post_1492157_1236786577_medSvakodnevna rutina: ustajete, pogledate se u ogledalu, pipate se po obrazima i bradi i odlučite da li je došlo to vreme, vreme za brijanje. Posežete za svojim osnovnim alatom za brijanje i počinjete vaš tako muževni ritual. Do sada već sigurno znate da je brijanje jedan normalan i skoro robotizovani posao, poveren pripadnicima ljudske vrste od strane civilizovanog sveta. Muškarci to čine još od svojih tinejdžerskih dana, a opet, ako na stranu ostavimo sve one empirijske opservacije, nisu nikada imali za taj posao ništa više od mini tutorijala, i to za svoj prvi put. Možda zato treba njihovoj obuci dodati još poneki savet. Možda ćemo pomoći nekome da od sada na dalje sebi priušti najbolje moguće brijanje, a možda ćemo vam samo dati par odgovora na neka vaša pitanja u vezi facijalnog brijanja. Što bi rek’o Kremašicin omiljeni nedeljnik – Pročitaj proskitaj!


Da li svakodnevno brijanje ima negativan uticaj na moju kožu lica?

Paa, ne baš. Brijanje je dnevna rutina za veliki broj muškaraca, naročito za one koji su se opredelili za uredniji gladak izgled i život bez brade. U poređenju sa bilo kakvom drugim dnevnim tretmanom, brijanje ima veoma slabo vidljiv uticaj na kožu. Međutim, brijanjem se uklanja sloj ćelija kože na samoj njenoj površini, kao neka vrsta pilinga, pa ne bi bilo loše praviti pauzu sa vremena na vreme. Uzevši u obzir koliko svakodnevno brijanje utiče na kožu, dovoljno bi bilo da, uz pomenute sporadične pauze, u ritual uklanjanja dlačica uvrstite i nanošenje nekih hidratantnih preparata “za posle brijanja”.

Kako da se obrijete što bliže koži?

1206281509_4a9ce12985Puno činilaca utiče na to koliko će savršeno biti vaše brijanje i koliko glatku kožu ćete ostaviti iza brijača. Ono što se uvek i svuda preporučuje, kao neki univerzalni odgovor – obrijte se posle tuširanja. Topla voda i para će omekšati vašu bradu i otvoriti pore na koži, pa će i brijanje glatkije da prođe. Za tipove sa posebno čekinjavim rastinjem ili za one koji žele super bebina guza-glatku kožu, preporučuje se da pre brijanja koriste namenske preparate za eksfolijaciju, dakle blagi piling. Na taj način ćete ukloniti mrtve ćelije i podići malo dlačice, što bi umnogome trebalo da popravi kvalitet vašeg brijanja. Ako vam se ovo dopadne i dobijete željene rezultate u brijanju, pažljivo sa pilinzima za lice! Njih možete koristiti najviše dva puta nedeljno ili potražite neki koji je specijalno namenjen svakodnevnoj upotrebi.

Treba li da se brijem niz ili uz dlaku? Izbrijavanje?

U slučaju ove situacije, poželjnije je biti konformista, dakle, brijati se niz dlaku. Ako izbrijavate bradu, listići žileta, dok prelaze preko kože, vuku i čupkaju dlačice od lica mnogo energičnije. Ovo povećava mogućnost da dođe do posekotina, ogrebotina i uraslih dlaka.

Pošto mnogo ljudi kaže da je izbrijavanje mnogo efikasnije i daje glatkiju kožu, vi možete pokušati sa nekom vrstom kompromisa: Prvo se obrijte prevlačeći žiletom niz dlaku, a zatim ponovo nanesite malo pene i izbrijte lice koristeći blag pritisak i kratke poteze. Ovo će zadovoljiti vaš buntovni duh i verovatnoću za iritaciju kože svesti na minimum.

Kako sprečiti ogrebotine i peckanje?

Osnovna stvar kod ovog problema je to što se dešava prilikom izbrijavanja. Dakle, pogledati stavku iznad. Osim toga, važno je koristiti i čist i što oštriji brijač. Korišćenje novog, tek raspakovanog brijača, omogućiće da on lagano klizi preko kože i smanjiće broj rupa, propuštenih mesta sa dlačicama, koja zbog većeg broja ponavljanja poteza mogu prouzrokovati iritaciju. Isto tako, važno je isprati žilet posle svakih par poteza, da bi se očistile sva nakupljene dlačice između listića žileta. Ako koristite električni brijač, obavezno očistite sečivo posle svake upotrebe. Odmah nakon brijanja, bilo žiletom bilo mašinicom, osvežite lice sa malo ledene vode kako biste zatvorili pore na koži i smanjili mogućnost iritacija.

Kako da odaberem afteršejv?

Potrebe vaše kože bi trebale da vas opredele za vrstu afteršejva koji ćete koristiti: Ukoliko imate masnu kožu, potražite afteršejv koji je formulisan tako da održi vašu kožu suvljom, a ako imate suvu kožu, pronađite neki afteršejv koji ima u sebi hidratantne sastojke. Sva, dakle, zavisi od vašeg tipa kože, ali ipak postoji i par sastojaka koje nije loše izbegavati. Oni afteršejvovi koji sadrže alkohole učiniće vašu kožu mlo zategnutijom i u prvi mah suvljom. Ovo uopšte nije prijatan osećaj. Kada alkohol osuši vašu kožu, ona će kasnije nadoknaditi prirodne masnoće preteranim lučenjem sebuma. Pokušajte da nađete neke afteršejvove na bazi ulja za suvlju kožu ili neki sa prirodnim sastojcima za smirenje iritacija kao npr. aloja ili kamilica. Bez obzira, afteršejv ne bi trebalo da jako peče kada se nanese na kožu.

Da li je bolje koristiti brijače sa više oštrica ili onaj sa jednom?

Ovo zavisi od toga koliko ste vi spretni sa žiletom. Multi-blade brijači, tj. oni sa više oštrica su danas industrijski standard i oni obezbeđuju dosta lagano brijanje, glatku kožu i više kontrole prilikom brijanja. Međutim, brijači sa jednom oštricom pružaju brijanje optimalno blizu koži, sve što je potrebno je da budete pažljivi, strpljivi i spretni dok se njime služite. Ključna razlika je u tome što brijači sa više oštrica mogu da budu ograničavajući što se tiče prilagođavanja obliku vašeg lica. Single-blade ili brijači sa jednom oštricom lakše prate uglove vaše vilične kosti i lakše se čiste.

Zapravo, sve je stvar umeća, strpljenja i ličnog ukusa.

Da li različiti tipovi kože imaju različite potrebe u brijanju?

Što se tiče procesa brijanja – ne. Što se tiče kozmetičkih proizvoda kojim se služite pri brijanju – da! brijanjeKoraci u najefektnijem brijanju svakog tipa kože su: blagi piling, pena, brijanje, hidratacija. Plus, ovo bi sve trebalo da se desi nakon nekog tuširanja ili naparivanja nad lavaboom sa toplom vodom. Ono što bi u brijanju trebalo da se razlikuje kod svakog tipa kože je odgovarajuća paleta proizvoda za brijanje. Dakle, muškarci sa masnijom kožom bi trebalo da koriste nešto što će njihove pore održavati suvljim i suziti ih, a muškarci sa suvljom i osetljivijom kožom nešto što će hidrirati njihovu kožu dok sprečava pojavu iritacija. Sve osobine jednog proizvoda koji se koristi za vreme, pre i posle brijanja, pišu na njegovom pakovanju. Uglavnom na veoma vidljivom mestu. Slobodno isprobajte sa različitim markama proizvoda, dok ne pronađete nešto što će baš vama odgovarati. (Ukoliko imate neka posebno dobra ili posebno loša iskustva sa nekim proizvodom, obavezno Kremašici bacite komentar!)

Da li se morate brijati penom za brijanje?

Najjednostavniji odgovor je – ne. Dok je tržište preplavljeno sa bezbroj vrsta pena za brijanje, postoj i razni gelovi, ulja, paste i sapuni za brijanje, i to za sve moguće tipove kože. Svakom može odgovarati nešto drugo, pa izvolite. Probajte!

Ukoliko se nađete u situaciji da nemate pri ruci nikakvu penu za brijanje, preskočite brijanjem standardnim tvrdim sapunom. Za takve situacije se predlaže maslinovo ulje, koje je testirano i za koje je dokazano da je adekvatna zamena za bilo koju proizvedenu penu za brijanje.

Evo nekih uobičajenih stilova za doterivanje vaše bradice, brkova i zulufa, a za vas je Kremašica pripremila i jedan mali dodatak – jednu galeriju slika sa ponuđenim stilovima u friziranju vaših facijalnih dlaka. Uživajte!

expanded_facial_hair_types