Ona se šminka, on gledaZašto žene troše toliko vremena i energije da bi popravile svoj prirodan izgled? Zašto se muče da bi svoje urođene karakteristike premazale tolikim veštačkim farbama? Ne znate, jel? Ne strahujte, moji neustrašivi mužjaci! Za vas smo se malo potrudile i pronašle objašnjenja na internetu u vezi nekih kozmetičkih proizvoda u žena koja su dali vaši saborci i braća muškarci sa drugog kontinenta. Ovo su vam odgovori muškaraca na dileme muškaraca (da se tako izrazim). Za razloge (zlo)upotrebe ovih, i uopšte bilo kojih kozmetičkih proizvoda, dajemo vam odgovore nekih žena sa kojima bismo se i same složile.

 1. Rumenilo
  Ime praktično sve govori – puderasta supstanca koja se stavlja na lice da bi se stvorio utisak da dotična ženska ima rumene obraze. Zašto bi bilo koja žena želela da izgleda kao da joj je neprijatno sve vreme, pitanje je na koje moderna nauka za sada nema odgovor. Naučnici obećavaju sprovođenje daljih istraživanja u laboratorijskm uslovima.
 2. Senka za oči
  Tamnija boja koja se stavlja oko očiju. Ostavlja utisak da se devojka nije dovoljno naspavala i da je umorna. Dalje s pitanjima.
 1. Maskara
  Pitali smo sve devojke u plivačkom timu zašto nose maskaru. Broj odgovora – 0. Jedino što imamo da kažemo ostalim tipovima je da se ona užasno razmazuje kad se pokvasi. Razlika između maskare i senke za oči takođe je velika misterija.
 2. Lak za nokte
  Farba koja se koristi za bojenje noktiju. Boje mogu varirati od svetlih pink do povraćka-narandžastih. Neke devojke čak farbaju svoje nokte u kvarnu crnu. Zašto bi neka žena želela da ima nokte koji izgledaju kao oni koji svakog časa treba da otpadnu, trenutno nam je nepoznato.
 3. Karmin
  Šarena, svetlucava stvar koja se maže na usta. Još jedan od primera široko rasprostranjenog proizvoda bez očigledne svrhe. Zašto uopšte svetluca? Znam da ne bismo trebali postavljati neka retorička pitanja, ali ovo se samo nametnulo. A sada prave i neke plave karmine – prema našem naučnom istraživanju, utvrdili smo da je ovo veoma zastrašujuće!

Odgovori žena na ovo simpatično razmatranje

Odgovor 1:

Šminka (ma koliko bila nepraktična) postoji iz sledećih razloga:
1) Od nje zavisi multimilionska grana industrije.
2) Društvo je oduvek apelovalo na devojčice da rade šta god je u njihovoj moći da ne izgledaju kao dečaci. Trebale bismo da imamo porcelanski ten, rumene obraščiće i crvene usne. Neke od nas priroda nije obdarila ovim kvalitetima, pa smo posegnule za flaš(ic)om.
3) Šminka, ustvari, štiti kožu. Tečni puder je odlična zaštita od sunca i zaštita od vlage. Većina devojaka koja izlazi na sunce bez ovoga, sa 50 izgleda naborano. Sve u svemu, zvučite kao gomila tinejdžera koja se sprda, i kao da nijedan od vas nije imao sestru.

Odgovor 2:

Još jedan od razloga…
Ženska psiha (ili barem psiha žena koje ja znam) je ojačana time što žena troši vreme zarad svog spoljašnjeg izgleda. Zapravo i nije bitno da li se sam izgled popravlja, ali sam pokušaj čini devojku da se oseća ženstvenijom i razneženom. Ništa ne pitajte! Nikada nećete razumeti.

Odgovor 3:

Ja se šminkam, jednostavno, zato što je to mnogo zabavno!