Iako nekada rezervisano za poznate ličnosti i one sa dubokim džepom, izbeljivanje zuba postalo je dostupno svima, kako u kućnim uslovima, tako i od strane stomatologa.

Izbeljivanje zuba koje izvode stomatolozi naziva se profesionalno ili ordinacijskom, i iako na našem tržištu postoji nekoliko preparata za kućno izbeljivanje zuba, u ovom članku predočićemo prednosti profesionalnog izbeljivanja zuba.

1. Intenzivniji i brži rezultati

Preparati za izbeljivanje zuba za kućnu i profesionalnu upotrebu u osnovi su veoma slični, bazirani na aktivnoj supstanci vodonik peroksid, odnosno na bazi hidrogena.

Ono u čemu se razlikuju jeste u koncentraciji vodonik peroksida u rastvoru.

Profesionalni preparati su znatno koncentrovaniji, što omogućava znatno intenzivnije i brže rezultate, ali je neophodno da se apliciraju veoma precizno i ravnomerno, kao i da zubi budu izloženi tačno određen vremenski period.

Najčešće se sredstva za izbeljivane apliciraju u trajanju od 10 do 15 minuta, nakon čega se proces ponavlja dva do tri puta.

Tokom izloženosti vodonik peroksidu dolazi do hemijske reakcije u kojoj se stvaraju manji molekuli koji reflektuju svetlost drugačije što vizuelno dovodi do efekta beljenja.

Ceo postupak profesionalnog beljenja traje od 45 do 60 minuta, a moguće je postići dve do četiri nijanse svetlije zube tokom jednog tretmana.

Tretman je moguće ponoviti ponovo po potrebi.

2. Sigurniji postupak

Ukoliko se zubi izlože vodonik peroksidu predugo, ili je koncentracija previše jaka, može doći do trajnog oštećivanja zubne gleđi.

Ovo je glavni argument za izbor profesionalnog izbeljivanja u odnosu na kućno, iako su kućni preparati znatno manje koncentrovani te je šansa da dođe do oštećivanja zubne gleđi relativno mala, a oni se mogu smatrati bezbednim.

Kao dodatnu meru prevencije neželjenih efekata i iritacije desni, stomatolozi će uz pomoć zaštitnog gela zaštiti desni koji se nalaze uz zub, tako da ne dođu u kontakt sa sredstvom za izbeljivanje.

Poslednji aspekt koji je važno pomenuti kada je reč o sigurnosti postupka jeste pravilno i ravnomerno nanošenje sredstva.

U slučaju da se sredstvo za izbeljivanje neravnomerno nanese ili ne ukloni u potpunosti, može doći do neravnomernog beljenja i pojave različitih nijansi na zubima što će dovesti do suprotnog efekta od željenog.

 

3. Remineralizacija zuba

Remineralizacija zuba je postupak u kome se uz pomoć različitih minerala i pomoćnih supstanci zubna gleđ oporavlja.

Nakon izbeljivanja zuba, bilo kućnog ili profesionalnog vrlo verovatno će doći do blage neprijatnosti i preosetljivosti zuba pacijenta, pre svega kao posledice hemijske reakcije kroz koju je prošla zubna gleđ pod dejstvom vodonik peroksida.

Kako bi ubrzali proces oporavka, stomatolozi će nakon izbeljivanja naneti gel za mineralizaciju na zube pacijenta.

Iako je moguće i na prirodne načine pospešiti remineralizaciju zuba, konzumacijom hrane bogate kalcijumom, vitaminima i fosforom, smanjenim unosom šećera i održavanjem dobre higijene zuba.

profesionalno izbeljivanje zuba