gubim kosuIskreno, meni ne bi smetalo kada bi muškarac sa kojim sam u vezi počeo da gubi kosu. Većina žena ne bi ni pomislila da je to neki poseban nedostatak kod osobe suprotnog pola, osim ako on baš u tom slučaju nosi jednu od onih užasnih varijanti frizura sa vencem kose oko temena i ćelavim parčetom glave na vrhu. (To baš ne morate da furate!) Međutim, većina muškaraca gubitak kose doživljava kao krajnju tačku apokaliptičnog događaja za njihov spoljašnji izgled. Gubitak kose je verovatno jedna od stvari koje mogu izazvati najviše stresa u životu muškarca. Povećavanje zalizaka ili nastanak ćelavog kružića na temenu ima veoma dramatičan efekat na muškarčevo samopouzdanje i njegovu sliku sebe samog.

Šta se zapravo dešava?

Kosa može početi da nestaje s preda ili na temenu u bilo kom periodu života. Samo nekolicini muškaraca se ovo počne dešavati još u kasnijem tinejdžerskom periodu, dok se većini količina kose počne smanjivati u kasnim 20-im i ranim 30-im. Sve počinje kao malo proređivanje kose koje je jedva vidljivo, a zatim se gubitak kose uvećava i sve više se počinje videti koža glave. Nekim muškarcima se ovo uopšte ne čini kao neki problem. Neki drugi, međutim, prođu kroz veću količinu emotivnog stresa koji je vezan za gubitak samopouzdanja, a neki put i depresiju.

Zašto se to dešava?

Muška ćelavost je uglavnom zastupljena iznad čela i na temenu glave i uglavnom je nasledna osobina. Ovo se dešava zbog preteranog lučenja hemikalije koja se zove dihidrotestosteron, ili DHT, što izaziva da se u folikulama dlake stvaraju sve tanje i tanje vlasi, dok one sasvim ne prestanu da se stvaraju.

Drugi uzroci ćelavosti mogu biti:

  • Nedostatak gvožđa, anemija
  • Nedovoljno aktivna tiroidna žlezda
  • Gljivična infekcija kože glave
  • Neki lekovi koje uzimate
  • Stres

Otklanjanjem ovih uzroka, uglavnom se kosa može povratiti.

Može li se sprečiti?

Ukoliko je ćelavost izazvana nekim od reverzibilnih uzroka nabrojanih iznad – onda može. Na primer, ako ste počeli da gubite kosu zbog malokrvnosti, dalji gubitak i povratak kose možete postići nadoknađivanjem količine gvožđa u ishrani.

Postoji veoma veliki broj tretmana kojima je pokušano usporavanje i ponovni rast kose – neki od njih su uspešni, a mnogi, bogami, i nisu. Ono što je interesantno je da velika većina muškaraca primeti da se u određenom trenutku u životu, gubitak kose sasvim smanji ili prestane bez nekog posebnog razloga.

Treba li posetiti lekara?

Nije loša ideja proveriti da slučajno neka bolest nije po sredi. Ukoliko je ćelavost raspoređena “na pečate”, a ne onako tipično muški – spreda i na temenu, bolje je obratiti se lekaru. Ako osim ćelavosti imate i neke druge propratne simptome (kao na primer zamor), onda bi bilo potrebno uraditi i neke analize krvi.

Tretmani

Perike i transplantacija kose su, očigledno, najdirektnije forme tretmana. Postoji mogućnost i da se ćelavost zamaskira do određene mere nekim specifičnim frizurama.
Biljni preparati koji sadrže cink, magnezijum, gvožđe, vitamin E i druge supstance mogu pomoći. Bolje reći – ne mogu da odmognu!
Minoksidil – losion koji je dostupan u nekim apotekama i služi za utrljavanje u kožu glave. Minoksidil je samo medicinski naziv, pa ga možete naći verovatno pod nekim drugim imenom u zavisnosti od proizvođača. Jedan od ovakvih preparata se zove Rogaine. Medicinski je dokazano da ovaj preparat smanjuje gubitak kose, što se za retko koji tretman može reći. Drugi preparat za koji je još dokazano da pomaže u sprečavanju gubitka kose je Finasterid (medicinski naziv). On je poslednja reč farmaceutske tehnologije i lek je u obliku tableta za oralnu upotrebu. One deluju tako što usporavaju gubitak kose. Najbolji je za muškarce koji su tek počeli da gube kosu, a još neka od imena pod kojim se može naći u prodaji u Velikoj Britaniji je Proscar ili Propecia.

(Ne)bitno – Neki od bizarnijih tretmana protiv gubitka kose uključuju utrljavanje karija u kožu glave ili lizanje iste od strane krave. (Stari indijski narodni tretmani, pretpostavljam )

Frizure za muškarce koji ćelave

Mnogo muškaraca se pita šta je za njega najbolje da uradi sa frizurom ukoliko je počeo da gubi kosu. Istina je da je za njih dobra skoro svaka frizura, pod uslovom da nije neki rezultat pokušaja da se ćela prekrije ili kompenzuje na neki način. Najgora moguća varijanta je da prekrijete ćelu na vrhu glave dužim krajevima kose koja raste sa strane. Ova frizura je mini katastrofa, a u engleskom jeziku ona ima svoje ime – combover.

Pretpostavićemo da ste iznad svih tih sujetnih koještarija. U tom slučaju – možete izgledati veoma dobro i privlačno noseći dužu, kraću, kovrdžavu, obrijanu glavu, “dvojku”, “trojku” i sve ostale brojke, ali samo ukoliko ne krijete da ste ćelavi i ne stidite se toga.

Ako ste muškarac koji ima više od 17 godina, šanse da ste već na dobrom putu da postanete neko ko krije svoju ćelavost ili se nje stidi, veoma su velike. Pod pretpostavkom da ste došli nekako do ove web stranice, verovatnoća da ste ovakav muškarac je najmanje 61%. Zašto biste inače bili ovde i čitali ovo? Vidite, to je zato što se potajno bojite da ćete postati ćelavi, znate da ćete oćelaviti, ali se trudite da izbegnete ovu, vama tužnu, istinu do nekog kasnijeg perioda u životu. Ovom stazom hode budući sujetni i loše isfrizirani ćelavi ljudi. Ne dozvolite to sebi!

(Ne)bitno – Frizura combover je patentirana i zavedena u američkom zavodu za patente, United States Patent and Trademark Office, pod brojem 05/643,681, decembra 1975. godine, a vlasništvo je Smith Franka i Smith Donalda (Orlando, FL).
combover

Najpoznatiji ćelavi ljudi i ponosni na svoju ćelavost: Shakespeare, Gandhi, Michael Jordan,  Hitman, Winston Churchill, Vin Diesel, Homer Simpson, Zidane, Mr. Proper, Mark Messier, Bruce Willis, Patrick Stewart (na slici).

captain picard
Kad malo bolje razmislite i nije toliko strašna stvar, samo nekim muškarcima treba malo više vremena da to shvate…

Za malo dodatnog humora, obavezno posetite stranicu sa fotkama Bush-a i ćelavih ljudi