metroKorektor, bronzer, samopotamnjivač, ajlajner – zvuči kao spisak sadržaja ženske torbice sa šminkom. Samo naizgled. Ove stvarčice bi mogle biti deo asortimana, da, da, muškog nesesera!

Poslednje decenije svi smo bili svedoci fenomena „metroseksualac“, koji se odnosi, kao što većina vas zna, na muškarca koji voli da ide u kupovinu, paradira u novoj garderobi i licka se. Danas, već davno afirmisane kompanije, dobro poznate po svojim kozmetičim proizvodima za žene, polako sele svoje interese na suprotan pol da bi pomerili granice okvira poželjnog muškog stila. Kozmetička kuća izbacila je na tržište prizvode kao što su bronzer i tečni puder sa antiridom (ono protiv bora) za muškarce. Jean Paul Gaultier, čije je delovanje rada najviše posvećeno visokoj modi, pustio je u prodaju svoj proizvod za ulepšavanje muškaraca, 2-u-1 stik sa korektorom i ajlajnerom, poznatiji kao „gajlajner“, iliti lajner za momčad.

Pete Wentz (na slici), član muzičke grupe Fall Out Boy koga ćete se verovatno pre setiti kao supruga pevačice Ashlee Simpson, ima svoju liniju gajlajnera nazvanu WentzPentz (he, he, venc-penc).

Sve više poznatih lica reklamiraju i zalažu se za ove nove proizvode, donoseći nam novi talas u muškom doterivanju.

korektor za muškarce„Globalno gledano, tržište muške kozmetike nastavlja da se širi, a sve više muškaraca trudi se da vodi računa o svojoj koži. Prosečan muški potrošač se sve više informiše o zdravlju svoje kože i o tome kako da uspori efekte starenja,“ kaže Megan Marsanico-Byrne, asistent menadžera za Clinique Global Communications.

Patty Bunch, šminker (još jedan “makeup artist”) poznatih ličnosti, koja je radila sa zvezdama kao što su Halle Berry, Billy Crystal, Tony Danza i Jennifer Aniston, kaže da zna neke muškarce koji farbaju svoje trepavice ili nose vodootporne maskare da bi svojim trepavicama “dali novu dimenziju” (A možda samo novu boju? prim.ur.).

„Istina je da su žene u prednosti zbog sve silne šminke za sprečavanje znakova starenja, i izgledaju odlično, pa bi muškarci trebalo da nadoknade ovaj nedostatak. Malo dodatne pomoći nije na odmet,“ kaže Patty.

Tyler Thoreson, izvršni urednik sajta www.men.style.com, online predstavništvo Details & GQ magazina, kaže da je primetio pojavu “muške šminke“ ali na nju gleda sa dozom rezerve i sumnja da će ikada postati popularna. Štaviše, smešna mu je i sama ideja. „Mislim da je to kompletno idijotski. Ona utiče da prava muška moda, muški stil izađu na loš glas. Sve bi ovo trebalo akcentovati vašu muževnost, a ne podrivati je“ kaže Thoreson.

On priznaje potrebu za pojavom novih opcija kada je u pitanju poboljšanje muškog izgleda (skoro $5 milijardi je potrošeno na muške proizvode za ulepšavanje u 2006. godini, što je 42% povećanje od 2001. po Euromonitor-u, londonskoj firmi za marketing i istraživanja), ali ističe da postoji verovatno veoma mali broj muškaraca koji bi upotrebili korektor ili bronzer i ostali pri tome. „Kada bi se jedan od mojih prijatelja pojavio kod mene noseći Thom Browne odelo, rekao bih, ‘Cool, pomeramo granice,'“ kaže Thoreson. „Ali da se pojavio sa sveže nanesenim bronzanim tenom, rekao bih, ‘Ej, imaš nešto na licu.'“

Regine Labossiere, The Hartford Courant