Evo nekih novih izraza, nekih novih seksualaca… Kremašica je jedna moderna riba i voli da zna sve te nove termine, da zna kakvi sve to mogu biti moderni muškarci. A muškarci, ko muškarci… Evo vam izraza, pa se svrstajte tu negde, ako hoćete. Možda se prepoznate, a možda prepoznate i neke ljude iz vaše okoline… Svejedno. Možete kako ‘oćete.

TEHNOSEKSUALNOST

simbol tehnoseksualnostiNajjednostavnije rečeno technoseksualac je osoba (uglavnom muškog pola) s jakim osećajem za estetiku i jakom ljubavlju prema tehnologiji. Znači, malo rafinisaniji i prefinjeniji štreber. Da se razumemo – biti štreber nije ništa loše. Bar ne po našem mišljenju. Ovaj termin je skovao Ricky Montalvo (od reči tehnofil i metroseksualac), da bi opisao gizdavo, narcisoidno momče koje, osim što gaji ljubav prema sebi i svom telu, voli i svoje urbane tehničke aparatiće. I sami vidite glavnu razliku između metroseksualnosti i technoseksualnosti. Kao što kaže Eric Edwards, technoseksualac nije samo povezan sa svojom ženskom stranom, nego je s njom povezan na više nivoa (Edwards: “A new kind of lingo for those who tango”, Orlando sentinel). Dakle, ta tehnološka strana je ono što ova dva termina razlikuje.

Ovaj termin bi trebao predstavljati budućnost u sledećoj evolucionoj fazi, savršeni spoj današnjeg metroseksualca i tzv. computer-geeka. To ne znači da će u sledećih nekoliko godina tehnoseksualnost zameniti metroseksualnost.

 Za sve tehnoseksualce – evo linkova koje nikako ne bi trebalo zaobići:  technosexuals-were-heeeeeeeere 

technosexuals , geekology

 Postoji još jedna definicija tehnoseksualca. Naime, to je čovek koji poseduje neku vrstu robot fetiša, odnosno oseća seksualnu privlačnost prema mašinama. U ovom slučaju, termin tehnoseksualac je kovanica reči tehnofil i seksualnost.

Android Gigolo Joe kojeg je igrao glumac Jude Law u SF filmu A. I. (Veštačka inteligencija) je postao prva ovakva ikona ili „tehnosex symbol“. Ponekad se ovaj termin koristi i kao uvreda, koja bi trebalo da na degradirajući način oslovi osobu koja preferira seksualnu igračku umesto pravog seksualnog partnera.

Calvin Klein je 2005. prvi pokušao da od izraza tehnosexual stvori brand, pa je napravio parfem CK in2u i neku vrstu socijalne online mreže What Are You IN2? koji su namenjeni ovoj “novoj” generaciji blogera i text message-ra, odnosno tehnoseksualaca.

RETROSEKSUALNOST

Jack BlackRetroseksualac je čovek s nerazvijenim osjećajem za estetično koji troši, što je moguće, manje vremena i novca na svoj izgled i životni stil. On je anti-metroseksualac, alfa-mužjak, međutim, to ne znači da ima zastarele stavove prema ženama, nego se jednostavno ne zanima za različite kozmetičke proizvode. Takođe, pravi muškarci se često vežu uz retroseksualnost. Mark Simpson je po prvi put retroseksualnost upotrijebio u ovom smislu.

Ona koja je skovala retroseksualnost bila je pjevačica Bebe Buell kad je 1994. izdala album “Retrosexual”. Srodno retroseksualcu je testosteronik, stereotipno muževan muškarac.

Will FerrellZa razliku od metroseksualca, retoseksualac je onaj koji se ne bi tako lako latio gela za kosu. On uvek plaća račun u izlasku. To je čovek koji ne zna razliku između tirkizno i marinsko plave, i baš ga zabole za to. To je muškarac koji će da lupi šakom o sto i kaže: “Dosta!” To je čovek kome ne trebaju ugovori, prosto rukovanje je sasvim dovoljno. Njegova omiljena krilatica je: “Suoči se s tim!” ili kako bi to sočnije rekli na engleskom “Deal with shit!” Retroseksualac ima bar jednu ranu ili ožiljak kojim bi mogao da se pohvali. On ustupa svoje mesto u autobusu damama i starijim ljudima. Njega baš briga što se u nečemu ne slažete sa njim, on neće promeniti svoje mišljenje. Retroseksualac ume da otvori pivo na bar 10 načina, uključujući i korišćenje zuba.

Tipični primeri današnjih holivudskih retroseksualaca su Jack Black, Will Ferrell (na slici ispod) i Vince Vaughn (bivši dečko Jennifer Aniston, kao sušta suprotnost Bred Pitu koji je metroseksualac).