se oslobađa pod kontrolom, zahvaljujući jedinstvenoj MVE® tehnologiji.

4. Q+A Ceramide Barrier Defense Cream

Q+A Ceramide Barrier Defense Cream

Q+A Ceramide Barrier Defense Cream sadrži prirodne ceramide koji su održivo ekstrahovani iz ananasa. Ova krema je prepuna hidratantnih, osvjetljavajućih i zaštitnih moći. Dnevna hidratantna krema bogata ceramidima koji pomažu u sprečavanju gubitka vode iz kože i poboljšavaju funkciju barijere kože, a istovremeno štite kožu od stresora iz okoline.
Prednosti:
– Pomaže u sprečavanju gubitka vode iz kože
– Hidratantna i zaštitna
– Formulacija koja se brzo upija
– 97,9% prirodna formula

5. Nature Republic Good Skin Ceramide

Nature Republic Good Skin Ceramide

Good Skin CERAMIDE krema stvara vlažan zaštitni sloj na površini kože, čuvajući njenu vlagu, hidrataciju i zdravlje duže.

Sprečava gubitak vlage, pojačava hidrataciju, jača kožnu barijeru, smiruje osetljivu kožu i vraća joj sjaj zahvaljujući hidratantnim komponentama ceramida NP i 6 biljnih ekstrakata.

Gusta konzistencija kreme tipa balzama pruža tanak, glatki sloj vlage na koži koji se odlično prijanja.

Good Skin CERAMIDE krema je napravljena za kožu koja je suva i dehidrirana.

Funkcionalna linija proizvoda pod nazivom GOOD SKIN uključuje CERAMIDE kremu za lice koja se bavi raznim problemima kože. Savetujemo da ga kombinujete sa Good Skin CERAMIDE